Cahal Pech Cahal Pech

Cahal Pech

door Willeke van Doorn

Cahal Pech is niet de grootste of meest indrukwekkende Mayastad die je bezoekt tijdens je rondreis door Belize, maar het is wel de oudste. Duizenden jaren geleden leefden de Maya’s al in deze stad gelegen op een heuvel boven San Ignacio.

Net ten zuidwesten van San Ignacio ligt de oudste Mayastad van Belize. Al in 1500 voor Christus woonden Maya’s in Cahal Pech. De meeste gebouwen in Cahal Pech stammen echter uit de zesde, zevende en achtste eeuw. In die tijd, de klassieke Mayaperiode, telde Cahal Pech naar schatting tussen de 10.000 en 20.000 inwoners. 

ZELF NAAR Belize?

Bekijk alle 20 reizen naar Belize

Cahal Pech bezoeken

In ongeveer twintig minuten loop je vanuit het centrum van Cahal Pech heuvelopwaarts naar de ruïnes van Cahal Pech. De archeologische vindplaats bestaat uit zeven pleinen en tientallen tempels en piramides. Ooit woonde hier de elite binnen de Mayacultuur.

Haar koninklijke glans is Cahal Pech echter al lang kwijt. Mos overgroeit de tempels in de Mayastad die verborgen ligt tussen een groene jungle. De gebouwen zijn niet in zulke goede staat als andere Mayaruïnes in Belize.

Desondanks is het tijdens je vakantie in Belize de moeite waard om een kijkje te nemen bij Cahal Pech. Het bezoekerscentrum is netjes opgeknapt en huisvest een interessant museum dat dagelijks geopend is. Bovendien is een bezoek aan de Mayastad goed te combineren met een stedentrip naar San Ignacio.

San Ignacio

Naast de ruïnes van Cahal Pech vind je nabij San Ignacio een grot die de Maya’s beschouwden als de onderwereld. In Actun Tunichil Muknal liggen de botten van mensen die in de Mayatijd geofferd werden.

Via smalle paadjes door de groene jungle van het Tapir Mountain Nature Reserve baan je je een weg naar de ingang van de Actun Tunichil Muknal. Zonder schoenen, maar met sokken aan, loop en zwem je door de half met water gevulde grot. Combineer een tocht door de grot met een bezoek aan Cahal Pech en dompel je onder in de wereld van de Maya’s tijdens je rondreis door Belize.

Reizen Belize

Specialisten Belize

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mexico kenner
Sponsors