El Mirador El Mirador

El Mirador

door Willeke van Doorn

Midden in de dichtbegroeide jungle van Guatemala liggen de mysterieuze ruïnes van El Mirador. Hier lag ooit een van de grootste Mayasteden uit de geschiedenis, de hoofdstad van een grote Maya gemeenschap waar honderdduizenden mensen leefden.

El Mirador trekt lang niet zoveel bezoekers als andere bekendere Mayasteden zoals Tikal, dat zo'n 64 kilometer zuidelijker ligt. El Mirador ligt verstopt in de jungle in het noorden van Guatemala, net onder de grens met Mexico, en werd in 1926 officieel ontdekt. Pas 36 jaar later bracht archeoloog Ian Graham van de Harvard University de stad voor het eerst in kaart.

ZELF NAAR Guatemala?

Bekijk alle 21 reizen naar Guatemala

Oude Mayastad verstopt in de jungle

Graham verbaasde zich over de grootte van El Mirador, een stad met tienduizenden en op haar hoogtepunt misschien wel honderdduizenden inwoners. Maar de oude oorsprong van de stad sprak nog veel meer tot de verbeelding.

In eerste instantie namen wetenschappers aan dat El Mirador stamde uit de klassieke Mayaperiode, van 250 tot 900 na Christus. De architectuur van de gebouwen in de stad leek immers op andere ontdekte Mayasteden uit diezelfde periode. El Mirador ontwikkelde zich echter al ver daarvoor, waarschijnlijk rond 300 voor Christus.

Mirador Basin Project

Hoe kan het dat de Maya's al zo vroeg in hun geschiedenis zo'n ontwikkelde stad met een complexe architectuur hadden? En waarom verlieten ze de stad abrupt rond het jaar 150 na Christus? El Mirador zit nog altijd vol mysteries. Wetenschappers uit 34 universiteiten en onderzoeksinstituten doen onder leiding van archeoloog Richard Hanson onderzoek onder de naam Mirador Basin Project.

Het Mirador Basin Project onderzoekt El Mirador en het grotere gebied dat eromheen ligt. Rondom El Mirador lagen nog tientallen andere Mayasteden waarvan El Mirador de hoofdstad was. De steden waren onderling verbonden door een indrukwekkend infrastructuurnetwerk. Wegen met een breedte van 20 tot 40 meter die een paar meter boven de grond aangelegd werden, verbonden de steden met elkaar.

La Danta

Het letterlijke hoogtepunt van El Mirador is de La Danta. Deze pyramide steekt zeventig meter boven het regenwoud uit. La Danta bestaat uit drie piramides waarvan de grootste in het midden staat. Die piramide kijkt uit over twee kleinere piramides ernaast. Als je bovenop de La Danta staat, geniet je van een uitzicht over het gigantische regenwoud om je heen.

Het regenwoud overschaduwt de overblijfselen van de ruim vijftig Mayasteden die hier ooit lagen. Naast La Danta liggen in El Mirador nog twee grote piramides: de 55 meter hoge El Tigre, die in dezelfde driedelige stijl is gebouwd als de La Danta, en Los Monos met een hoogte van 48 meter.

El Mirador bezoeken

Doordat El Mirador midden in de jungle ligt, is de oude Mayastad lastig te bereiken. Toch bezoeken zo'n 2000 tot 3000 toeristen elk jaar de archeologische vindplaats tijdens hun vakantie in Guatemala. Bezoekers reizen naar El Mirador via Carmelita of Flores en kamperen in de jungle.

Vanuit Carmelita loop je in zo'n drie dagen door de jungle naar het indrukwekkende complex. Een snellere optie is om vanuit Flores in een helikopter te stappen naar El Mirador. Vandaag de dag maakt El Mirador onderdeel uit van het Mirador-Río Azul National Park dat het regenwoud in het noorden van Guatemala beschermt.

De weg naar El Mirador is lang, zeker wanneer je er voor kiest om te voet door de jungle te trekken, maar meer dan de moeite waard tijdens je rondreis door Guatemala. In El Mirador loop je langs de overblijfselen van wat ooit een van de grootste Mayasteden ter wereld was.

Reizen Guatemala

Specialisten Guatemala

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors