Managua Jouw vakantie naar Midden-Amerika begint hier!

Managua

door Maarten van Dun

In de straten van Managua is de revolutie tastbaar. Hoewel het al dertig jaar geleden is dat de Sandinisten het juk van de dictatuur voorgoed van zich afwierpen, in iedere Nicaraguaan een revolutionair.

In Managua, de wat onooglijke hoofdstad van Nicaragua, herinneren standbeelden en monumenten aan de bittere strijd die in Nicaragua woedde, vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw.

ZELF NAAR Managua?

Bekijk alle 5 reizen naar Managua

De held van de latino's

Het metershoge beeld van Agusto Cesar Sandino kijkt uit over de stad. Sandino was een van de grootste revolutionairen van Zuid-Amerika en is nog altijd een held in de ogen van veel latino's. Hij kwam in de jaren twintig in opstand tegen de invloed van de Verenigde Staten in Latijns-Amerika. Als guerrillastrijder vocht hij tegen het imperialisme.

Zelfs na zijn dood leefde de geest van Sandino voort. In de jaren zestig en zeventig kwam een nieuwe beweging op, die vocht tegen de ongebreidelde corruptie van de regering. De linkse rebellen gaven zich de naam Sandinistas, als eerbetoon aan de grote revolutionair uit de jaren dertig.

Onrechtvaardigheid en ongelijkheid

In 1972 verwoestte een zware aardbeving het stadshart van Managua. De regering verduisterde echter zoveel internationale hulpgoederen, dat het centrum van Managua nooit meer werd hersteld. De Sandinistas zagen de onrechtvaardigheid en ongelijkheid groeien en besloten de regering omver te werpen. In 1979 lukte dat, na een bittere strijd.

Ook daarna haalde Nicaragua de krantenkoppen regelmatig, maar helaas altijd in negatieve zin. De socialistische rebellen van weleer werden gedwongen de wapens opnieuw op te pakken, nu rechtse doodseskaders, met steun van de VS, in een bloedige strijd probeerden de regering af te zetten. Een uitzichtloze burgeroorlog bracht Nicaragua naar de afgrond. Pas in 1990 werden de eerste democratische verkiezingen gehouden.

Het stadshart ligt er nog steeds karig bij. Waar ooit gebouwen stonden, groeien nu hoge bomen en dicht struikgewas. Als je naar een luchtfoto van Managua kijkt, lijkt de stad wel wat op een donut: een ring van gebouwen en woningen, met middenin een groen hart.

Oog van de orkaan

De bloedige geschiedenis van Nicaragua, met Managua als oog van de orkaan, heeft zijn sporen nagelaten in de harten van iedere inwoner van de stad. Revolutie, opoffering en een eeuwig vuur leven in alle barrios, in elk eethuisje en op iedere straathoek.

Nu de wapens zwijgen uiten de stadsbewoners zich vooral in poëzie. Dichters als Salomón Ibarra Mayorga en Gioconda Belli zijn grote bekendheden in Nicaragua. Vraag een willekeurige stadsbewoner naar zijn grote liefde en de kans is groot dat je ter plekke een voordracht van een gedicht krijgt. Poëzie leeft in Managua, waar het de kale straten van de stad voorziet van kleur en warmte.

Wat is er te doen in Managua?

  • Beklim Loma de Tiscapa en geniet vanaf de top van het uitzicht over het meer in de krater van de vulkaan.
  • Bezoek de oude kathedraal, een van de weinige grote gebouwen die de aardbeving van 1972 doorstond.
  • Ga naar de Tiscapa Lagune, waar het beeld van Agusto Cesar Sandino uitkijkt over het volk van Nicaragua
  • Struin over de Mercado Oriental, de grootste markt van de stad. Nicaragua is een van de goedkoopste landen van Latijns-Amerika. Hier koop je voor weinig geld schitterende souvenirs.
  • Rij door de stad in de Chicken Buses, ouder Amerikaanse schoolbussen die de inwoners van de stad naar hun werk brengen.

Reizen Managua

Meer Managua

Specialisten Nicaragua

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mexico kenner
Sponsors