Santa Lucía en Valle de Angeles

Santa Lucía en Valle de Angeles

door Yasmin Visser

Ten noorden van Tegucigalpa, de hoofdstad in het hart van Honduras, liggen de mijndorpjes Valle de Angeles en Santa Lucía. Deze dorpjes in het heuvelachtige landschap van Honduras nemen je terug naar de zestiende eeuw.

Mooie vrouwen

In Valle de Angeles wonen ongeveer 9.000 mensen. Voordat de Spanjaarden in de zestiende eeuw Honduras binnenvielen, heette Valle de Angeles Cimarrón. Valle de Angeles was enkel een bijnaam.

ZELF NAAR Honduras?

Bekijk alle 3 reizen naar Honduras

Volgens een plaatselijke legende is deze bijnaam ontstaan vanwege de vele mooie vrouwen die in het dorp woonden. Het waren net engelen, ofwel angeles.

Goud en zilver

De Spanjaarden maakten in de zestiende eeuw van Valle de Angeles een mijndorp. Oorspronkelijke bewoners werden aan het werk gezet in de mijnen. In de heuvels rond het bergdorpje werd goud en zilver gevonden. Het meeste hiervan is naar Spanje gebracht.

Het leven van de mijnwerkers was zwaar. Ze werkten gedwongen in het donker en stonden altijd enkeldiep in het water. Alle werkzaamheden werden met de hand verricht en er was geen ventilatie. De meeste mijnwerkers overleden dan ook op vroege leeftijd.

Toevluchtsoord

Tegenwoordig is Valle de Angeles doordeweeks een rustig bergdorpje. In het weekend vormt het een toevluchtsoord voor vele Tegucigalpanos. Hier vinden ze frisse lucht en rust wat deze inwoners van de hoofdstad niet hebben.

Langs de straten van kinderkopjes staan tafels met kleedjes. De kleedjes zitten vol vlekken en gaten. Achter de tafels maken Hondurese vrouwtjes met gekleurde schorten pupusas. Ze vullen dit maïsdeeg met kip, zwarte bonen en avocado.

Mannen met cowboyhoeden zitten op hun paarden. Ze staan in de schaduw van de kleine oude kerk op het centrale plein. Zo houden de mannen van Valle de Angeles alles in de gaten. Winkeltjes rond het plein verkopen onder andere hangmatten, aardewerken potten en houten schilderijtjes.

Huis van oma

Typische Hondurese gerechten eet je in La Casa de mi Abuela. Dit 'huis van mijn oma' is gevestigd in een oud koloniaal gebouw in het centrum van het dorp. Ze serveren Hondurese gerechten als pupusas en anafres.

Anafres zijn tortilla chips met gesmolten kaas en gefrituurde zwarte bonen. Het wordt geserveerd in een kleien pot. Liefhebbers van pittig eten kunnen pepers en chorizo aan het mengsel toevoegen.

Santa Lucía

Santa Lucía is ook een mijndorpje en ligt acht kilometer verder. Santa Lucía is nog kleiner dan Valle de Angeles. Tijdens de Spaanse verovering is in de nabije heuvels veel zilver gevonden.

Via dezelfde paadjes waarover de mijnwerkers vroeger naar hun werk liepen, loop je nu naar de top van de met pijnbomen bedekte heuvel. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht en zie je zelfs in de verte Tegucigalpa liggen.

Op de weg terug naar het dorp kom je langs de barokke kerk van Santa Lucía. In de witte kerk bevindt zich het beeld van Christus. Dit beeld is door de Spaanse koning Felipe II in 1572 aan Santa Lucía gedoneerd. Door de vlammen van brandende kaarsen is het beeld zwart geworden.

Dagjesmensen

Net als Valle de Angeles, wordt Santa Lucía in het weekend overspoeld met dagjesmensen. Doordeweeks is het een rustig bergdorpje.

Santa Lucía bestaat uit stoffige straten van kinderkopjes. Bloemen groeien als behang over de muren van de gekleurde huisjes.

Op het centrale plein staat een fontein. Er zijn genoeg plekjes om even uit te rusten in de schaduw van de bomen. Neem plaats en laat het typische Hondurese leven aan je voorbij trekken.

Wat is er te doen in Santa Lucía en Valle de Angeles?

  • Wandel via omhoogslingerende paadjes naar de top van de heuvel in Santa Lucía. Vanaf boven heb je een mooi uitzicht over de hele vallei, die bedekt is met pijnbomen.
  • Koop Hondurese souvenirs in Valle de Angeles. Werkelijk alle souvenirs die te vinden zijn in Honduras, zijn hier te koop. Koop hier je leren riemen, aardewerken versierde potten of fijne hangmatten.
  • Bekijk de zwartgeblakerde Christus in het kerkje van Santa Lucía. Het barokke kerkje ligt op de heuvel tussen de pijnbomen.
  • In Valle de Angeles bevindt zich Museo Santa Maria. Dit kleine museum vertelt de geschiedenis van het mijndorpje.
  • De vele standjes op straat verkopen de heerlijkste gerechten. Eet hier een zelfgemaakt pupusa, gevuld met kip, zwarte bonen en avocado.

Reizen Honduras

Foto's & video's Santa Lucía en Valle de Angeles

Meer Santa Lucía en Valle de Angeles

Specialisten Honduras

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors