Zijn de Mayaruïnes in Belize net zo indrukwekkend als in Guatemala?

Zijn de Mayaruïnes in Belize net zo indrukwekkend als in Guatemala?

door Emma van Kampen

Al is Guatemala groter dan Belize en woonden er vroeger meer Maya’s, de Mayaruïnes in Belize doen absoluut niet onder voor die in Guatemala. In het westen van Belize bezichtig je zelfs een Mayastad die groter is dan het wereldberoemde Tikal in Guatemala. Als het aan ons ligt zijn de Mayaruïnes in Belize net zo indrukwekkend óf misschien nog wel indrukwekkender dan in Guatemala. En dit is waarom!

De Maya-overblijfselen in Belize zijn een stuk onbekender dan die van buurland Guatemala. Dit komt omdat de ruïnes in Belize pas veel later, sommigen pas halverwege de twintigste eeuw, zijn ontdekt. Voor bezoekers is dit een voordeel, omdat de Mayaruïnes in Belize daardoor een stuk rustiger zijn en niet overspoeld worden met toeristen. Slechts tienduizend bezoekers reizen jaarlijks af naar de Belizaanse Mayaruïnes. 

ZELF NAAR Belize?

Bekijk alle 21 reizen naar Belize

De meeste reizigers gaan naar Caracol. Deze Mayastad is de grootste van Belize én wint het qua grootte van Tikal in Guatemala. In Caracol zie je een enorm tempelcomplex dat bovenop een vijfhonderd meter hoge heuvel ligt. De belangrijkste tempel is de ruim veertig meter hoge Caana-tempel. Deze tempel is slechts vier meter kleiner dan de Piramide van de Grote Jaguar in Tikal. 

Andere populaire ruïnes in Belize zijn Xunantunich en Lamanai. Xunantunich ligt vlakbij het stadje San Ignacio en bestaat uit zes pleinen met 25 tempels en paleizen. Lamanai staat bekend om zijn uitzonderlijk lange bezetting. Terwijl Tikal ongeveer zeshonderd jaar werd bewoond, woonden de Maya maar liefst drie millennia in Lamanai. Kortom, voor indrukwekkende Mayaruïnes ga je naar zowel Guatemala als Belize! 

Fotocredits: Dennis Jarvis

Reizen Belize

Specialisten Belize

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bonaire kenner
Sponsors