Veiligheid Guatemala

Veiligheid Guatemala

Naar welk gebied kan ik beter niet reizen in Guatemala?

Het wordt ontraden om na zonsondergang nog te reizen in heel Guatemala. Zoek een slaapplaats als het donker is en reis de volgende dag weer verder.

Guatemala Stad is een onveilige stad. Veel reizigers ontwijken deze stad in zijn geheel. Wil je toch naar de hoofdstad van Guatemala, wees dan extra voorzichtig in Zones 1, 3, 5, 7 en 18. Maar ook in de 'veilige' Zones 10 en 14 moet je altijd waakzaam zijn. Verschillende wijken in de stad zijn regelmatig doelwit van gewapende overvallen. Kijk vooral uit tijdens geld pinnen, het komt voor dat toeristen met een pistool op hun hoofd gericht beroofd worden.

ZELF NAAR Guatemala?

Bekijk alle 20 reizen naar Guatemala

Wanneer je naar Panajachel reist, neem dan de langere route via Sololá, in plaats van de route via Godínez. Op die laatste route worden veel overvallen gepleegd. Ook op de route van Guatemala stad naar de Atlantische kust en wegen tussen de steden Escuintla en Guatemala en tussen Escuintla en Antigua.

Het gebied rond het mooie Atitlánmeer wordt als gevaarlijk beschouwd. Het wordt aangeraden om alleen per boot naar de dorpjes rond het meer te reizen en niet over de weg.

Wandelingen op en rond vulkanen zijn niet altijd even veilig. Wandelen rond de vulkaan San Pedro wordt helemaal ontraden, wegens een verhoogd risico op overvallen door mara's, oftewel bendes. Ga nooit in je eentje een vulkaan op, maar in groepen en begeleid door een gids.

Bekijk voor vertrek het reisadvies voor meer actuele informatie.

Waar moet ik extra voorzichtig voor zijn in Guatemala?

Op de snelwegen lijken vooral toeristenbussen en minibusjes slachtoffer te zijn van overvallen. Het kan daarom veiliger zijn te reizen in de chickenbussen met de lokale bevolking. Houdt je bagage altijd scherp in de gaten, vooral tijdens overstapplaatsen als Chimaltenango.

Let altijd goed op je omgeving. Grote menigten, pinautomaten en donkere straten in steden brengen een verhoogd risico met zich mee. Verzet je niet bij een overval, dit roept alleen maar meer geweld op.

Draag liever geen waardevolle spullen en documenten bij je. Stop belangrijke papieren onder je kleding en laat zoveel mogelijk achter in een kluis.

Door het hogere risico op verkrachtingen wordt vrouwen afgeraden alleen te reizen in Guatemala. Er zijn echter genoeg vrouwelijke reizigers die aangeven dat ze zich niet onveilig voelen in Guatemala. Mits ze bovenstaande voorzorgsmaatregelen in acht nemen.

Wat zijn de alarmnummers in Guatemala?

De alarmnummer
van brandweer: 122
van politie:110
van ambulance: 123

Reizen Guatemala

Specialisten Guatemala

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors