Top 5 duikplekken in Belize

Top 5 duikplekken in Belize

door Elsemieke Land

Het rijkdom van het op een na grootste rif ter wereld schreeuwt om een duikvakantie in Belize. Want waar het zuidelijk halfrond het Great Barrier Reef in Australië heeft, is Belize de thuisbasis van het grootste barrièrerif van het noordelijk halfrond: het Belize Barrier Reef. 

Het rif is bijna driehonderd kilometer lang en beschikt over talloze duiklocaties voor duikers van alle denkbare niveaus. Je komt er maar liefst driehonderd verschillende vis- en diersoorten tegen, wat het Belize Barrier Reef tot dé duikbestemming van Midden-Amerika maakt. Hoog tijd dus om samen met Belize Tourism Board de mooiste duikplekken in Belize op een rij te zetten! 

ZELF NAAR Belize?

Bekijk alle 17 reizen naar Belize

5. Caye Caulker

De Caribische Zee voor de kust van Belize wordt bespikkeld door ontelbaar veel kleine, lage zandbanken aan het oppervlak van het koraalrif. Samen heten ze de Belize Cayes. Caye Caulker is daar een van de bekendste van. Het eiland beschikt namelijk over genoeg hostels om het ook onder backpackers een geliefde duikbestemming in Belize te maken. 

Vanaf de haven loop je door de autovrije straten van Caye Caulker, waarin je makkelijk meegaat in het motto ‘Go Slow’. Vanaf hier slenter je naar de rand van het eiland, waar het helderblauwe zeewater het bijna oogverblindende witte zandstrand oprolt. Op het strand stap je op de boot die je naar de Split brengt. Het is een van de bekende duikspots en de plek waar Caye Caulker in tweeën is gesplitst door orkaan Hattie. Duik tussen felgekleurde vissen en koraal en spot van april tot en met augustus zeekoeien! 

4. Shark Ray Alley

Niets is minder verhullend dan de naam van deze zone in het Hol Chan Marine Reserve. Al voordat je bij Shark Ray Alley het water in rolt, krioelen talloze verpleegsterhaaien en roggen nieuwsgierig om je bootje heen in het ondiepe, kraakheldere water. Eenmaal onder water spot je daarnaast grote groepen vissen en zelfs schildpadden. 

De grote hoeveelheden verpleegsterhaaien en roggen bij Shark Ray Alley zijn geen natuurlijke verschijning. Voorheen kwamen lokale vissers naar deze plek om hun vangst schoon te maken, wat de beesten naar deze plek lokte. Inmiddels hebben gidsen het stokje van de vissers overgenomen om de dieren terug te laten komen. Vaak wordt deze boottocht gecombineerd met een bezoek aan de Belize Cayes en de Blue Hole. Drie vliegen in één klap dus!

3. Turneffe Atoll

Belize is de trotse beschermer van maar liefst drie van de vier gevonden zogenaamde atollen van het noordelijk halfrond. De atollen zijn ontstaan door het stijgen van de zeespiegel, waardoor de top van het eiland door erosie verdwijnt en er ringvormige (reeksen) eilanden ontstaan met daar middenin lagunes. 

Een van die atollen is Turneffe Atoll, wat door zijn ligging vlakbij Belize City makkelijk te bereiken is. Naast dat dit een van de grootste drie riffen van Belize is, heeft Turneffe als voordeel dat het geschikt is voor alle duikniveaus. Bij duikspots als The Aquarium, Triple Anchors en The Elbow vind je naast kleurrijke rifkoralen en tropische vissen onder andere de inheemse Whitespotted Toadfish, adelaarsroggen, verpleegsterhaaien, rifhaaien, zeeschildpadden, zeekoeien en dolfijnen. Kortom, genoeg om je niet snel te vervelen!

2. Glovers Reef Atoll

Melk uit een kokosnoot drink je op Glovers Reef. Het is de ultieme bestemming voor survivalers in de dop. Want op deze atol op tweeënhalf uur varen vanaf Sittee River vind je geen winkels, internet of elektriciteit. Een voorraad eten en drinken is voor deze trip dan ook geen overbodige luxe. 

Wat je wél in het Glovers Reef Atoll Marine Reserve vindt, is een spectaculaire onderwaterwereld. Zodra je in duik- of snorkeluitrusting het water in tuimelt, word je omringd door verpleegsterhaaien, pijlstaartroggen, papegaaivissen en zee-egels. Met een beetje geluk spot je tussen het bloeiende koraal zelfs de bedreigde Nassautandbaars. 

1. Great Blue Hole

Bovenaan de verlanglijst van menig duikfanaat prijkt Belize’s Great Blue Hole, het gapende gat te midden van het Lighthouse Reef. De 125 meter diepe, ingestorte kalksteengrot met een diameter van driehonderd meter is zelfs vanuit de ruimte te zien, wat het met recht een van de beste duiklocaties ter wereld maakt. 

Een dosis duikervaring en lef is wel nodig op deze spot. Want terwijl je langzaam 45 meter naar beneden zakt in het diepe gat, zwemmen zeldzame en gevaarlijke hamerhaaien onder je door. In de eenzame onderwaterwereld word je omringd door metershoge stalagmieten en stalactieten, rifhaaien en honderden vissoorten, waaronder de kobaltblauwe Midnight Parrotfish. 

Hebben we je geïnspireerd om deze duiklocaties te ontdekken? Bekijk dan alle reizen naar Belize

Fotocredits: Adam | Kimon Berlin

Reizen Belize

Specialisten Belize

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Panama kenner
Sponsors