De zes mooiste vulkanen van Guatemala

De zes mooiste vulkanen van Guatemala

door Danny van der Meijden

De archeologische Mayasteden Tikal en El Mirador ken je vast wel. Het geweldige Lago de Atitlán omringd door de kleine backpackersdorpjes staat misschien ook al op je lijst. En natuurlijk is Guatemala ook bekend om haar vele bergen en vulkanen. Waar je ook bent in het land, je ziet altijd wel een bergtop ergens bovenuit prijken.

Omdat er geen land in Midden-Amerika is dat zoveel vulkanen telt als Guatemala, is het moeilijk om te kiezen welke je nou moet bezoeken. Om je een beetje op weg te helpen, heeft blogger Danny van Reizen en Reistips voor MiddenAmerika.nl de zes mooiste op een rijtje gezet.

ZELF NAAR Guatemala?

Bekijk alle 20 reizen naar Guatemala

6. Volcán Chicabal

De 2712 meter hoge Volcán Chicabal heeft een groen kratermeer en is een heilige plaats voor de Mam-Maya's en K'iche Maya's. In de eerste helft van mei vieren de Maya's hier hun traditionele ceremonies. Rondom het meer zie je kruizen en altaren. Omdat het meer heilig is voor de Maya's, mag je er niet in zwemmen.

In Quetzaltenango neem je de bus richting San Martin Chili Verde, een rit van ongeveer anderhalf uur. Vraag aan de locals waar je het beste kunt uitstappen en loop richting de vulkaan. Het kan goed zijn dat je tijdens de wandeling Juan in zijn rode pick-up tegenkomt. Juan rijdt dagelijks van de bushalte naar de top van de vulkaan en neemt je tegen een kleine vergoeding graag mee. Het bespaart je een flinke wandeling.

Eenmaal op de top heb je een fantastisch uitzicht op het kratermeer. Daal vervolgens driehonderd traptreden naar beneden en maak een rondje langs het kratermeer. Waarschijnlijk zie je locals bidden, bloemen offeren en barbecueën. Vogelliefhebbers spotten hier kolibries, de gehoornde guan en met een beetje geluk de quetzal.

5. Volcán San Pedro

Een reis door Guatemala is niet compleet als je het Lago de Atitlán niet bezoekt. Dit kratermeer in het zuidwesten van Guatemala, wordt omring door twaalf vulkanen. Rondom het meer vind je veel dorpjes waar een relaxte sfeer heerst en vooral backpackers op afkomen.

Wil je toch wat actiefs ondernemen, beklim dan de Volcán San Pedro. Ga wel op een heldere dag, zodat je vanaf de top van de vulkaan een prachtig uitzicht hebt op het meer. Pak vroeg in de ochtend een tuktuk naar de voet van de vulkaan. Het eerste stuk van de beklimming doe je met een gids, maar daarna kun je op eigen houtje de vulkaan beklimmen. Je loopt tussen de koffieplanten en avocadobomen tot de klim een stuk pittiger wordt. Maar wanneer je de top bereikt, word je rijkelijk beloond met een spectaculair uitzicht.

Let er wel op dat je de paden volgt. Er zijn al meerdere mensen verdwaald tijdens hun hike en enkelen hebben moeten overnachten op de vulkaan. Houd er ook rekening mee dat de beklimming zeer pittig kan zijn als het heeft geregend en de paden glad zijn.

4. Volcán Acatenango

Met een hoogte van 3976 meter is de Volcán Acatenango de hoogste vulkaan van Guatemala. Deze slapende variant ligt op een kleine vijftien kilometer van Antigua. Beklim de vulkaan en blijf er een nachtje op slapen. Vanaf je kampeerplaats heb je zicht op de lava spuwende Fuego.

De beklimming van de vulkaan is pittig en het duurt ongeveer acht uur. Je loopt door akker- en bloemenvelden tot je terechtkomt in een regenwoud, waar het een stuk vochtiger is en de paden steiler worden. Halverwege de hike kom je in een landschap vol dennenbomen. Vanaf hier hoef je niet veel meer te klimmen, maar loop je naar de andere zijde van de vulkaan, waar terrassen zijn aangelegd om te kamperen. Vanaf de kampeerplaats kun je ook de top van de Acatenango bereiken. Bij goed zicht heb je een mooi uitzicht op Antigua en de krater van de Volcán de Fuego.

In Antigua worden vele hikes aangeboden naar de Acatenango. Huur een zogenaamde porter die je slaapspullen, tent en twee flessen water naar boven draagt, zodat je zelf je backpack en eventueel cameraspullen kunt meenemen.

3. Volcán Pacaya

Tussen 2006 en 2010 kwamen veel reizigers naar de Volcán Pacaya om een rivier van lava van de hellingen af te zien rollen. Bezoekers konden dit spektakel op enkele meters al zien. Helaas is de lavarivier tegenwoordig verdwenen, maar dit wil niet zeggen dat de vulkaan niet meer actief is.

Vanuit Antigua bereik je met een busje in zo'n anderhalf uur de voet van de vulkaan. Samen met een gids beklim je vervolgens de vulkaan. Je loopt langs fantastische uitzichtpunten, waarbij je uitzicht hebt op de groene omgeving en de Volcán Agua. De top van de vulkaan kun je niet bereiken, maar je loop wel over het gestolde lava heen. Op sommige plekken komt stoom zelfs uit de grond, waar je marshmallows roostert.

De vulkaan is in september 2016 weer uitgebarsten en sinds kort is er weer lava te zien. Dus wie weet is er binnenkort weer een lavarivier te bewonderen!

2. Volcán Santiaguito

In 1902 barstte de Volcán Santa Maria uit. De uitbarsting duurde negentien dagen en was zo heftig dat een gedeelte van de vulkaan werd weggeblazen. Zo ontstond een nieuwe vulkaan, de Volcán Santiaguito. Deze vulkaan is nog altijd actief en barst om de 30 à 45 minuten uit.

Deze uitbarstingen neem je het beste waar vanaf een uitzichtpunt op de Volcán Santa Maria. Vertrek vroeg in de ochtend, zodat de top van de Santiaguito niet in de wolken is gehuld. De hike is absoluut niet zwaar en eenmaal bij het uitzichtpunt leun je rustig achterover in het gras en wacht je op een uitbarsting van de lager gelegen Santiaguito. Sommige uitbarstingen zijn vrij licht, maar ze kunnen ook extreem en enorme donkere rookwolken uitstoten.

Ben je avontuurlijker ingesteld en een echte durfal? Er zijn ook tours waarbij je overnacht op de Volcán Santiaguito. Houd wel in gedachten dat dit niet geheel zonder risico is. Allereerst is de hike naar de actieve vulkaan vrij heftig en eenmaal op de vulkaan zelf kunnen enorme rotsblokken naar beneden komen. Maar je slaapt wel op enkele meters van de krater!

1. Volcán de Fuego

Wil je een vulkaan lava zien spuwen? Bezoek dan de Volcán de Fuego. Deze indrukwekkende vulkaan draagt de bijnaam 'Vuurvulkaan'. Niet gek, aangezien dit de meest actieve is van het land. Sinds 1524 zijn er veel krachtige uitbarstingen waargenomen. Een uitbarsting in 1717 en een aardbeving erna, heeft zelfs een groot aantal gebouwen in Antigua verwoest, waarvan de ruïnes nog altijd te zien zijn.

De vulkaan zelf kan je niet beklimmen, maar een hike naar de nabij gelegen Volcán Acatenango boek je in Antigua. Blijf absoluut een nacht slapen op deze vulkaan. Wanneer 's avonds de wolken langzaam verdwijnen en je zicht hebt op de top van de Fuego, geeft de vulkaan een ware vuurshow weg. Val vervolgens in slaap met het luide gerommel van de Fuego op de achtergrond. Dit zijn onvergetelijke momenten.

Hebben we je geïnspireerd en wil je ook op vulkaanavontuur? Bekijk dan alle rondreizen naar Guatemala!

Reizen Guatemala

Specialisten Guatemala

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Panama kenner
Sponsors