Caracol Caracol

Caracol

door Willeke van Doorn

Loop langs eeuwenoude paleizen en piramides in Caracol, de grootste Mayastad van Belize. Klim naar de top van de Canaa, een van de hoogste gebouwen in het land, en kijk uit over de groene jungle van het Chiquibul National Park.  

Verstopt tussen de bossen van het Chiquibul National Park liggen de ruïnes van Caracol. Op haar hoogtepunt telde deze Mayastad meer dan 150.000 inwoners. Dat is ruim twee keer meer dan het aantal inwoners van Belize City. Caracol kende haar piek in de zevende eeuw, maar raakte daarna meer dan duizend jaar in de vergetelheid.

ZELF NAAR Belize?

Bekijk alle 20 reizen naar Belize

Caracol: grootste Mayastad van Belize

In 1936 werd de grootste Mayastad van Belize ontdekt tussen de jungle van Chiquibul. Pas tientallen jaren later, in 1985, begonnen archeologen met het opgraven van Caracol. Nog altijd kun je tijdens je bezoek aan de ruïnes wetenschappers aan het werk zien die nieuwe stukken van Caracol blootleggen.

Naar schatting omvatte Caracol ooit een gebied van ruim 18.000 hectare. Duizenden tempels, paleizen en piramides sierden de Mayastad. Vandaag de dag zijn nog maar enkele tientallen daarvan ontdekt en toegankelijk voor reizigers. De meeste gebouwen zijn nog in goede staat. Met een beetje fantasie zie je de stad die Caracol ooit was voor je ogen tot leven komen.

Vooral vanaf de top van de piramide Canaa krijg je een goed beeld van de grootte van de stad. Met een hoogte van 42 meter torent het stenen bouwwerk hoog boven de Mayastad uit. Tot op de dag van vandaag is de Canaa het hoogste door de mens vervaardigde bouwwerk van Belize. 

Chiquibul National Park

Tientallen traptreden brengen je naar de top van de Canaa. Vanaf het hoogste punt van Caracol kijk je uit over de overblijfselen van de Mayastad en het Chiquibul National Park, de groene jungle waartussen de ruïnes verborgen liggen.

Met een oppervlakte van ruim 100.000 hectare is het Chiquibul National Park het grootste nationale park dat je bezoekt tijdens je rondreis door Belize. Hoewel Caracol de hoofdattractie is in het Chiquibul National Park heeft het natuurgebied nog veel meer te bieden.

Doyle’s Delight, de hoogste bergtop van Belize, steekt ver boven het groene nationale park uit. Diep onder de jungle van Chiquibul ligt een gigantisch grottenstelsel. De rivier Chiquibul stroomt via de grotten van Belize naar buurland Guatemala

Het Chiquibul National Park grenst in het westen aan Guatemala. Het nationale park en Caracol liggen op ongeveer tweeëneenhalf uur rijden van San Ignacio. Vanuit deze stad vertrekken dagtours naar de Mayaruïnes. Het is ook mogelijk om op eigen gelegenheid naar Caracol te rijden en zo de wereld van de Maya’s te betreden tijdens je vakantie in Belize. 

Reizen Belize

Specialisten Belize

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors