Tegucigalpa

Tegucigalpa

door Yasmin Visser

De naam van de Hondurese hoofdstad is een tongbreker. De inwoners van Tegucigalpa noemen hun stad dus kortweg Tegus. Tegucigalpa betekent zilveren heuvel in het Nahuatl, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Honduras. De groene heuvels rond de stad waren in hun tijd rijk aan mineralen zoals zilver en goud.

Zilveren heuvel

De Spanjaarden stichtten de stad als mijncentrum in 1578. Pas in 1880 werd Tegus de hoofdstad van Honduras. In dat jaar verhuisde de overheid alle regeringsgebouwen van de toenmalige hoofdstad Comayagüela naar Tegucigalpa.

ZELF NAAR Honduras?

Bekijk alle 3 reizen naar Honduras

Waarom de regering wisselde van hoofdstad, is nooit duidelijk geworden. Men vermoedt dat de regering belang had bij de mijnbedrijven die zich in Tegus bevonden.

Voetgangersstraat

De straten van Tegucigalpa worden gedomineerd door stinkende auto's. Vuilnis dwaalt over de stoep. Het geeft de stad een ruige uitstraling. Calle Peatonal, de voetgangersstraat, is een stuk rustiger.

Aan weerszijde van het straatje bevinden zich winkels en restaurantjes. De straat eindigt bij Parque Central, waar de kathedraal van San Miguel meteen in het oog springt.

Deze grote witte kerk uit de achttiende eeuw staat midden in het centrum van de stad. Binnen vind je een barok altaar gemaakt van goud en zilver, dat waarschijnlijk is gewonnen in de omringende bergen.

Mara's

Vanaf het plein in het noorden torent de Picacho berg boven de stad uit. Bovenop staat een wit beeld van Jezus Christus met zijn armen uitgestoken, alsof hij de stad wil zegenen. Tegen de hellingen van de Picacho leunen de kleine huisjes van de sloppenwijken.

Er zijn veel arme buurten in Tegucigalpa. Kansarme jongeren sluiten zich aan bij jeugdbendes, ofwel mara's. De bendes bestaan uit kinderen van soms nog maar acht jaar oud. Ze stelen en handelen in drugs om in leven te blijven.

Bendes gebruiken veel geweld in de strijd tegen elkaar. Als reiziger is het verstandig om sommige buurten niet te bezoeken.

Fleurige kleding

Met Pasen trekken de inwoners van Tegus naar de stranden aan de Caribische kust om de rust op te zoeken. Voor reizigers een ideale tijd om de stad te bezoeken.

Het centrum van de stad wordt wegens optochten afgesloten voor verkeer. Je ziet nu geen vuile auto's, maar fleurig geklede Hondurezen. Met verschillende religieuze ceremonies vieren ze dat Jezus is opgestaan uit de dood.

Grootste meer

Een plek buiten de stad om rust op te zoeken is Lago Yojoa. Dit natuurlijke meer, gevormd door vulkanen, ligt tussen Tegucigalpa en San Pedro Sula, de tweede grote stad in Honduras. Met 285 vierkante kilometer is dit het grootste meer van het land.

Rondom het meer leven wel 400 verschillende vogelsoorten. Terwijl je naar het water loopt, zie je in één boom al dertig verschillende vogels tussen de bladeren zitten.

Boven het meer hangt een laagje mist. Gewapend met een hengel stap je in een klein houten roeibootje. Het meer is de thuisbasis voor zwarte baarzen.

Waterval

Vanaf de grote weg naar San Pedro Sula leiden gladde traptreden naar beneden. Het geruis van de waterval komt je tegemoet. Aan het einde van de stenen trap ligt de Pulhapanzak waterval.

Deze waterval is 43 meter hoog en bevindt zich midden in het groene woud dat rondom het Lago Yojoa ligt. Lokale jongens lopen met je mee de trap af. Ze willen je graag aanwijzen waar je het beste in het meertje onder de waterval kunt springen.

Met je ogen dicht en een dichtgeknepen neus spring je naar beneden. Het water voelt als een koele douche na een warme dag. Naar lucht happend kom je weer boven water. De jongetjes lachen breed en geven een applaus.

Wat is er te doen in Tegucigalpa?

  • Vlakbij Tegucigalpa ligt het nationaal park La Tigra. Hier vind je een beschermd nevelwoud en de watervoorziening van de stad. In het park zijn goede paden aangelegd voor dagtochten.
  • Tussen Tegus en San Pedro Sula ligt Lago Yojoa. Dit natuurlijke meer is het grootste in Honduras. Je kunt er vissen en genieten van de vele vogelsoorten.
  • Loop via de Calle Peatonal naar Parque Central. Aan weerzijde van de straat vind je winkeltjes. Op het centrale plein staat een beeld van generaal Morazán te paard. Morazán heerste in de 19e eeuw over Centraal Amerika.
  • Bezoek de Basílicia de Suyapa, 7 kilometer buiten het centrum van Tegucigalpa. In deze basiliek staat het kleine houten standbeeld van La Virgen de Suyapa, de patroonheilige van Honduras.
  • Eet een heerlijke Pupusa bij een van de eetkraampjes in de stad. Pupusa is een maïstortilla die je vult met bijvoorbeeld zwarte bonen, kip, avocado en ei.

Reizen Honduras

Meer Tegucigalpa

Specialisten Honduras

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mexico kenner
Sponsors