San Blas
8,9
9,4 Algemene ervaring
9,0 Locals
9,4 Interessant
9,8 Natuur
10,0 Stranden
6,9 Wildlife
7,6 Wandelingen en/of andere activiteiten

San Blas

door Niels Posthumus en Marleen de Keyzer

Geen indianenvolk heeft zijn traditionele cultuur zo goed weten te behouden als de Kuna, de bewoners van de tropische eilandengroep San Blas aan de noordoostkust van Panama. De Kuna beperken het aantal bezoekers op hun tropische eilandjes. Zij willen hun traditionele manier van leven behouden. Extra fascinerend voor hen die de archipel wel aandoen.

Autonome eilandjes

Zo'n 400 eilandjes strekken zich langs de kust uit tot aan de Colombiaanse grens. Ze zijn grotendeels autonoom van Panama. Met eigen wetten, een eigen regering en een eigen taal. Met unieke legendes, muziek, keuken en dans. Er wonen ruim 40.000 zielen.

ZELF NAAR San Blas?

Bekijk alle 3 reizen naar San Blas

De Kuna leven nog altijd zoals zij deden toen Columbus 500 jaar geleden voet aan wal zette in Midden-Amerika. Moderniteit wijzen ze af. Er is geen elektriciteit op de eilandjes. En dus ook geen warm water.

Vissen doen de Kuna-mannen nog altijd in traditionele kano's. Kokosnoten vormen de kern van hun economie. De Kuna houden ook het toerisme op hun eilanden beperkt. Ze stellen slechts een paar eilanden open voor bezoekers. En dan ook nog eens voor maar een handjevol mensen per dag.

Caribisch paradijs

Maar als je een van de gelukkigen bent, kom je terecht in een paradijsje dat zijn gelijke niet kent. Onbewoonde eilandjes ter grootte van een klein voetbalveldje. De zee eromheen zo helderblauw als een kitscherig subtropisch zwembad. Wit poederzand op de strandjes. Een plukje palmen in het midden. De buitenste bomen hellen licht over richting het water.

Het is dus precies wat je je voorstelt bij een Caribisch paradijs. Het enige wat een beetje tegenvalt, zijn de duikmogelijkheden. Die zijn er uiteraard wel. Het zicht onder water is ook prima - vooral tussen april en juni. Maar het koraal is op veel plaatsen beschadigd. De riffen in de wateren van de San Blas archipel behoren tot de oudste ter wereld.

Traditionele klederdracht

Er zijn ook bewoonde eilanden. Sommigen zijn zelfs zo volgebouwd dat alle palmhutjes er maar net op passen. De huisjes staan met hun houten palenvoeten soms deels in het water. Er is nauwelijks ruimte voor de smalle zandpaden tussen de hutjes.

Het is een kleurrijke bedoeling op de bewoonde eilanden. Dat komt met name door de vrouwen. De Kuna-mannen mogen hun klederdracht dan aan westerse maatstaven hebben aangepast, de vrouwen kleden zich nog altijd bijna zonder uitzondering traditioneel.

Ze dragen hun kleden als een rok met daarboven een blouse in zogenaamde Molas: kleurrijke, abstracte motieven die onwillekeurig aan Pablo Picasso doen denken. De vrouwen versieren hun gezicht met een zwarte streep van het voorhoofd tot het puntje van hun neus. Een neus waarin bijna altijd een piercing prijkt. Een hoofddoek is om de haren geknoopt.

Albino's

Het is allemaal zo fotogeniek. Maar het nemen van foto's is aan strenge regels gebonden op de San Blas archipel. Voor elke foto of video moet je betalen. Zelf dien je er als toerist ook fatsoenlijk bij te lopen. Geen bikini en geen blote benen voor vrouwen. Geen ontbloot bovenlijf voor mannen.

Kijk overigens niet raar op als je een albino tegenkomt op één van de eilanden. Eén op 165 Kuna is albino, tegenover één op de 35.000 mensen wereldwijd. Gelukkig discrimineren de Kuna albino's niet, maar vereren zij hen juist als door God gezonden kinderen met speciale krachten en gaven.

Wat is er te doen op de San Blas eilanden?

 • De stranden van de San Blas eilanden zijn paradijselijk. Geniet van de zon terwijl je uitkijkt op de azuurblauwe zee.
 • Snorkelen kan goed bij de San Blas eilanden. Maar ga niet direct het water in bij drukke eilanden. Het riool komt namelijk direct uit in de zee.
 • Breng een bezoekje aan de oorspronkelijke bewoners van de San Blas eilanden: de Kuna Yala indianen. Sommige eilanden zijn niet te bezoeken en vaak moet je een toegangskaartje betalen.
 • Met een bootje zijn de San Blas eilanden en de omgeving goed te verkennen. Het handigst is om dit te regelen in je hotel.
 • Kamperen op de San Blas eilanden is ook mogelijk. Houd er wel rekening mee dat hier 's nachts drugskoeriers uit Colombia langskomen.

Tip: Zeilavontuur naar Colombia

Waar de Kuna's slechts een handjevol toeristen toelaten, zijn de zeilboten die door de San Blas-eilanden varen niet op twee handen te tellen. En laat de kapiteinen ervan nou ook reizigers aan boord nemen én je meteen afzetten in Colombia. Twee vliegen in één klap!

Het leuke van dit vijfdaagse zeilavontuur is dat je meerdere eilandjes ontdekt. Drie dagen lang meer je elke dag aan voor de kust van een nieuw paradijs op het water, waar de kapitein je per motorbootje naartoe brengt. Ga op ontdekkingstocht over het eiland, speel volleybal, snorkel tussen tropische vissen, bekijk de sierraden van de Kuna's en schuif daarna bij ze aan tafel voor een verse kreeft van de barbecue. 

De twee laatste dagen zijn minstens zo spectaculair. Over open water vaar je naar Cartagena en het enige wat je ziet is de zee. Geen boom, geen rots, geen strand, alleen maar de zon die langszaam verdwijnt achter de horizon. De lucht die oranje, rood en paars kleurt, terwijl de wind de boot voortduwt. Sla wel even wat pillen tegen zeeziekte in, want het kan er ruig aan toegaan. 

Een boot kiezen

Helaas krijg je niet bij elke schipper deze bijzondere ervaring. Jarenlang voldeden veel boten zelfs niet aan de veiligheidseisen. Het Amerikaanse bedrijf Blue Sailing heeft daar verandering in gebracht. Zij maken duidelijk afspraken met de schippers, vragen continue om feedback van reizigers, spreken perfect Engels en helpen je snel en goed. Daarom raden wij je aan om je zeiltocht van Panama naar Colombia (of andersom) bij hun te boeken. Geef wel even je voorkeur voor het type boot door, want de ene schipper heeft meer zin in een feestje dan de andere. 

Wij zeilden van Panama naar Cartagena met de Colombiaanse eigenaar van Ti Vaou. Hoewel de motivatie en het initiatief van het personeel waarmee Daniel ons naar Colombia bracht niet optimaal was, is de Ti Vaou zelf een relaxte catamaran met heerlijke netten om op te zonnen. Daniel heeft inmiddels zijn team veranderd, dus zijn boot is zeker het proberen waard.

Reizen San Blas

Meer San Blas

Reviews San Blas

San Blas tour (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Ard Clerkx op 17 november 2019

San Blas tour. Vanuit Panama naar Colombia.
Wat een geweldige ervaring was dat! Een 5-daagse tocht met een zeilboot.
Tussendoor deden we 3 Kuna Yala eilanden aan. Prachtige witte stranden, kraakhelder blauw water. Super leuke lieve Kuna Yala mensen.
Gewoon 1 ding doen: TWIJFEL NIET, GA EN ERVAAR HET ZELF!

Ultieme tip: Neem pillen mee tegen zeeziekte en slik ze preventief. Want als je zeeziek wordt ben je te laat met slikken.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Meest bijzondere plek waar ik ooit geslapen heb! (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Doriene Verzijlenberg op 15 november 2018

Een echt aanrader voor wie eens avontuurlijk wilt overnachten op één van de mooiste plekjes in ultieme rust. Samen met een vriendin onwijs genoten en mooie gesprekken gevoerd met een oneindig uitzicht over de zee met allemaal kleine eilandjes. Niet groter dan een voetbalveld, kleine rietenhuisjes, bed op het zand, kreeft eten tijdens de zonsondergang... Hoe idyllisch wil je het hebben?!

8,7
10 Algemene ervaring
9 Locals
10 Interessant
10 Natuur
10 Stranden
6 Wildlife
6 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten San Blas

 • rust
 • ultiem vakantiegevoel
 • unieke ervaring
Ultieme tip: Als je de kans krijgt om één van de eilandjes te bezoeken, niet twijfelen, GA!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers

Sailing tour to San Blas Islands (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Nikita Döring op 13 november 2018

Weet je nog? Vroeger toen je een eiland tekende met een palmboom erop. Well I found it. San Blas Islands in Panama is het mooiste wat ik ooit heb gezien! Ga met een 5 daagse zeil trip en slaap op de boot, het is een ervaring om nooit te vergeten!

9,0
10 Algemene ervaring
10 Locals
10 Interessant
10 Natuur
10 Stranden
3 Wildlife
10 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten San Blas

 • aardige locals
 • mooie bestemming
 • paradijs

Minpunten San Blas

 • moeilijk douche
Ultieme tip: 5 daagse zeil trip met Blue Sailing.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers

San Blas Islands: Een onvergetelijke ervaring! (bezocht in december 2017)

Review geschreven door Rick van Beuzekom op 12 november 2018

De San Blas eilanden waren voor ons het absolute hoogtepunt van onze reis door Panama. Je leeft samen met de vriendelijke Kuna Yala-indianen en maakt een reis 30 jaar terug in de tijd: Deze eilandjes zijn bijna allemaal onbewoond, er is weinig of geen elektriciteit en stromend water en ook geen mobiel bereik. Dit zorgt ervoor dat je volledig op jezelf bent aangewezen en volkomen tot rust kan komen.

Qua natuur behoort San Blas tot een van de mooiste plekken die wij in ons leven hebben gezien.

9,3
10 Algemene ervaring
10 Locals
10 Interessant
10 Natuur
10 Stranden
7 Wildlife
8 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten San Blas

 • Authentiek
 • Idyllisch
 • Het ultieme vakantiegevoel

Minpunten San Blas

 • Geen faciliteiten als stromend water of electriciteit
Ultieme tip: Kies voor minimaal 2 overnachtingen. Je kunt ook 1 kiezen voor 1 dagtrip of 1 overnachting, maar dit is veel te kort. Wij zijn 4 nachten gebleven en zelfs dit was veel te kort!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

De mooiste eilanden die ik heb gezien (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Mirjam de Bree op 11 november 2018

Met een zeilboot van cartegena naar Panama gevaren via de San blas eilanden met Perla del Caribe. Een absolute aanrader! De eilanden zijn prachtig en de kuna bewoners zijn heel vriendelijk. Het waren de mooiste eilanden die ik tot nu toe heb gezien!

Pluspunten San Blas

 • mooie witte stranden met prachtig blauw water.

Minpunten San Blas

 • op sommige eilanden werd geen plastic geruimd
Ultieme tip: Met een zeilboot van Cartegena naar Panama
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

A lifetime memory. (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Loraine van Ommeren op 12 november 2017

San Blas eilandhoppen is zeker een aanrader aan een ieder die met vakantie gaat naar Panama. Ene eiland na het andere eiland gewoon uit prachtig om te zien. Leuke mensen die de trip verzorgen. Het is zeker het geld waard!

9,7
9 Algemene ervaring
9 Locals
10 Interessant
10 Natuur
10 Stranden
10 Wildlife
10 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten San Blas

 • Prachtig
 • Avontuurlijk
 • Zon
 • Zee
 • witte strand
Ultieme tip: Suggesties zijn er niet echt de tour is van te voren uitgestippeld. Elke tour is anders. En bepaald door een reisleider.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige eilandjes (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Charlotte Margadant op 23 juli 2017

Zeilend langs deze idyllische eilandjes gaan is zo geweldig! Het water is ongelooflijk helder en de stranden stralend wit. De locals kennen het toerisme nog nauwelijks en voorzien je graag van een armbandje dat ze ter plekke om je pols maken.

9,8
10 Algemene ervaring
10 Locals
9 Interessant
10 Natuur
10 Stranden
nvt Wildlife
nvt Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten San Blas

 • Prachtig strand
 • heldere zee
 • bijzondere bevolking

Minpunten San Blas

 • duur om er te komen
Ultieme tip: Neem je snorkel mee!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Droomreis Panama (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Sander Mirza op 07 mei 2017

San Blas werd van te voren aangeduid als 'het paradijs'. Mijn vriendin en ik zouden hier vier dagen gaan verblijven. Nadat wij rond 05:00 bij ons hotel werden opgehaald hebben wij ongeveer drie uur met een 4x4 door de bergen gereden om bij de kust van San Blas te komen. Wij hebben twee tussenstops gehad, een om nog even heel veel eten en drinken op te slaan en een andere voor een Paspoortcheck. Omdat het gebied van de Kuna Yala behoort. Nadat wij bij de kust zijn afgezet, moesten wij op een bootje. Na ongeveer een halfuurtje waren wij op een van de talloze eilandjes aangekomen. Wij zaten op het eiland Senidub. Het eiland heb je in drie minuten helemaal rond gelopen. De eerste dag moesten wij even wennen aan het primitieve. Een zout water douche én geen stromend water in de wc, dus je moest met een emmer water doorspoelen. Wij hebben geluk gehad dat wij een privéhutje hebben gereserveerd. Want anders zit je in een hutje met zes tot acht anderen. Wat wij hebben gehad door de dagen heen is. Liggen zonnen op het strand of zwemmen in de mooie blauwe zee! Heel veel meer kan je ook eigenlijk niet doen op het eiland. Om de dag gaat er een natuurtochtje die kan je reserveren voor een dollar of tien. Zo kom je bij zandbanken met mooie vissen en zeesterren en kan je snorkelen. Zo kom je ook bij andere kleinere eilandjes waar je kleine souveniertjes kan kopen van de lokale Kuna Yala. Met etenstijd blaast de chef op een hele grote schelp die je over het hele eiland kan horen. Elke middag en avond aten we witte rijst met vis (of kip als er was). Je kon ook een verse kreeft bestellen bij de Kuna Yala voor ongeveer $10-$20 (hangt van de maat af). Elke ochtend was er een soort pita met een gebakken eitje met af en toe een ananas ook hadden zij thee voor je klaar staan. Al met al hebben wij ontzettend genoten van San Blas.

8,3
8 Algemene ervaring
6 Locals
9 Interessant
10 Natuur
10 Stranden
10 Wildlife
5 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten San Blas

 • aardige locals
 • betaalbaar
 • vrije tijd

Minpunten San Blas

 • primitief
 • regenbuien in de nacht
Ultieme tip: Neem veel water mee, geniet van het uitzicht en laat het primitieve geen dingen verpesten. Neem genoeg cash geld mee voor blikjes drinken en uitjes.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooiste stranden ter wereld (bezocht in april 2017)

Review geschreven door chris koomen op 04 mei 2017

Mocht je naar Panama gaan, dan moet je echt even naar de San Blas eilanden! Het helderblauwe water, de witte stranden en de vriendelijke mensen maken het tot een onvergetelijk bezoek aan het mooiste deel van de wereld

8,9
9 Algemene ervaring
10 Locals
10 Interessant
10 Natuur
10 Stranden
6 Wildlife
7 Wandelingen en/of andere activiteiten
Ultieme tip: Ga varen met een zeilboot en laat je verrassen door alle mooie eilanden die je voorbij gaat..
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

San Blas sailing tour (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door lieve weeteling op 30 januari 2017

De San Blas eilanden liggen voor de kust van Panama. Je kunt van Panama via deze eilanden naar Colombia zeilen. De meeste eilandjes zijn onbewoond. De eilanden hebben niet veel faciliteiten, maar ze zijn wel adembenemend mooi. Je kunt er prachtig snorkelen en wandelingen maken over de eilanden. Echter zijn sommige eilanden zo klein dat dit niet mogelijk is. In de geval kun je ook gewoon genieten van de zon en een goed boek in een erg mooie setting.

7,9
9 Algemene ervaring
8 Locals
7 Interessant
8 Natuur
10 Stranden
6 Wildlife
7 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten San Blas

 • Vriendelijke locals

Minpunten San Blas

 • Weinig faciliteiten
Ultieme tip: De beste reistijd is in januari/februari. In de zomermaanden kun je in stormen op zee terecht komen, dit maakt de zeiltocht minder comfortabel.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

(bezocht in april 2016)

Review geschreven door Marion Branderhorst op 03 juli 2016

De San Blas eilanden in Panama stonden al jarenlang op mijn verlanglijst!! Afgelopen april ben ik dan eindelijk met mijn 2 dochters naar deze schitterende eilandengroep in de Caribische zee geweest. En het was, ondanks de 4uur heftige trip door de jungle, meer dan de moeite waard!!

Ultieme tip: Ga niet in het regenseizoen, want dan kan de boottrip ruig zijn. En neem genoeg zonnebrand mee en smeren, want je verbrand levend, ook als het bewolkt is.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Panama

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Panama kenner
Sponsors