Feesten: Lluvia de Peces

Feesten: Lluvia de Peces

door Marjolein den Dekker

Het regent honderden visjes in de straten van Honduras. Ergens tussen mei en juli vallen de vissen letterlijk uit de lucht in Yoro, een regio in het midden van Honduras. Dit fenomeen heet Lluvia de Peces, ofwel vissenregen.

De anders zo strakblauwe hemel boven Yoro verandert in een grote zwarte donderwolk. Het onweert en waait. Uit de samengepakte wolken valt in een paar uur heel veel regen.

ZELF NAAR Honduras?

Bekijk alle 3 reizen naar Honduras

Wanneer de lucht weer is opgeklaard liggen er honderden levende visjes op de straten van het Hondurese stadje.

Missionaris legende

Volgens de legende regent het vissen omdat een Spaanse missionaris in de negentiende eeuw zoveel heeft gebeden tegen de destijds heersende honger. Sindsdien zou het jaarlijks vissen zijn gaan regenen.

De lokale bevolking raapte de vissen van de straat om ze te bakken en at ze daarna op.

Verschillende verklaringen

Hoe het mogelijk is dat het vissen regent, blijft mysterieus omdat de visjes niet in nabijgelegen water voorkomen. Meteorologen en wetenschappers twisten over verschilende verklaringen.

Zo zou een tornado-achtige wind de vissen zo'n tweehonderd kilometer vanuit de Atlantische Oceaan naar Yoro meevoeren. Een meer geloofwaardigere theorie zou die van National Geographic zijn, waarbij het om vissen gaat uit nabijgelegen ondergrondse rivieren. De vissen die deze wetenschappers in Yoro vonden, zouden namelijk blind zijn.

Festival

Lluvia de Peces wordt sinds 1998 jaarlijks gevierd met een gelijknamig festival. Vroeg in de ochtend wordt de lokale bevolking opgeroepen naar de vismarkt te komen.

Uiteraard speelt vis een belangrijke rol tijdens het festival. Er wordt heel veel vis gegeten. Niet zozeer de vissen die uit de lucht zijn komen vallen.

Reizen Honduras

Specialisten Honduras

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors