Ruta de las Flores

Ruta de las Flores

door Yasmin Visser

Ontdek de Ruta de las Flores van het kleinste land van Midden-Amerika. Een weg van 35 kilometer slingert door de koffieplantages van El Salvador. De route staat bekend als 'Ruta de las Flores', wegens de vele bloemen die in de regio bloeien. Langs de weg vind je kleine dorpjes zoals Juayúa en Apaneca.

Muurschilderingen in Juayúa

Je begint de route bij Juayúa, een klein bergstadje tussen de koffieplantages en vulkanen. Het is één van de meest ontspannen dorpjes in El Salvador, waar mensen ook 's avonds nog over straat fietsen.

ZELF NAAR El Salvador?

Bekijk alle 1 reizen naar El Salvador

De muren zijn versierd met mooie schilderingen van bloemen en portretten. Vrouwen lopen met stapels brandhout op hun hoofd naar huis.

Het centrale plein vormt het hart van het dorp. Aan de westkant van Parque Central vind je de Templo Del Señor de Juayua. Deze witte kerk is beroemd vanwege de zwarte Christus boven het altaar. Vele pelgrims komen naar deze kerk om hun eer te bewijzen.

Opstand van Juayúa

Houd je van koffie? Dan ben je in Juayúa aan het juiste adres. De meeste inkomsten van dit dorp komen van de koffieplantages. Van de hele koffie-export in El Salvador komt elf procent uit Juayúa.

In de 1932 was de sfeer in Juayúa minder gemoedelijk. De oorspronkelijke indiaanse bewoners Juayúa en andere dorpen kwamen in opstand tegen de onderdrukking van de overheid.

De militairen maakten een eind aan deze opstand door iedereen te vermoorden die er ook maar een beetje indiaans uitzag. Veel bewoners van Juayúa en omliggende dorpjes zijn vermoord.

Watervallen met bloemen

Op een klein uurtje lopen van Juayúa vind je de Los Chorros de Calera. Hier komen verschillende watervallen bij elkaar, gevoed door de rivier Río Santa Lucía. De watervallen storten van grote hoogte de steile rotsen af. Onderaan vormt zich een meertje waarin je na de wandeling heerlijk afkoelt.

Bloemen omringen deze sprookjesachtige plek. In het Nahautl, een van de indianentalen van El Salvador, betekent Juayúa 'rivier van de paarse orchideeën'.

In het weekend is het druk bij de Chorros de Calera, maar op doordeweekse dagen heb je grote kans dat je de enige bent.

Hoogste dorpje Apaneca

Op nog geen vijf kilometer van Juayúa ligt het dorpje Apaneca aan de Ruta de las Flores. Apaneca is met een hoogte van 1.455 meter het hoogst gelegen dorpje van El Salvador. In het vredige plaatsje wonen ongeveer 9.000 mensen.

Apaneca vormt de uitvalsbasis voor mooie wandelingen naar verschillende vulkanentoppen van inactieve vulkanen. Binnen korte tijd loop je van Apaneca naar de kratermeren Laguna de las Ninfas en Laguna Verde. Deze helderblauwe meren worden omgeven door groene bossen.

Drie dikke Mayastenen

In het stadje zelf staat een 400 jaar oude kerk: San Andrés Apóstol. Deze symmetrische witte kerk vormt het centrum van Apaneca. Op het plein koop je koffiebonen terwijl vogeltjes vrolijk zingen.

Bij Finca Santa Leticia, een koffieplantage, overnacht je. Tijdens een wandeling over de plantage stuit je op drie grote ronde stenen. Wanneer je dichterbij komt zie je dat ze dikke mannetjes voorstellen.

Deze dikke stenen figuren komen voor op verschillende plekken waar ooit de Maya's gewoond hebben. Deskundigen denken toch dat de 2000 jaar oude stenen niet gemaakt zijn door de Maya's.

Wie dan wel verantwoordelijk zijn voor de ronde-buikfiguren is niet duidelijk. Eén ding staat vast: ze zien er zeer grappig uit.

Wat is er te doen in Juayúa en Apaneca?

  • Elk weekend wordt in Juayúa de feria gastronómica gehouden op het plein. Dit eetfestival begint om half elf 's ochtends. De lokale bevolking serveert heerlijk voedsel aan de tafeltjes die het centrale park sieren.
  • In het dorpje San Jose la Majada, een dorpje vlakbij Juayua, vind je het koffiemuseum. Een gids leidt je rond en verteld je alles wat je wilt weten over koffie.
  • Bezoek de Chorros de Calera. Hier komen verschillende watervallen bij elkaar, gevoed door de rivier Río Santa Lucía. Onderaan is een meertje waar je heerlijk kunt zwemmen.
  • Vanuit Apaneca vertrekken een paar mooie wandelingen naar de vulkanentoppen. Doe bijvoorbeeld de hike naar Luguna Verde.
  • Bezoek de plantage Finca Santa Leticia in Apaneca. In deze oude koffieplantage kun je overnachten. Op het terrein staan drie grote stenen. Onduidelijk is wie deze dikke stenen figuren hebben gemaakt.

Reizen El Salvador

Specialisten El Salvador

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bonaire kenner
Sponsors