La Libertad en El Zonte

La Libertad en El Zonte

door Yasmin Visser

Hier geen stranden om te zonnebaden. Vanaf het zwarte zand van El Salvodor moet worden gewerkt. Na een dag surfen op de beste golven van Midden-Amerika smaakt je verse vis het allerbest.

Surfers over de hele wereld kennen het stadje La Libertad. Deze plek aan de kust van El Salvador is namelijk één van de beste surfspots van Midden-Amerika. La Libertad ligt in de gelijknamige deelgemeente aan de Stille Oceaan. Ongeveer 70.000 mensen wonen in het kuststadje. Hoofdstad San Salvador ligt dichtbij. De inwoners van San Salvador vieren hun weekend vaak met een tripje naar het strand van La Libertad.

ZELF NAAR El Salvador?

Bekijk alle 1 reizen naar El Salvador

Rotsenstrand

Voor de kust van La Libertad ligt Punta Roca. Dit is volgens professionele surfers de beste plek van El Salvador om te surfen. Je board glijdt hier oneindig lang over de golven.

Het strand van La Libertad bestaat uit stenen en rotsen. De ruige omvallende golven lijken je uit te dagen. Dit is geen strand om lekker pootje te baden. Dat doe je wel op Playa las Flores, ten oosten van La Libertad.

Rode poon in la Libertad

Aan het einde van middag loop je naar de houten pier van La Libertad. Hier komen de vissers bij elkaar na een volle dag op zee, om de vangst van vandaag te verkopen.

Er liggen oesters, garnalen, zeepaardjes en verschillende soorten vissen. Je koopt een verse rode poon en brengt hem naar één van de kleine eettentjes langs het strand met de vraag of ze de vis willen bakken.

Zwart zand

La Libertad bestaat uit kleine gekleurde huisjes. Sommigen vallen bijna uit elkaar. De meeste staan direct aan het strand. In dorp zelf is niet erg schoon en kan een beetje grimmig overkomen. Er wonen veel mensen met drugsproblemen.

Sommige reizigers kiezen er uit veiligheid voor om niet in La Libertad te overnachten, maar in kleinere dorpjes in de buurt, zoals El Zonte. Dit dorpje ligt op ongeveer twaalf kilometer van La Libertad. Hier vind je een zwart zandstrand, hoge golven en veel surfscholen.

Grondoefeningen

Snel schiet je je zwemkleding aan. Met een surfinstructeur loop je richting het golvende water van de Stille Oceaan. Je surfplank voelt zwaar in je armen.

Eerst krijg je wat grondoefeningen. Je ligt met je buik op de plank en moet in één keer omhoogspringen en gehurkt op je board staan.

Peddelen

Na een paar keer oefenen lukt het en ga je het water in. Nog snel bevestig je de surfplank aan je rechterenkel. De eerste golf die langskomt gaat je te snel.

Je doet een tweede poging en peddelt zo hard mogelijk met de golf mee. Met al je kracht probeer je omhoog te springen, net zoals op het strand. Je staat één seconde, voordat je met een hard plons het water invalt.

Spierpijn

Met beginnende spierpijn kom je een paar uur later het water uit. Terwijl je terugloopt naar het dorp kom je grotten tegen. Je moet tussen de rotsen doorlopen om naar de andere kant van het strand te komen.

De rest van de dag besteed je surferwaardig: in een hangmat. In een van de vele vistentjes van El Zonte bestel je een Mariscada. Dit is een romige soep gemaakt van krab, garnalen, kreeft, mosselen en vis. De soep vol zeedieren is een goede afsluiter van een dag vol watersporten.

Wat is er te doen in La Libertad en El Zonte?

  • Eet eens pupusas mixtas. Deze deegrondjes zijn gevuld met bonen, kaas, worstjes en alles wat je er nog meer in wilt stoppen.
  • Punta Roca, een plek voor de kust van La Libertad, is één van de beste surfspots in El Salvador. Hier pak je de mooiste golven en lijkt je wel oneindig te kunnen glijden over de schuimkoppen.
  • In de bossen tussen San Salvador en La Libertad zijn er verschillende mogelijkheden om een Canopy tour te doen. Voel je als Tarzan of Jane en slinger je een weg door de boomtoppen.
  • Visgerechten zijn er in overvloed in La Libertad. Een favoriet gerecht van de lokale bevolking is mariscada. Dit is een romige soep met allerlei soorten zeedieren erin.
  • Bezoek het Parque Walter Thilo Deninger. Dit is een beschermd tropisch bos met een pad van 18 kilometer. Er leven dieren als herten, wasberen en paca's, knaagdieren die alleen in Latijns-Amerika leven.

Reizen El Salvador

Specialisten El Salvador

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mexico kenner
Sponsors