Geschiedenis: Bananenrepubliek

Geschiedenis: Bananenrepubliek

door Yasmin Visser

De grootste invloed op de Hondurese politiek in de twintigste eeuw waren bananen. Honduras is dan ook de eerste zogenaamde bananenrepubliek.

Bijna alle Midden-Amerikaanse landen hebben politiek instabiele periodes gekend. Militaire groeperingen, corrupte regeringen en filibusters als William Walker hebben hun stempel gedrukt op deze landen.

ZELF NAAR Honduras?

Bekijk alle 3 reizen naar Honduras

Maar de grootste invloed op de politiek in Honduras kwam vanuit drie Noord-Amerikaanse fruitbedrijven: United Fruit Company (het huidige Chiquita), Standard Fruit Company en Cuyamel.

Vruchtbare grond

Rond het eind van de negentiende eeuw kregen Amerikaanse handelaren interesse in het vruchtbare noordelijke deel van Honduras. Deze grond bleek erg geschikt voor het verbouwen van fruit, en met name bananen.

Steeds meer grond werd opgekocht door Amerikaanse bedrijven. In 1918 was zelfs 75 procent van alle bananenplantages in handen van de drie Amerikaanse bedrijven.

Bananenrepubliek

De bananen vinden gretig aftrek in de Verenigde Staten. Het economische succes van de bananenexport maakt de bedrijven zeer machtig in Honduras. Ze steunen politieke partijen en zorgen ervoor dat er een situatie gecreëerd wordt die gunstig voor henzelf was.

Indirect bepalen de bananen dus de politiek koers van het land. Hierdoor wordt Honduras de eerste, en dus de originele, bananenrepubliek ter wereld.

Amerikaanse invloed

De invloed van Amerika op de politiek in Honduras werd in de twintigste eeuw steeds groter. Toen in 1911 en 1912 de revolutie uitbrak in Honduras, kwam het Amerikaanse belang in bananen in gevaar.

Om de Amerikaanse bananenplantages te beschermen stuurde president Taft mariniers naar Honduras om de zittende regering te helpen met het uitdoven van de revolutie.

Amerika investeerde daarnaast ook in Honduras. De fruitbedrijven legden bijvoorbeeld een spoorlijn aan. Maar dit gebeurde alleen in het noorden, waar de bananenplantages waren. De rest van het land profiteerde niet mee van de bananenexport of de Amerikaanse invloed.

Neergang bananenindustrie

Vanaf 1930 begint de bananenindustrie af te brokkelen, door de wereldwijde economische crisis. Steeds meer bananenplantages raken in verval. Honduras komt in deze tijd in handen van dictator Andino. Zijn bewind duurt tot 1949.

Tot ver in de twintigste eeuw behoudt Amerika zijn invloed in Honduras, maar niet meer via de bananenplantages. Honduras wordt in de jaren tachtig een militaire basis voor Amerikaanse soldaten die vochten tegen de Sandinisten regering in Nicaragua.

Bananen van tegenwoordig

Tegenwoordig is de banaan nog steeds een belangrijk exportproduct voor Honduras. Hoewel de plantages barre tijden hebben gekend door verwaarlozing, orkanen en ziektes, groeit de productie van bananen de laatste jaren weer.

Meer dan negentig procent van die bananen wordt geëxporteerd naar de Verenigde Staten. United Fruit Company en Standerd Fruit hebben nog steeds bananenplantages in het noorden van Honduras in hun bezit. Maar hun invloed op de politieke situatie is een stuk minder dan in de twintigste eeuw.

Reizen Honduras

Specialisten Honduras

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mexico kenner
Sponsors