Lago de Yojoa

Lago de Yojoa

door Marjolein den Dekker

Vergeet het beroemde Lago Atitlan in Guatemala of Lago Nicaragua met Isla de Ometepe. Als je in Honduras bent, breng je een bezoekje aan Lago de Yojoa, het grootste meer van het land. Het kost wat moeite om er te komen, maar dan heb je wel een gigantisch meer bijna alleen voor jezelf.

Lago de Yojoa ligt tussen San Pedro Sula en hoofdstad Tegucigalpa in. De bus die tussen deze twee steden rijdt, dropt je ergens halverwege de weg en dan is het zaak om met kleine busjes, een taxi of tuktuk het meer zien te bereiken.

ZELF NAAR Honduras?

Bekijk alle 3 reizen naar Honduras

Vogels spotten

Het vulkanische meer is bijna negentig vierkante kilometer groot en ligt op een hoogte van 700 meter boven zeeniveau. De Maya's noemen samenkomend water op aarde Yoco-ha en daarvan is het huidige Yojoa afgeleid.

Naast wat locals die in het weekend hun heil zoeken aan de oevers van Lago de Yojoa is dit stukje Honduras nog vrij onontdekt. De toeristen die hier komen zijn vooral vogelliefhebbers om de honderden soorten hier te spotten.

Sinds de jaren zeventig is het meer uitgeroepen tot beschermd gebied met in het noorden Santa Bárbara National Park en in het zuiden Cerro Azul Meámbar.

Groen, groener, groenst

Behalve het gekwetter van vogels heerst er een serene rust rondom het meer dat omringd is door hoge bergen. De omgeving is ontzettend groen, mede dankzij de gigantische hoeveelheid neerslag. Met meer dan drieduizend millimeter per jaar is dit het meest vochtige gebied van Honduras.

Langs de groene oevers van Yojoa staan zoals overal in Honduras bananenplantages. Maar de vochtige omgeving is ook erg geschikt voor het verbouwen van ananas en koffie. De archeologische opgraving Los Naranjos bevindt zich aan de oever van het meer.

Pulphapanzak waterval

Niet ver van Lago de Yojoa liggen de cascades of catarratas van Pulhapanzak. Deze waterval stort ruim veertig meter omlaag. Samen met een gids glibber je over de stenen en tegen de stroming richting de waterval. Houd elkaars hand goed vast, want de kracht van de waterval is enorm.

Na een ruwe rugmassage sta je achter de waterval. Dat geeft een enorme adrenaline kick. Op terug weg dobber je nog even na in het heldere water. Ook de Maya's zouden hier vroeger graag bij elkaar zijn gekomen om te ontspannen. Nu is het in het weekend vooral druk met Hondurese families uit de stad.

Slapen in een bierbrouwerij

Overnachten kan op het terrein van een bierbrouwerij even voorbij het stadje Pena Blanca. Een Amerikaan die van bier brouwen én vogels houdt, heeft zich hier enkele jaren geleden gevestigd.

De kamers van D&D Brewery zijn simpel, het bier is alles behalve eenvoudig. 's Avonds bij het kampvuur laat je je verrassen door smaaksensaties van het zelfgebrouwen bier.

Reizen Honduras

Meer Lago de Yojoa

Specialisten Honduras

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bonaire kenner
Sponsors