Dangriga Dangriga

Dangriga

door Willeke van Doorn

In Dangriga leer je alles over de cultuur en historie van de etnische bevolkingsgroep Garifuna in het Gulisi Garifuna Museum en vier je hun aankomst in Belize tijdens de Garifuna Settlement Day. Welkom in de culturele hoofdstad van Belize!

Dangriga vormt het culturele hart van de Garifuna gemeenschap. Deze bevolkingsgroep, die Afrikaans en Caraïbisch bloed heeft, zette op 19 november 1832 voor het eerst voet aan land in Belize. De Garifunas arriveerden in Dangriga. Destijds heette de stad nog Stann Creek. Dit moment wordt nog elk jaar gevierd tijdens Garifuna Settlement Day. 

ZELF NAAR Belize?

Bekijk alle 17 reizen naar Belize

Garifuna Settlement Day

Garifuna Settlement Day is de belangrijkste feestdag in Dangriga. Elk jaar op 19 november vieren de Garifunas de dag dat hun voorouders Stann Creek stichtten. Het is een zevendaags feest dat nog het meest op carnaval lijkt. De inwoners van het district Stann Creek kiezen een Miss Garifuna en vieren een week lang feest met vrolijke parades en live muziek. 

’s Ochtends vroeg wordt de aankomst van de Garifunas in 1832 nagespeeld. Voor de kust van Dangriga verzamelt de lokale bevolking zich gekleed in kleurrijke outfits in afwachting van de komst van een open kano. Op diezelfde manier arriveerden de Garifunas in 1832 in Stann Creek. 

Gulisi Garifuna Museum

Vandaag de dag bestaat ruim zes procent van de bevolking van Belize uit Garifunas. Deze etnische groep woont voornamelijk in Dangriga en omringende steden en dorpen in het Stann Creek District. De Garifunas hebben hun eigen taal en cultuur.

Wil je tijdens je rondreis door Belize meer te weten komen over de cultuur van de Garifunas, bezoek dan het Gulisi Garifuna Museum. Dit kleine museum ligt net buiten Dangriga en is bereikbaar met de bus of op de fiets. 

Ook muziek speelt een belangrijke rol in de cultuur van Garifunas. Dit zie je terug in het Drum of Our Father’s Monument in het midden van een rotonde in Dangriga. De Marie Sharp’s Factory is een andere bezienswaardigheid van Dangriga. Net buiten de stad kun je in deze fabriek een tour volgen en zien hoe de saus van het merk Marie Sharp’s, erg bekend in Belize, gemaakt wordt. 

Tobacco Caye en South Water Caye

In de omgeving van Dangriga valt ook veel te ontdekken. Dangriga ligt in het oosten van Belize en grenst aan de Caraïbische zee. De stad vormt de uitvalsbasis voor excursies naar Tobacco Caye en South Water Caye. Beide eilanden maken deel uit van de Belize Cayes en liggen in het South Water Caye Marine Reserve.

De eilanden zijn twee kleine stipjes in het Belize Barrier Reef. Hier duik of snorkel je tussen tropische vissen, schildpadden en koraal. In een half uur tot een uur sta je vanuit Dangriga op een van de witte zandstranden van Tobacco Caye of South Water Caye.

Reizen Belize

Specialisten Belize

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors