La Mosquitia: Río Plátano Biosphere Reserve

La Mosquitia: Río Plátano Biosphere Reserve

door Yasmin Visser

Zoals de Amazone de ader vormt van Brazilië, zo is de Río Plátano rivier het kloppende hart van Honduras. Het stroomgebied wordt omringd door het gelijknamige nationale park.

Het Mosquitia gebied ligt in het noordoosten van Honduras. Dit deel van Honduras is heel anders dan de rest van het Midden-Amerikaanse land. Er zijn geen wegen en grote delen van het gebied zijn onbewoond. Het nationaal park Río Plátano Biosphere Reserve ligt in dit geïsoleerde gebied. Er leven ontelbaar veel soort exotische planten en bedreigde diersoorten.

ZELF NAAR Honduras?

Bekijk alle 3 reizen naar Honduras

De mensen die in de Mosquitia wonen hebben een geheel eigen cultuur. Er leven vooral Miskito indianen en een paar kleinere groepen van Pech en Tawahka indianen. Allemaal hebben ze hun eigen gebruiken en rituelen.

Vlinderfokkerij

Aan de Caribische Zee ligt het meer Laguna Ibans. Op de dunne landstrook, dat het meer van de zee scheidt, ligt het kleine plaatsje Raista.

In Raista is een vlinderfokkerij waar je twaalf verschillende soorten vlinders kunt zien. Alle vlinders hebben hun eigen boomsoort waar ze in opgroeien.

Bananenrivier

Vanaf Raista loop je binnen 2,5 uur over het strand naar het dorpje Barra Plátano. Op deze plek mondt de gelijknamige rivier, de Río Plátano, uit in zee. Hier begint de tocht.

Als en slang kronkelt de bananenrivier door het geïsoleerde gebied van de Río Plátano Biosphere Reserve.

Met een cayuca, of kano van een halve meter breed, vaar je stroomopwaarts naar het kleine dorpje Las Marías, in het centrum van het reservaat.

Zwemmen tussen krokodillen

Mangrovebossen sieren de oevers van de Río Plátano. Een goede plek voor veel vissen en andere onderwaterdieren om eten en bescherming te zoeken.

De rivier zit vol met krokodillen. Zij moeten het water delen met de locals van de Río Plátano Biosphere Reserve, die zich wassen in deze rivier. Het geluid van kwakende kikkers en zingende vogels brengen je in vervoering.

In de hoge bomen van het dichte woud langs de Río Plátano rusten kapucijnaapjes uit. Hun pootjes hangen lusteloos naar beneden en hun witte kopjes rusten op de takken. Rond het middaguur is het te warm voor hen om actie te ondernemen.

Houten billen

Na een tocht van bijna acht uur heb je houten billen gekregen van de harde bankjes. De cayuca meert aan bij een paar houten huisjes op palen.

Dit is het dorpje Las Marías. Boven je vliegen twee roodgekleurde ara's, enorme papegaaien, door de helderblauwe lucht.

Kreeftenvangst

Las Marías wordt in harmonie gedeeld door een groep Pech indianen en een groep Miskitos. Ze leven voornamelijk van visserij en kreeftenvangst. Het mannelijke deel van de Miskitos is vaak maanden op zee om hun gezin in onderhoud te voorzien. In totaal wonen er ongeveer 300 mensen in het dorpje.

Je verblijft zelf ook in een huisje op palen. Het dak bestaat uit gedroogde palmbladeren. 's Nachts wordt je in slaap gezongen door krekels en andere nachtdieren van de Río Plátano Biosphere Reserve.

Rotstekeningen

Op vijf uur varen van Las Marías zijn de petrogliefen van Walpaulban Sirpi te bewonderen. Deze rotstekeningen zijn duizenden jaren geleden waarschijnlijk gemaakt door de voorouders van de huidige Pech indianen.

Nadat je deze mysterieuze rotstekeningen hebt gezien, vaar je weer terug naar het beginpunt Barra Plátano. Je maakt een laatste tocht over het zanderige water van Río Plátano.

Langzaamaan verandert de omgeving van dichte jungle naar open velden, en moet je afscheid nemen van het moeras, het oerwoud en de dieren.

Wat is er te doen in La Mosquitia?

  • Verken het reservaat per kano. Deze smalle houten bootjes brengen je naar welk dorp je maar wilt. Sommige kano's hebben motoren, andere worden voortgedreven door sterke mannen met houten stokken.
  • Voor de echt avonturiers onder ons is er een raft-tocht van 10 dagen. Je raft over de Río Plátano en doorkruist het hele reservaat. Een ervaring die je nooit zult vergeten.
  • In het Garífuna dorp van Paplaya, vlakbij Belén, zijn van april tot juni lederschildpadden te zien. Deze grootste schildpadden in de wereld klimmen dan de stranden op om hun eitjes te leggen.
  • Vanuit Las Marías vertrekken verschillende trektochten. De tocht (per boot en te voet) naar de petrogliefen duurt één dag, maar er zijn ook trektochten van meerdere dagen. Je kunt bijvoorbeeld door de jungle lopen naar Barra Plátano.
  • Geniet ook van de rust in het reservaat. Neem een dag om in de rivier te zwemmen en kennis te maken met de mensen van de Pech en Moskito cultuur.

Reizen Honduras

Foto's & video's La Mosquitia: Río Plátano Biosphere Reserve

Specialisten Honduras

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors