Isla El Tigre

Isla El Tigre

door Yasmin Visser

De kustlijn aan de Stille Oceaan van Honduras is slechts 124 kilometer lang, terwijl de Caribische kustlijn wel 644 kilometer telt.

De zuidelijke kust van Honduras grenst niet direct aan de Stille Oceaan, maar aan de Golfo de Fonseca, die uitmondt in de oceaan. De baai van Golfo de Fonseca werd in 1522 ontdekt door de Spanjaard Gil Gonzalez de Avila. Hij noemde de baai naar zijn beschermheer en aartsbisschop Juan Fonseca.

ZELF NAAR Honduras?

Bekijk alle 3 reizen naar Honduras

In het gebied van deze baai liggen wel dertig eilandjes verscholen, waaronder Isla El Tigre. Sommige van deze eilandjes behoren tot Honduras, anderen maken deel uit van buurland El Salvador.

Kegelvulkaan

Eén van de Hondurese eilandjes in de baai is El Tigre. Dit vulkanische eiland heeft een doorsnede van vijf kilometer en is bijna perfect rond. De inactieve kegelvulkaan op het eiland is 783 meter hoog en de zuidelijkste vulkaan van Honduras.

Vanaf de stad Coyolito op het vasteland van Honduras, vaar je met een klein houten motorbootje naar Isla El Tigre. Je ziet het eiland met zijn vulkaan al duidelijk liggen.

Na twintig minuten kom je zonder nat te worden aan bij de belangrijkste plaats op het eiland: Amapala. Dit rustige vissersdorpje geniet een nationale bekendheid. Amapala staat afgebeeld op de geldbiljetten van twee Lempira.

Enige toerist

Het eiland El Tigre, en eigenlijk de gehele Pacifische kustlijn, wordt door de meeste reizigers tijdens hun bezoek aan Honduras overgeslagen. De kans is groot dat je de enige gringo, toerist, bent tijdens je verblijf.

Het dorp Amapala is klein. Het bestaat uit een pleintje omringt met gekleurde kleine huisjes. Ook vind je er de grote gele kathedraal van Amapala, die dateert uit het einde van de negentiende eeuw.

Kakelende kippen

De kleine gehuchten op het eiland bestaan voornamelijk uit woonhuizen. Dit zijn vaak niet meer dan kleine houten of kleien gebouwtjes. Hier wonen arme boerenfamilies die leven van de landbouw.

Kippen rennen kakelend rond de huisjes. Kleine kinderen met kapotte kleren rennen gillend achter de kippen aan om ze te vangen.

Zwart zand

Het eiland verken je met een felgekleurde tuktuk. Deze overdekte kleine brommertjes tuffen je overal naartoe.

De tuktuk rijdt je brengt je naar Playa Negra, in het westen van het El Tigre. Op Isla El Tigre zijn geen suikerwitte stranden zoals je die vindt aan de Caribische kust, maar zwart vulkanisch zand.

Het is heet en vochtig. Op het warme zwarte zand liggen leguanen rustig te zonnen.

Vulkanisch grot

Verder naar het zuiden rijdt je met de tuktuk naar Playa Grande. Dit strand ligt bij een vissersdorpje en bestaat uit bruin zand. Er staan verschillende met palmbladeren bedekte kraampjes waar je de heerlijkste verse vis eet.

Ten noorden van Playa Grande ligt La Cueva de la Sirena, de grot van de Sirenen ofwel waternimfen. Deze rode vulkanische rots is gevuld met vleermuizen. Je kunt de grot van twee kanten in, via land en via het water. Dat laatste is echter alleen mogelijk wanneer het tij laag is.

Drie landen

Vanaf Playa Grande loopt ook een pad naar de top van de grote vulkaan. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over het kleine eiland en zijn strandjes. De vissersbootjes die in het glinsterende water dobberen, zijn niet meer dan zwarte stipjes.

In de verte ontwaar je de contouren van het vasteland van Honduras en van buurlanden Nicaragua en El Salvador. Isla El Tigre is net een drielandenpunt.

Wat is er te doen op Isla El Tigre?

  • Wil je het eiland van alle kanten bekijken? Huur dan een kajak en vaar het hele eiland rond. Zoek van tevoren alvast een mooi strand uit waar je later op de dag wilt ontspannen.
  • De bewoners van El Tigre zijn over het algemeen heel vriendelijk. Ze komen niet heel vaak toeristen tegen, maar zijn altijd bereid je te helpen.
  • Vanaf Playa Grande loopt een pad naar de top van de vulkaan. Op warme dagen is deze twee uur durende tocht erg vermoeiend, maar het uitzicht van boven maakt het waard. Vanaf de top zie je zowel Honduras, Nicaragua en El Salvador liggen.
  • In veel hutjes op het strand van Playa Grande eet je de heerlijkste visgerechten. Bestel een complete vis of een enorme kreeft en smullen maar.
  • Playa Negra bestaat uit zwart vulkanisch zand. Het is het schoonste strand van het eiland en een prima plek om even een duik in zee te nemen.

Reizen Honduras

Specialisten Honduras

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors