Mensen: moderne Maya's

Mensen: moderne Maya's

door Yasmin Visser

Guatemala is het enige land in Midden-Amerika waar nog mensen leven die direct van de Maya's afstammen. In dit land hoef je geen vervallen ruïnes te bezoeken om de Mayacultuur op te snuiven, maar kijk je gewoon naar de mensen op straat.

In de hooglanden van Guatemala is de Mayacultuur nog in volle glorie aanwezig. De grootste religie in Guatemala, het christendom, heeft de oude Mayarituelen niet helemaal kunnen verbannen. Sterker nog: de twee stromingen zijn samengevloeid tot één spiritueel geloof.

ZELF NAAR Guatemala?

Bekijk alle 22 reizen naar Guatemala

Wierook in Chichi

In Chichicastenango, ook wel kortweg Chichi genoemd, is het elke donderdag en zondag een drukte van jewelste. Op deze dagen wordt de grootste markt van Guatemala gehouden.

Midden op de markt staat de Santo Tomás kerk. Deze simpele witte kerk is bedoeld voor christelijk gebruik, maar vormt ook het decor voor verschillende Mayarituelen. Op de trappen voor de kerk worden bloemen verkocht en wierook gebrand.

In de kerk zelf ligt de vloer bezaaid met dennentakken, maïs, bloemen en flessen drank. Flikkerende kaarsjes verlichten de verder vrij donkere kerk.

Kleding

Maar niet alleen in Chichicastenango zijn de oude gebruiken van de Maya's terug te vinden. Overal waar je komt in Guatemala zie je mensen gekleed in kleurige gewaden. Het textiel van de Maya's is wereldberoemd.

Vrouwen dragen bontgekleurde doeken, omgeslagen als rok, met daarboven felgekleurde blouses. Elke stad heeft zijn eigen unieke kledingstijl. Je kunt dus aan de kleding van de vrouwen zien waar ze vandaan komen. In totaal zijn er zo'n vijfhonderd verschillende kledingdesigns.

De meeste mannen dragen gewoon westerse kleding. In steden als Sololá en Todos Santos Cuchumatán zie je nog wel mannen in oorspronkelijke traje of kleding.

Spanjaarden

Waarom zijn er nu juist in Guatemala nog zoveel directe afstammelingen van de Maya's? De Maya's leefden immers in heel Midden-Amerika.

Toen de Spanjaarden aan land kwamen met hun Europese tradities en christelijke geloof lukte het hen, met name in Guatemala, om de culturen gescheiden te houden tot in de twintigste eeuw. Het oorspronkelijke Maya-geloof werd in tact gehouden, maar stond lager in rang dan de Spaanse tradities.

De Maya's hielden hun populatie in stand en bleven trouw aan hun eigen tradities. En dat heeft geresulteerd dat nu nog meer dan de helft van de Guatemalteekse bevolking Maya is.

Dilemma

Hoewel ze een meerderheid vormen, worden de Maya's in Guatemala gek genoeg gediscrimineerd. De meeste Maya's zijn arm en maar een klein deel gaat studeren aan de universiteit.

De Mayabevolking van tegenwoordig worstelt met een dilemma. Aan de ene kant willen ze profiteren van de nieuwe ontwikkelingen van de moderne wereld. Aan de andere kant willen ze hun identiteit niet verliezen.

Reizen Guatemala

Specialisten Guatemala

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors