Santa Ana en Tazumal

Santa Ana en Tazumal

door Yasmin Visser

Santa Ana ligt in het westen van El Salvador, op 64 kilometer van San Salvador, en heeft ongeveer 300.000 inwoners. Bezoek hier de Mayaruïnes en graftombes van Tazumal en laat de legendes van de Mayagoden tot leven komen. Santa Ana staat ook wel bekend als 'de heldenstad', vanwege een opstand eind negentiende eeuw tegen de toenmalige president en dictator Carlos Ezeta.

Pasteltinten en parken

Santa Ana is een drukke stad, maar minder vervuild dan de hoofdstad. Er liggen brede straten en in de verte zie je de groene heuvels die de stad omringen. Huizen zijn niet hoger dan twee verdiepingen en vaak gekleurd in pasteltinten.

ZELF NAAR El Salvador?

Bekijk alle 1 reizen naar El Salvador

Parque Libertad vormt het centrum van Santa Ana. Aan dit plein staat ook de grote Catedral de Santa Ana. De bouw van deze kerk begon in 1909 en duurde vijftig jaar.

De stijl van de kathedraal is neogotisch. Daar is bewust voor gekozen, met als doel om de kerk te onderscheiden van de andere kerken in El Salvador. Die zijn allemaal in de Spaanse koloniale stijl gebouwd.

De voorkant van de witte kerk is met kleine details versierd. Binnen is de architectuur sober met grijsroze geblokte bogen.

Theater van koffie

Wanneer je de kathedraal verlaat, zie je rechts het Teatro de Santa Ana liggen. Dit lichtgroene theater is gebouwd met belastinggeld op de koffie-export. Eind negentiende eeuw was koffie exportproduct nummer één in El Salvador.

Binnen het renaissance gebouw vind je marmeren trappen en glas-in-loodramen. Het theater is nog steeds in gebruik voor concerten.

Verbrande slachtoffers

Op dertien kilometer van Santa Ana liggen de ruïnes van Tazumal. Dit zijn de bekendste Mayaruïnes van El Salvador. In Mayataal betekent Tazumal 'pyramide waar slachtoffers worden verbrand'. Het complex bevat de grootste piramide van het Midden-Amerikaanse land.

De ruïnes liggen vlakbij het dorpje Chalchuapa. Het ruïnecomplex is klein, zeker in vergelijking met de Mayaruïnes van buurlanden Guatemala en Honduras. Delen van de ruïnes liggen onder het bestaande dorpje en moeten nog worden uitgegraven.

Piramide in El Salvador

Je loopt het grasveld op. De piramide van 23 meter heeft twaalf grote treden en valt meteen op. Dit is de grootste piramide in El Salvador. Het gebouw wordt voor de helft bedekt door mos en gras. Onder de piramide bevinden zich graftombes.

Je klimt naar de top. Een groepje locals is bezig met uitgravingen, iets ten zuiden van de tempel. Even verderop zie je woonhuizen van het dorpje Chalchuapa staan. Achter je ligt de kleurrijke begraafplaats die nog steeds gebruikt wordt.

Huid als kostuum

In het museum van Tazumal zie je de aardewerken beelden, jade juwelen en grote potten die onder de grond gevonden zijn. Uit deze voorwerpen blijkt dat Tazumal handel dreef met verre bestemmingen in Panama en Mexico.

Tijdens opgravingen is ook het beeld van de god Xipe-Totec uit Mexico gevonden. Xipe-Totec was een belangrijke Azteekse god die werd gevreesd. Volgens een legende offerden priesters slaven aan deze god. Ze sneden de huid van de slaven af en droegen het tijdens hun rituelen. Gelukkig is dat ritueel tegenwoordig niet meer te zien in Tazumal.

Wat is er te doen in Santa Ana en Tazumal?

  • Breng een bezoek aan Santa Ana en bekijk de kathedraal en het theater rondom Parque Libertad. In het theater worden nog steeds concerten uitgevoerd.
  • Op 30 kilometer van Santa Ana ligt het Lago de Güija. Dit meer deelt El Salvador met buurland Guatemala. Langs het meer vind je verschillende kleine dorpjes en kleine archeologische plekken waar bijvoorbeeld rotstekeningen te zien zijn.
  • Beklim de hoogste piramide van El Salvador. Het bouwwerk van 23 meter staat in Tazumal. Vanaf de top heb je een goed uitzicht over het complex.
  • Vlakbij het dorpje Chalchuapa liggen de ruïnes van Casa Blanca. Dit complex bevat zes piramides, maar is wel kleiner dan Tazumal.
  • In het Museo Nacional Davíd Guzmán in San Salvador vind je het beeld van de god Xipe-Totec. Ook staat hier de monoliet die in Tazumal gevonden is.

Reizen El Salvador

Meer Santa Ana en Tazumal

Specialisten El Salvador

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mexico kenner
Sponsors