Bay Islands Jouw vakantie naar Midden-Amerika begint hier!

Bay Islands

door Yasmin Visser

Op de Bay Islands graaf je met een beetje mazzel vergeten schatkisten van piraten op. Is het geluk niet met je, dan is het duiken in de Caribische Zee bij Honduras ook de moeite waard. Zwemmen met sponzen, kreeften en kleurrijke vissen voor de Caribische kust van Honduras. Dat kan bij de Bay Islands, of Islas de la Bahía. In totaal bestaan de Bay Islands uit drie grote eilanden en nog vijftien kleinere eilanden. De bekendste zijn Roatán en Utila.

De Bay Islands liggen vijftig kilometer van de kust en zijn onderdeel van het op één na grootste koraalrif in de wereld. De meeste toeristen trekken naar de eilanden om te (leren) duiken.

ZELF NAAR Honduras?

Bekijk alle 3 reizen naar Honduras

Piraten

De oorspronkelijke bewoners van de Bay Islands werden door Colombus begin zestiende eeuw verscheept naar het vasteland om voor hem te werken. Vanaf toen bleven de eilanden lange tijd onbewoond.

Het verlaten karakter van de eilandjes trok piraten aan. Zij gebruikten de eilandjes als uitvalsbasis om Spaanse schepen met goud te overvallen. Pas eind achttiende eeuw konden de Spanjaarden de piraten verdrijven.

Schipbreukelingen

De Engelsen verscheepten daarna een groep Garífunas naar de Bay Islands. Deze afstammelingen van Afrikaanse schipbreukelingen leefden op het Britse eiland St. Vincent, voor de kust van Venezuela. De Engelsen wilde hen echter kwijt, omdat ze een te grote groep begonnen te vormen op hun eiland.

Engeland was tot 1859 in het bezit van de Bay Islands. Tot aan de dag van vandaag spreken de eilandbewoners Engels, weliswaar met een zwaar Caribisch accent.

Suikerstranden

De stranden lijken wel gemaakt van suiker en het water is zo turquoise, dat het lijkt alsof er kleurstof aan de zee is toegevoegd. Maar Roatán is echt. Met een lengte van vijftig en een breedte van vijf kilometer is Roatán het grootste eiland van de Bay Islands.

Na een half uur lopen over het strand van West Bay in het zuid westen van Roátan,ben je nog geen ander persoon tegengekomen. De palmbomen wuiven lichtjes heen en weer met het zachte briesje.

De kokosnoten blijven stug hangen in de kruin, alsof ze hun huis nog niet willen verlaten. In de verte schommelen gekleurde vissersbootjes zachtjes op de lage golven van de Caribische zee.

Goedkoop duiken

Vanaf Roatán vaar je binnen vier uur naar Utila. Dit eiland is helemaal plat en met een lengte van dertien kilometer het kleinste Bay Island. Met je flippers in je ene hand en je duikbril in de andere loop je naar het blauwe houten motorbootje. Als je instapt tikken de flessen zuurstof tegen elkaar aan.

Eenmaal aangekomen op de duikplek, rits je je pak dicht. Bepakt en bezakt zit je op de rand van de boot. Je drukt tegen je bril aan zodat hij blijft zitten en laat je achterover de diepte in vallen.

Nergens anders ter wereld leer je zo goedkoop duiken als op Utila. En met het op één na grootste rif in de wereld binnen handbereik is het logisch dat de meeste toeristen naar Utila komen om te duiken.

Juwelen eiland

Ten zuidwesten van Utila liggen verschillende piepkleine cayes, of eilandjes. Eén daarvan is Jewel Caye. Binnen tien minuten kun je van de ene kant van het eiland naar de andere kant lopen. Er is één zanderige straat en er zijn geen auto's.

Sommige huizen staan niet op het eiland maar op palen in het water. De Afrikaans uitziende bewoners hangen lachend uit hun golfplaten huisjes. Haast kennen ze niet. Het leven gaat hier op z'n Caribisch.

Je zit op een van de houten pieren. Het blauwe water van de Bay Islands kleurt oranje terwijl de zon afscheid neemt van de dag. Je voeten bungelen net boven het wateroppervlak. Onder je zwemmen kleine visjes schichtig heen en weer.

Wat is er te doen op de Bay Islands?

  • Op elk eiland is de mogelijkheid om een kajak te huren. Bedenk bij het plannen van je route wel dat met de stroom meevaren veel gemakkelijk is dan tegen de stroom in.
  • Voor de kust van Utila is het mogelijk om te zwemmen met walvishaaien. Walvishaaien zijn de grootste haaien die er zijn. Ze doen geen vlieg kwaad en leven van plankton.
  • Wil je liever niet zo diep in het water? Ga dan snorkelen. Op Roatán zijn er veel plekken waar je vanaf het strand kunt snorkelen.
  • Ten zuidwesten van Utila liggen piepkleine cayes. Deze eilandjes heb je binnen tien minuten rondgelopen. Een goede plek om te snorkelen en te genieten van de zonsondergang.
  • Pumpkin Hill is de hoogste heuvel op Utila. Vanaf boven heb je een mooi uitzicht over het eiland. Ook zie je vanaf hier het eiland Roatán liggen.

Reizen Honduras

Meer Bay Islands

Specialisten Honduras

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Guatemala kenner
Sponsors