Bocas del Toro Jouw vakantie naar Midden-Amerika begint hier!
8,5
8,8 Algemene ervaring
8,3 Locals
8,7 Interessant
8,7 Natuur
9,0 Stranden
7,7 Wildlife
8,0 Wandelingen en/of andere activiteiten

Bocas del Toro

door Niels Posthumus

Bocas del Toro is Panama dat Jamaicaans aandoet. Je zont en duikt op en rond de eilanden. Je feest in de dorpjes met houten huizen. Het is een plek waar je langer blijft dan gepland.

Het zijn de twee grote leugens van Bocas del Toro: Ik ga hier morgen weer weg. En: ik drink nooit meer. De Caribische archipel voor de noordkust van Panama, haast tegen de grens met Costa Rica, heeft je daarvoor te snel in zijn greep. Het leven is er zo rustig, het tempo zo heerlijk traag en de cocktails zijn te verrukkelijk.

ZELF NAAR Bocas del Toro?

Bekijk alle 11 reizen naar Bocas del Toro

Isla Colón

Knooppunt is een groot woord, maar het belangrijkste stadje van de eilandengroep ligt op Isla Colón, draagt de naam van de archipel en telt een paar duizend inwoners.

In Bocas del Toro Stad staan de meeste hotels en Bed & Breakfasts. Het stadje heeft zijn charme weten te behouden, ook al is het toerisme de laatste jaren behoorlijk op gang gekomen.

Houten huisjes zie je er om je heen. Sommige prachtig onderhouden en in de felle kleuren van de Cariben geschilderd. Anderen staan op het oog op instorten. Schone was wappert op de veranda.

In Bocas del Toro is de voertaal veelal Engels. De huidskleur is er donker. Je komt op de eilanden slechts een handjevol Latino's tegen. Overal klinkt reggae. Vrouwen op straat trommelen er lustig op los.

United Fruit Company

Rond het jaar 1900 vestigde de United Fruit Company (UFC) zijn hoofdkantoor op Isla Colón. Het eiland was uitermate geschikt voor de bananenteelt.

Vanuit Jamaica scheepte de UFC zijn fruitplukkers aan, goedkope hardwerkende arbeidskrachten.

Toen de UFC zijn hoofdkantoor enkele decennia later verplaatste naar het Panamese vasteland, bleven de Jamaicaanse werklieden achter.

Zandvliegen

De overdaad aan witte zandstranden vol kokospalmen draagt natuurlijk sterk bij aan de typisch Caribische sfeer op de eilanden van Bocas del Toro.

Helaas zijn er op de stranden van Isla Colón ook gemeen prikkende zandvliegen. Wel lenen deze stranden zich uitstekend om te surfen.

De stranden van het grootste eiland van de archipel dienen verder vooral als opstappunt van de watertaxi's. Die brengen je de Caribische Zee op, naar goede plekken om te snorkelen. Naar de beste duiklocaties en naar de dolfijnen. Naar bountystranden zónder zandvliegen.

Isla Bastimentos

Isla Bastimentos is zo'n eilandje met stranden zonder zandvliegen. Het is slechts tien minuten varen. Je meert aan bij een dorpje. Er is geen straat, slechts een breed wandelpad dat aan weerzijden is afgebakend door houten huisjes.

Vooral de stranden aan de noordkant van het eiland zijn onweerstaanbaar. De wereld onder water is er beschermd: het Bastimentos Nationaal Marinepark. Van april tot augustus broeden zeeschildpadden op de stranden hun eieren uit.

Duiken

Bij de koraalriffen voor de kust kun je duiken. Er zijn tal van duikscholen die je voor een heel redelijke prijs meenemen onder water.

Toch loopt het niet storm. De wateren van de Bocas del Toro zijn berucht om hun slechte zicht. Er komen in de regio veertig rivieren uit in zee. Dat brengt zo veel stroming voor de kust met zich mee dat het zicht kan teruglopen tot maar drie meter.

Een andere stop op een ware toeristenboom is het klimaat op de archipel. Het weer is er het hele jaar wispelturig. De hemel kan dagenlang strakblauw zijn. Maar net zo goed kan het in het droge seizoen drie dagen achter elkaar regenen. Heerlijk warme regen, dat dan weer wel. En regen die je met maar heel weinig toeristen hoeft te delen.

Wat is er te doen op Bocas del Toro?

 • Op Isla Colón vind je La Gruta. Deze grot staat bekend om de vleermuizen die erin huizen. Loop door de grot, maar pas op voor guano: vleermuizenpoep.
 • Om lekker op het strand te liggen kun je beter naar Isla Basmestos. Hier zijn geen vervelende zandvliegen en in het noorden zijn de stranden en het water beschermd gebied.
 • Op Playa Bluff wordt geprobeerd de eitjes van zeeschildpadden te redden. Loop in de maanden mei tot september mee met de vrijwilligers over het strand. Tijdens die periode heb je de grootste kans om een schildpad eitjes te zien leggen.
 • Duiken is een feest in de wateren van Bocas del Toro. Ga naar Cayo Crawl en zwem tussen de kreeften of ga naar Isla Bastimentos en begeef je tussen de verpleegsterhaaien en hamerhaaien.
 • Liever boven water? Overal zijn kayaks te huur waarmee je gemakkelijk over het gladde azuurblauwe water glijdt.

Reizen Bocas del Toro

Meer Bocas del Toro

Reviews Bocas del Toro

Ontspannen afsluiting van een afwisselende rondreis (bezocht in mei 2019)

Review geschreven door Franka Hulsen op 17 november 2019

Wij zijn na een rondreis door Panama nog een kleine week op Bocas del Toro verbleven. Een ontspannen bestemming met leuke en gevarieerde activiteiten. De stranden zijn prachtig en er is een bijzondere flora en fauna op de eilanden!

Pluspunten Bocas del Toro

 • Erg gevarieerd.
 • Bijzondere stranden.

Minpunten Bocas del Toro

 • je moet van meerdere soorten vervoer gebruik maken om de eilanden te bereiken.
Ultieme tip: Maak gebruik van locale bussen of gehuurde fietsen om op eigen gelegenheid de eilanden te verkennen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Bocas del Toro Paradijs (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Megan Van Veen op 13 november 2018

Wauw wat een bestemming! Ik was vrijwel meteen verkocht!!

Bocas del Toro bestaat uit verschillende eilanden met elk hun eigen kenmerk. Zo heb je Red Frog Island, een eiland waar je als je goed zoekt, de kleine rode kikkers kunt spotten. ( vaak vind je ze bij de rotswanden aan het strand ) Het volgende eiland is Sloth Island, hier kan je alleen rond het eiland varen en spot je de luiaards. Het hoofd eiland Bocas del Toro staat bekend om haar stranden vol met zeesterren. Een van de meest bekende stranden is hier Playa Estrella ( strand van de zeesterren ). Helaas vanwege het toerisme worden het er elk jaar minder.. Een van mijn favoriete tentjes op het eiland is Hungry Monkey's, de beste taco's die ik ooit gegeten heb en dat voor 3 dollar. En van de eigenaren ( Hannes, een belg die er al 9 jaar woont) is een goeie kennis inmiddels van me geworden! Dan heb je Bastimentos, het eiland waar je naar toe moet voor de natuur en boek meteen een van de jungletours die daar worden aangeboden.

Cayo Zapatilla, het onbewoonde eiland waar je de parelwitte stranden en palmbomen kan vinden. Hier kom je alleen met een excursie. Op de terugweg van de excursie is een stop bij Dolphin Bay ook zeker waard. Met een beetje geluk vindt je hier wilde dolfijnen met hun kleintjes.

Voor een leuke en betaalbare hostel is Aqua Lounge een aanrader! Een hostel gebouwd op het water door de eigenaar zelf. Elke vrijdag sluiten ze hier af met Filthy Friday, een kroegen/hosteltocht georginiseerd door een gezellige groep jongens.

Last but not least, Bocas del Toro is ook zeker een gebied voor als je van surfen houd!

8,4
9 Algemene ervaring
8 Locals
10 Interessant
8 Natuur
8 Stranden
8 Wildlife
8 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Bocas del Toro

 • aardige locals
 • betaalbaar
 • natuur

Minpunten Bocas del Toro

 • criminaliteit
Ultieme tip: Hungry Monkeys, de beste taco's vind je hier! Dit is tevens ook een surfschool!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Bocas del Torro (bezocht in maart 2018)

Review geschreven door Sofie Tetteroo op 13 november 2018

Het is een prachtig eiland met een relaxte sfeer. We zijn hier een paar dagen geweest tijdens onze rondreis door Costa Rica afgelopen maart. Een uitstapje naar Bocas del Toro, Panama is dan makkelijk gemaakt.

Ultieme tip: Het strand Draco Beach.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers

Verrassend en nog redelijk ‘onontdekt’ (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Barbara de Boer op 13 november 2018

Door de orkaan in het Caraïbisch gebied last minute uitgeweken naar Panama. Wat een aangename verrassing was dat!
Van de historische binnenstad van Panama City tot het natuurschoon in Bocas del Toro en Boquete tot de adembenemende bijzondere eilandengroep van San Blas... wat een veelzijdig prachtig land om (eenvoudig) rond te reizen!

7,7
8 Algemene ervaring
8 Locals
8 Interessant
8 Natuur
8 Stranden
7 Wildlife
7 Wandelingen en/of andere activiteiten
Ultieme tip: Laat je in Bocas rondvaren door de vele prachtige baaitjes en inhammetjes. Spot dolfijnen, luiaards en prachtige bidden plekjes met prachtige beachhouses.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

3 days in paradise (bezocht in februari 2018)

Review geschreven door Melanie Osman op 11 november 2018

Bocas del toro bestaat uit verschillende eilandjes waar je per taxiboot steeds kunt eilandhoppen. Op het hoofdeiland Bocas del toro valt er het meest te beleven. Er is een centrum, veel restaurantjes en verschillende uitgaansgelegenheden. Wij hebben op dit eiland fietsen gehuurd en zijn het eiland rondgegaan. Ook hebben we een dag een tour gedaan vanaf Bocas del toro naar verschillende eilandjes, om vervolgens dolfijnen, sloths en andere dieren te spotten. Zelf verbleven we op het eiland Bastimento. Heel erg rustig en niet veel te beleven. Gelukkig was het heel makkelijk om naar de andere eilanden te gaan per taxiboot. Dit kon vanaf 's morgens vroeg tot 's avonds laat.

Pluspunten Bocas del Toro

 • lieve mensen
 • goed eten
 • prachtige stranden

Minpunten Bocas del Toro

 • met regen niet veel te doen
 • taxiboot niet 24 u per dag
 • op bastimento is weinig te beleven
Ultieme tip: Selena hotel op Bocas del toro. Budget hostel met leuke feesten.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Paradise in Panama (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Anke Kuijpers op 29 december 2017

Bocas del Toro is een groepje eilanden in het Noorden van Panama. Je kan er het beste heen vliegen met een binnenlandse vlucht vanuit Panama city, bij aankomst op het eiland moet je toegang tot de eilanden groep betalen. Die zijn geleden in de Caraïbische zee, er zijn prachtige stranden met helder water. Je kan er makkelijk van het ene eiland naar het andere gaan met een taxiboot voor $1. 'S nachts zijn de taxi's iets duurder.
De meeste restaurantjes en bars zijn gelegen op het eiland Colon.
Er zijn veel activiteiten zoals snorkelen, boottrips, surfen,...

8,9
9 Algemene ervaring
8 Locals
9 Interessant
10 Natuur
10 Stranden
8 Wildlife
8 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Bocas del Toro

 • betaalbaar
 • gezellig

Minpunten Bocas del Toro

 • veel toeristen
Ultieme tip: boottrip naar verschillende eilanden
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

I love Bocas! (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Michel Vando op 30 november 2017

Bocas del Toro is een eilandengroep aan de Caribische kust van Panama. Ideaal om te duiken en te ontspannen! Als je van de Caribbean houd dan zit je hier helemaal goed. Tropische eilanden, palmbomen en hagelwitte stranden in overvloed.

Pluspunten Bocas del Toro

 • weer
 • bezienswaardigheden

Minpunten Bocas del Toro

 • geen
Ultieme tip: Duiken bij La Buga
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Heaven (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Francis Straten op 28 november 2017

Het is onbeschrijflijk mooi! Prachtige stranden, lekker eten en natuurlijk heerlijk weer. Leuke verschillende eilanden bij elkaar waar je kan genieten van de rust, of de drukte kan opzoeken. Je kan er een avondje stappen of kiezen voor een onbewoond eiland.

8,7
9 Algemene ervaring
7 Locals
9 Interessant
9 Natuur
10 Stranden
8 Wildlife
9 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Bocas del Toro

 • lekker eten
 • mooie stranden
Ultieme tip: Mijn ultieme tip is om met een boodje rond te gaan varen, naar verschillende eilanden
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Vliegensvlug bezoek aan Bocas del Toro (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Mieke van Oort op 03 augustus 2017

Prima verblijf gehad in Bocas. Vriendelijke mensen, maar vond het ook wel wat armoedig aandoen. Een aantal keer gewaarschuwd om goed op te letten voor berovingen, maar niets aan de hand. Prima plek om te verblijven en genieten van een prachtige natuurlijke omgeving.

Ultieme tip: Star beach was heel mooi
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Een tropisch paradijs (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Lieve Weeteling op 30 juni 2017

Aangekomen op de Bocas del Toro eilanden waan je je in een waar paradijs. Ieder eiland heeft zijn eigen charme, maar ook veel overeenkomsten: witte stranden, een helderblauwe zee en wanneer je je snorkel opzet zie je grote sterren de bodem van de zee bedekken.

Vanaf het hoofdeiland vaar je gemakkelijk met een bootje naar allerlei verschillende eilanden, je kunt een tour doen óf met de watertaxi zelf eilanden bezoeken. Een watertaxi kost ongeveer 5 dollar, dit verschilt een beetje met wel.

De gekleurde huisjes die door middel van hoge palen boven het water uitreiken zorgen voor een vrolijk beeld, net zo vrolijk als de bevolking die op de eilanden woont. De mensen zijn erg gastvrij en vriendelijk. Ze maken graag een praatje met een toerist dus als je een beetje Spaans spreekt is dit zeker een groot voordeel, dit vinden ze fantastisch!

8,4
9 Algemene ervaring
10 Locals
7 Interessant
8 Natuur
10 Stranden
8 Wildlife
7 Wandelingen en/of andere activiteiten
Ultieme tip: Bekijk zoveel mogelijk verschillende eilanden!

Star beach (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Elena Mariska Jauregui op 12 mei 2017

Alle stranden zijn erg leuk. Het ene is wat bekender dan de ander. Ik ben op een strand geweest waar niemand was, echt te gek! Het is leuk om de fiets te pakken en stukje te gaan fietsen naar stranden, heel goed te doen, al zijn de wegen soms wat slecht.

Pluspunten Bocas del Toro

 • Het ziet er uit als paradijs op aarde
 • mooi weer
 • chillen

Minpunten Bocas del Toro

 • Prijzig
Ultieme tip: Het is prachtig om met het busje te gaan naar star beach en dan het laatste stukje te lopen. Meeste mensen pakken de boot wat veel sneller is, maar lopen is echt een aanrader.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers

Panama 2013 (bezocht in april 2013)

Review geschreven door Jeroen van Leeuwen op 24 april 2016

Schitterende eilanden in een relaxte sfeer! Afwisselend hele rustige stranden, maar ook hele drukke stranden (Red Frog Beach bijvoorbeeld). Dat laatste vond ik jammer.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Locals
9 Interessant
9 Natuur
8 Stranden
7 Wildlife
9 Wandelingen en/of andere activiteiten
Ultieme tip: Boek zoveel mogelijk 'dagtripjes' en neem je snorkelset mee :) Ga er op uit!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Panama

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Guatemala kenner
Sponsors