Monterrico
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Monterrico

door Marjolein den Dekker

Je komt niet naar Guatemala voor witte stranden en een turquoise blauwe zee. Daarvoor moet je bij de eilandjes voor de kust van Belize en Honduras in de Caribische Zee zijn. Toch heeft de zuidwest kust van Guatemala een verstopt pareltje aan de kust liggen: Monterrico. Welkom op het zwarte vulkaanstrand waar duizenden schilpadjes zich jaarlijks een weg naar zee banen.

Stad ontvluchten

Zo'n honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Guatemala City ligt Monterrico. Het is een klein kustplaatsje en voor veel Guate's dé plek om te ontspannen wanneer ze de hete stad in het weekend willen ontvluchten.

ZELF NAAR Monterrico?

Bekijk alle 2 reizen naar Monterrico

Het typische vullkaanlandschap van Guatemala verandert snel wanneer je met de bus naar de westelijke kust afzakt. Bergen worden heuvels en haarspeldbochten worden rechte wegen die zijn omringd door bananenplantages.

Per lancha door mangroves

Monterrico is vanaf Antigua en Guatemala City met een directe busverbinding te bereiken, maar veel leuker is om het laatste stukje per lancha te varen. Achter de kustlijn ligt een uitgestrekt gebied met mangroven. Dit moerasachtige landschap is de broedplaats van honderden verschillende vogels.

In de wirwar van waterstraatjes tussen de mangroven staat op een eilandje af en toe een verdwaald huisje van een visser. Vliegende vissen stuiteren over het water. Als je goed kijkt, spot je een krokodil die ligt de zonnen op een boomstronk. Behalve de motor van de boot hoor je hier alleen het gekwetter van vogels.

Zwart vulkaanstrand

Monterrico is eigenlijk niet meer dan één straat. Vanaf de aanlegplaats van de lanchas loopt je over de Calle Principale langs wat tienda's en comedores. Aan het einde van de straat wordt je verrast door het uitgestrekte strand. Een gitzwart strand.

Achter het strand ligt een onverhard zandpad waar je een slaapplek kiest in een van de simpele hostels of iets luxere bungelows. Drink uit een verse kokosnoot, lees wat in een hangmat of neem in een duik in de golven.

Schildpadden vrij laten

Wil je toch iets doen in Monterrico? Breng dan een bezoekje aan het Tortugario. Dit centrum vangt de bedreigde lederrugschildpad op. De eieren die de schildpadden op het zwarte strand leggen worden door vrijwilligers verzameld om te zorgen dat ze allemaal veilig kunnen broeden in het centrum.

Bijna dagelijks worden de baby schildpadjes die die dag uit het ei zijn gekropen vrijgelaten op het strand. Voor een paar quetzal laat jij je eigen schildpadje vrij. Het geld komt ten goede aan het opvangcentrum. Het is een bijzonder zicht wanneer de kleine reptielen zich in één linie richting de zee kruipen, alsof ze dit al tientallen keren hebben gedaan. Nu hopen dat die van jou het redt!

Reizen Monterrico

Meer Monterrico

Reviews Monterrico

Just amazing, Prachtige omgeving en vriendelijke mensen (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Linda Arts op 22 november 2017

Zonsopgang vanuit de mangrove en avondwandeling over het strand tijdens het broedseizoen van de schildpadden welke het strand opkomen voor het leggen van eieren. Daarnaast is El Pelicano een heerlijk restaurant.

Pluspunten Monterrico

  • Omgeving
  • Strand
  • Mangrove
  • Schilpadden
  • Locals

Minpunten Monterrico

  • Niet handig voor doorreis
  • Ligt uit de route
Ultieme tip: Zo opkomst bekijken in de mangrove met uitzicht op de vulkanen
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Guatemala

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors