Coiba National Marine Park

Coiba National Marine Park

door Yasmin Visser

Het Coiba National Marine Park wordt ook wel de 'Galapagos van Panama' genoemd. In de wateren van de bijna veertig eilandjes leven honderden dolfijnen, walvissen en haaien. Duiken was nog nooit zo spannend.

Langzaam adem je in en uit. Het geluid van zuurstof dat vanuit de tank naar je longen gaat, geeft een kalmerend geluid. Hoe druk het leven boven water soms kan zijn, zo rustig is het hier beneden.

ZELF NAAR Coiba National Marine Park?

Bekijk alle 1 reizen naar Coiba National Marine Park

Rustig, maar niet alleen. Er zijn zoveel vissen om je heen dat je bijna bang bent om tegen ze aan te botsen. De tropische vissen lijken zich niets aan te trekken van je aanwezigheid en zwemmen in grote scholen door het kleurrijke koraal.

Wrede Gevangenis

Het Coiba National Marine Park bestaat uit 38 eilandjes, waarvan Isla de Coiba de grootste is. De eilandengroep ligt zo'n zeventig kilometer verwijderd van de Pacifische kust van Panama en is alleen per boot vanaf de stad Puerto Mutis te bereiken.

Sinds 1918 hoort het National Marine Park Coiba bij Panama, maar in die tijd was het nog geen beschermd natuurgebied. Tussen 1919 en 2004 stond hier een zwaarbewaakte gevangenis, waar de meest gevaarlijke criminelen van het land vastzaten.

Volgens verhalen werden de gevangenen flink gemarteld in de tijd van het dictatoriale regime. Het is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de eilandengroep.

Duiken met grote jongens

In 1992 werden de eilanden en hun wateren een nationaal park. Ook Bahía Damas is beschermd gebied. In deze baai ten oosten van Isla de Coiba leven de grote jongens: dolfijnen, bultrugwalvissen, haaien en reuzenmanta's.

Vanaf de boot laat je je het water invallen. Langzaam zak je naar beneden, op zoek naar leven. In de verte zie je de vage contouren van een grote vis. Wanneer je dichterbij komt zie je de kenmerkende witte stippen van een walvishaai.

Opeens voel je je wel heel klein naast deze grootste vis ter wereld. Gelukkig leeft hij van de kleinste diertjes in de oceaan, plankton. Hij zal jou dus niets doen.

Dolfijnen langs de boot

Duiken is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig biedt snorkelen uitkomst. Op de eilanden zijn verschillende snorkeltours te boeken. Je vaart dan met een klein bootje naar een mooie snorkelplek. Tijdens de tocht zwemmen dolfijnen met de boot mee.

In de zomermaanden zwemmen grote scholen bultrugwalvissen door de wateren van het Coiba National Marine Park. Grote kans dat je er eentje uit het water ziet springen om vervolgens met een grote plons op zijn rug te belanden.

Boven water

De onderwaterwereld van Coiba heeft veel te bieden. Maar ook boven water kijk je je ogen uit. Het landschap van Isla de Coiba bestaat uit met jungle bedekte heuvels. Al hikend verken je het eiland en haar dieren. Je ziet brulapen, kleurrijke geelvleugelara's en bijna honderd andere vogelsoorten.

De stranden van de eilandjes in Coiba National Marine Park worden vaak bezocht door verschillende soorten zeeschildpadden. Veelal 's nachts komen zij aan land om hun eitjes te begraven in het zand. Dieren zwaaien dus de scepter in het National Marine Park van Coiba.

Wat is er te doen in Coiba?

  • Het is ook mogelijk te vissen in de wateren bij het Coiba National Marine Park. Vang hier tonijn, zeilvissen of dorade. Omdat het bescherm gebied is worden de vissen wel weer vrijgelaten.
  • Het Coiba National Marine Park staat bekend om haar bijzondere duiklocaties. Je duikt hier met de grote jongens: haaien, walvissen en reuzenmanta's. Je kunt ook je duikbrevet halen.
  • Wil je niet duiken, maar wel visjes kijken? Dan kun je snorkelen. Vaar naar een mooi rif en laat je verbazen door de grote aantallen kleurrijke vissen.
  • Boven water is het ook mooi op de eilanden van Coiba National Marine Park. Ga wandelen door de jungle en zie de meest vreemde dieren. Vogelaars kunnen ook hun lol op in de jungle.
  • In de maanden juni tot oktober trekken scholen bultrugwalvissen door de wateren van Coiba. Bekijk deze dieren vanaf een bootje. Misschien zie je ze wel springen.

Reizen Coiba National Marine Park

Meer Coiba National Marine Park

Specialisten Panama

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors