Cayos Cochinos Jouw vakantie naar Midden-Amerika begint hier!

Cayos Cochinos

door Yasmin Visser

De Cayos Cochinos, of varkenseilanden, zijn de minder bekende eilandjes die behoren tot de Bay Islands van Honduras. De meeste reizigers trekken naar het bekende Roátan en Utila. Maar de Cayos Cochinos zijn minstens zo paradijselijk.

De eilandjes hebben de naam 'varkenseilanden' gekregen doordat de Spaanse veroveraar Hernán Cortés in de zestiende eeuw varkens wilde fokken op het eiland. Tegenwoordig zijn er geen varkens meer te vinden op de Cayos Cochinos. De eilanden liggen op zeventien kilometer van de Caribische kust liggen en bestaan uit dertien kleine koraaleilandjes en twee grotere eilanden: Cayo Mayor en Cayo Menor.

ZELF NAAR Honduras?

Bekijk alle 3 reizen naar Honduras

Vissen verboden

De Cayos Cochinos zijn sinds 1994 een biologische marine reservaat. De eilandjes en het koraal in de oceaan zijn beschermd gebied. Boten mogen niet voor anker gaan op plekken waar koraal groeit en commercieel vissen is verboden.

Er wonen slechts honderd mensen op de eilandjes. Deze inwoners mogen wel vissen, om in hun eigen voedsel te voorzien.

De staat van het koraal is door het toezicht optimaal. Onder water zie je ontelbaar veel gekleurde tropische vissen, oranje zeesterren en zeepaardjes. Ook zeeschildpadden en enorme tandbaarzen zweven rustig door het turquoise water.

Privé-eiland

Vanaf het kustdorpje Sambo Creek, vlakbij de stad La Ceiba op het vasteland van Honduras, vaar je met een houten lancha, ofwel bootje, binnen een half uur naar Cayo Mayor. Op dit grootste eiland staat het enige hotel van de Cayos Cochinos eilandengroep.

Je stapt niet uit, maar vaart vanaf Cayo Mayor door. De lancha brengt je langs verschillende koraaleilandjes. Veel van deze eilandjes zijn privébezit en sommige eigenaren vragen zelfs geld voor een bezoekje aan hun eiland.

Garífunas

Alle koraaleilandjes zijn kleiner dan een voetbalveld. Chicken Caye is bijvoorbeeld nog geen tien meter groot. Het eilandje bestaat uit donkere rotsen en één boom. Hier kan je dus niet overnachten.

Je vaart door naar een ander klein eiland: Cayo Chachahuate. Dit eiland is geen privébezit en naast de twee grote eilanden het enige bewoonde koraaleilandje van Cayos Cochinos.

Op Cayo Chachahuate wonen een paar families die allemaal tot de Garífunas behoren. Dit zijn afstammelingen van Afrikaanse slaven die door de Britten naar deze eilanden gebracht zijn gebracht. Ze spreken geen Spaans, maar Engels met een Caribisch accent.

360 graden zeezicht

Het witte zandeiland met een lengte van vijftig meter wordt bedekt door wuivende palmbomen en een paar huisjes met rieten daken. De huisjes worden door lijnen vol gekleurde was versierd, wat een feestelijk uitstraling geeft aan deze kleine Cayo.

Doorzichtige krabbetjes schieten voor je weg, terwijl je over het strand loopt. Een kokosnoot spoelt aan op het strand. Verderop verkopen vrolijke Garífuna vrouwen hun zelfgemaakte sieraden.

Je overnacht in een simpel hutje. Door welk raam je ook kijkt, overal heb je zeezicht. De Garífuna-familie waar je verblijft, kookt voor je. Alle maaltijden bestaan uit rijst, gebakken banaan en vers gevangen vis.

Soepele dans

Donkere kindjes spelen op het strand van Cayo Chachahuate. Ze klauteren op de gekleurde bootjes die door de vissers op het strand zijn getrokken.

Achter je hoor je een bonkend geluid. Drie gespierde mannen slaan hard op hun trommels. De vrouwen en kindjes schudden wild met hun heupen heen en weer. Een andere man blaast op een schelp alsof het een trompet is.

De Garífunas staan bekend om hun dans. Met hun soepele lijven maken ze er een feestje van. Je beweegt gezellig met ze mee en danst tot diep in de nacht door onder de sterrenhemel in dit tropisch paradijsje.

Wat is er te doen op Cayos Cochinos?

  • Bezoek Cayo Chachahuate om te zien hoe de Garífunas leven. Op het eiland leven een aantal families die je met open armen zullen ontvangen.
  • Op Cochino Mayor is bij East End village het mooiste strand.
  • Het koraalrif rond de Cayos Cochinos is beschermd gebied en een uitstekende plek om te snorkelen. Zwem mee met zeeschildpadden, zeepaardjes en mooi gekleurde tropische vissen.
  • Huur een kayak en ontdek de eilandjes vanaf het water. Als je het te warm krijgt, neem je en duik in het koele blauwe water.
  • Op Cochino Menor is het Turtle and Coral Marine Research Center. Hier houden ze het koraalrif in de gaten en geven ze tours over het eiland.

Reizen Honduras

Specialisten Honduras

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Guatemala kenner
Sponsors