Taal Belize

Taal Belize

Belize werd oorspronkelijk bewoond door de Maya-beschaving. De eerste Europese ontdekkingsreizigers die in Belize aankwamen waren afkomstig uit Spanje. Hoewel ze het territorium claimden, vestigden ze geen permanente nederzettingen. Vervolgens stichtten de Engelse en Schotse kolonisten in de zeventiende en achttiende eeuw nederzettingen. Ze begonnen een handelssector die zich bezighield met de Afrikaanse slavenhandel. Belize bleef tot 1981 een Britse kolonie. 

Deze geschiedenis heeft een grote invloed gehad op de verschillende talen die er vandaag de dag in Belize worden gesproken. Om je goed voor te bereiden op je rondreis door Belize is het belangrijk om te weten welke talen er in Belize worden gesproken én om een klein woordje in de taal van Belize te spreken. 

ZELF NAAR Belize?

Bekijk alle 20 reizen naar Belize

Wat is de officiële taal van Belize?

Engels is de officiële taal van Belize. Hiermee is Belize het enige land in Midden-Amerika waar de officiële taal Engels is. De Engelse taal wordt door ongeveer 63 procent van de bevolking gesproken. De openbare schoolsystemen, overheidskantoren en de nieuwsmedia worden ook allemaal in het Engels uitgevoerd. 

Welke talen worden er nog meer gesproken in Belize?

Spaans is de op een na meest gesproken taal in Belize. 56,6 procent van de bevolking spreekt Spaans, maar van slechts 30 procent van de bevolking is Spaans de moedertaal. Spaans wordt ook op basisscholen onderwezen aan kinderen met een andere moedertaal. 

Creools is na Spaans de meest gesproken taal in Belize. Ongeveer 44,6% van de bevolking spreekt deze taal. Creools is gebaseerd op de Engelse taal en is beïnvloed door Miskito (een inheemse Amerikaanse taal), een West-Afrikaanse taal en Bantu-talen. Creools wordt gesproken door mensen van Creoolse afkomst en etnische groepen zoals de Garifuna, Maya en Mestizo. 

Taaldiversiteit 

Belize is een land waar verschillende culturen, talen en etnische groepen naast elkaar vormen. Begroetingen zullen dan ook altijd verschillen. Zo zijn er verschillende manieren waarop je ‘goedemorgen’ kan horen tijdens je vakantie in Belize:

“Good morning” – English 
“Buenos dias” - Spanish
“GudMawnin” – Creole
“BuitiBinafi” – Garifuna

Reizen Belize

Specialisten Belize

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors