San Salvador

San Salvador

door Yasmin Visser

El Salvador is het kleinste land van Midden-Amerika. De hoofdstad is San Salvador. Het Pompeii van Midden-Amerika ligt op een steenworp afstand van San Salvador. Hier zie je het goedbewaarde Mayadorp Joya de Cerén en zie je hoe het leven hier 1.400 jaar geleden was. Met bijna evenveel wapens als inwoners is San Salvador een bijzondere stad. Weinig mensen bezoeken de vervuilde stad met haar rauwe randjes.

Jeugdbendes van San Salvador

San Salvador is door de Spanjaarden in 1525 gesticht. Drie jaar later werd de stad dertig kilometer verplaatst. Het oude San Salvador heet nu Suchitoto.

ZELF NAAR El Salvador?

Bekijk alle 1 reizen naar El Salvador

Het huidige San Salvador ligt in het midden van het land aan de voet van de San Salvador vulkaan. Het heeft ongeveer 1,5 miljoen inwoners. In totaal woont ongeveer dertig procent van de Salvadoraanse bevolking in de hoofdstad.

San Salvador wordt geteisterd door mara's, jeugdbendes. Als toerist moet je in sommige gebieden dan ook niet komen. Maar met gezond verstand kun je het grootste deel van San Salvador prima bekijken.

Reggeaton op straat

Het centrum is een bezienswaardigheid op zich en een goede plek om een wandeling te maken langs verschillende historische gebouwen. Op straat schalt luide reggaetonmuziek en het is druk. Plastic zakjes en ontelbaar veel lege blikjes bedekken de grond.

Tegenover Plaza Barrios staat de Catedral Metropolitana. Samen vormen ze het hart van de stad. De kathedraal is bovenop een andere kathedraal gebouwd die in 1956 was afgebrand. De façade van de beige kerk is gedecoreerd met oranje, rode en groene afbeeldingen.

Doodseskaders

Onder de kathedraal ligt aartsbisschop Oscar A. Romero begraven. Deze aartsbisschop van El Salvador was in de twintigste eeuw fel tegen het militaire bewind dat door een coup in 1979 aan de macht was gekomen.

In 1980 werd de bisschop vermoord door doodseskaders. Dit waren groepen militairen die onder leiding van de extreem rechtse officier Roberto d'Aubisson iedereen uitmoordde die tegen hem was.

Oudste theater

Vlak achter de kathedraal ligt Plaza Morazán. Hier staat het oudste theater van Midden-Amerika: Teatro Nacional. Sinds 1917 is het theater in gebruik en worden er dansvoorstellingen en concerten gegeven.

Het gebouw is later nog eens vernieuwd. De koepel is toen beschilderd met een fresco van 230 vierkante meter.

Ten zuidwesten van het centrum ligt de Boulevard de los Héroes. Even denk je dat je in de Verenigde Staten terecht bent gekomen. Je vindt er Amerikaanse fastfoodketens en enorm grote 'malls' met talloze winkels en restaurants.

Pompeii van El Salvador

Op 36 kilometer buiten San Salvador liggen de ruïnes van Joya de Cerén. Toen de nabijgelegen Caldera vulkaan 1400 jaar geleden uitbarstte, werd het Mayadorpje Joya de Cerén volledig bedekt onder het vulkanische as.

De inwoners wisten op tijd te vluchten, maar moesten al hun bezittingen achterlaten. Door de intense hitte, het lava was tussen de 100 en 500° Celcius, zijn de huizen, potten en planten versteend en bewaard gebleven. Zelfs complete akkers met gewassen als katoen en maïs zijn behouden.

Huis met tuin

Het bijzondere aan Joya de Cerén is dat we door die vulkaanuitbarsting nu precies kunnen reconstrueren hoe de Maya's hun alledaagse leven invulden.

Het complex is vrij klein. Pas eind jaren zeventig is het dorpje ontdekt door een Amerikaanse antropoloog. Tot nu toe is er slechts één tempel en een sauna gevonden. Ook zijn er vier woonhuizen ontdekt, waarvan er twee te bezoeken zijn.

Het gras ziet er goed verzorgd uit. Even denk je aan de vervuilde straten in het centrum van San Salvador. Een groter contrast bestaat niet.

Wat is er te doen in San Salvador?

  • Vanaf de ruïnes van Joya de Cerén is het nog een paar kilometer rijden naar de ruïnes van San Andrés. Hier woonden ongeveer 12.000 Maya's van 600 tot 900 na Christus. Er zijn tempels en huizen. Ook is er een museum.
  • Wandel door het centrum van San Salvador. Er zijn verschillende pleinen, zoals Plaza Barrios met de Kathedraal en Plaza Morazán met het oudste theater van Midden-Amerika. Dit theater is nog steeds in gebruik voor concerten en voorstellingen.
  • In Zona Rosa vind je de meest exclusieve restaurants en uitgaansclubs van San Salvador. Neem 's avonds en 's nachts wel de taxi terug en loop niet in je eentje over straat.
  • Op 15 kilometer ten oosten van San Salvador ligt het Lago de Llopango. Dit meer is met een breedte van 15 en een lengte van 8 kilometer het grootste meer van El Salvador. In het meer liggen de eilandjes Cerros Quemados, waar je met de boot naartoe vaart.
  • In San Salvador zijn verschillende talenscholen waar ze Spaanse lessen geven. Leer Spaans te spreken en kom zo nog meer te weten over het land.

Reizen El Salvador

Meer San Salvador

Specialisten El Salvador

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors