Casco Viejo Casco Viejo

Casco Viejo

door Willeke van Doorn

Koloniale gebouwen waar de pastelkleurige verf van afbladdert staan naast mooi gerestaureerde kathedralen en paleizen in Casco Viejo, het historische centrum van Panama-Stad. De oudste wijk van de hoofdstad van Panama heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende transformatie ondergaan zonder daarbij haar historische charme te verliezen.

Spaanse kolonisten stichtten Panama-Stad in 1519. Hevige piratengevechten teisterden de stad. In 1671 verwoestte de Engelse zeerover Henry Morgan Panama-Stad volledig. De overgebleven ruïnes zijn nog altijd te bezoeken. Enkele kilometers ten zuidoosten werd Panama-Stad opnieuw opgebouwd. Hier vond Casco Viejo in 1673 haar oorsprong.

ZELF NAAR Panama?

Bekijk alle 16 reizen naar Panama

Casco Viejo: de bezienswaardigheden

Casco Viejo is een wijk in ontwikkeling. In 1997 verdiende het historische centrum van Panama-Stad een plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en sindsdien is de wijk flink opgeknapt. Casco Viejo ligt in het zuidoosten van de stad op een schiereiland en vormt een groot contrast met de wolkenkrabbers die het verder zo moderne Panama-Stad kenmerken.

Begin je wandeling door Casco Viejo op Plaza de Francia op het meest zuidelijke punt van het schiereiland. Een obelisk siert het midden van het plein en dient als eerbetoon aan de 22.000 arbeiders die stierven tijdens de aanleg van het Panama-Kanaal.

Plaza de la Independencia

Ook het Plaza de la Independencia in Casco Viejo is van grote historische waarde. Hier verklaarden de inwoners van Panama in 1903 de onafhankelijkheid van Colombia. Meer weten over de geschiedenis van Panama? Duik het Museo de la Historia de Panamá in.

Het gemeentehuis aan het Plaza de La Independencia huisvest dit kleine museum dat je meeneemt door de geschiedenis van Panama. Het Museo de la Historia de Panamá vertelt het verhaal van de koloniale tijd tot nu.

Iglesia de San José

Een andere niet te missen bezienswaardigheid tijdens je rondreis door Panama is de Iglesia de San José. De Altar de Oro siert deze kerk en is een van de grootste publiekstrekkers in het oude centrum van Panama-Stad. Het gouden altaar is een van de weinig overgebleven stukken uit de oude stad Panama Vieja.

Het verhaal gaat dat een priester de Altar de Oro zwart liet verven om te voorkomen dat het kostbare altaar in handen zou vallen van de Engelse piraat Henry Morgan. Nadat de Engelsman de oude stad vrijwel volledig vernietigde, werd het gouden altaar overgebracht naar de Iglesia de San José in het centrum van het nieuwe Panama-Stad.

Plaza Bolivia

Na een dag rondstruinen in de koloniale stad Casco Viejo, komt de wijk 's avonds pas echt tot leven. Vooral Plaza Bolivia is een goede plek om je dag in Panama-Stad met een drankje en een dansje af te sluiten. Jazz, salsa en elektronische muziek vullen de zwoele lucht.

Niet zo heel lang geleden was het als toerist niet veilig om 's avonds in Casco Viejo over straat te gaan tijdens je vakantie in Panama. Nog altijd is het verstandig op je hoede te zijn als je op stap gaat op Plaza Bolivia, maar dankzij de speciale toeristenpolitie is de wijk een stuk veiliger geworden.

De in 2005 in het leven geroepen politie-eenheid is altijd aanwezig in Casco Viejo om toeristen te beschermen. Dit was een boost voor het nachtleven in de wijk. Hippe clubs en bars openden in de oudste wijk van Panama-Stad die met de dag een stukje mooier wordt.

Reizen Panama

Specialisten Panama

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bonaire kenner
Sponsors