Darién

Darién

door Niels Posthumus

Bij de wildernis van de Darién provincie stopt zelfs de Pan-American Highway. Uniek. Maar de Darién is dan ook waarschijnlijk het meest ondoordringbare oerwoud ter wereld.

De Darién provincie is één van de laatste stukjes ongerepte natuur op de wereld. Maar ook volledig ondoordringbaar. In het zuidoosten van Panama, tegen de grens met Colombia, dekt de strook dicht tropisch regenwoud zo'n negentig procent van de grensstrook tussen de twee landen af.

ZELF NAAR Darién?

Bekijk alle 1 reizen naar Darién

Darién Gap

Bergen en hitte. Een vochtigheidsgraad die de honderd procent nadert. Diepe en brede rivieren. Ze houden zelfs de duizenden kilometers lange Pan-American Highway tegen.

Het is de enige plek tussen Alaska en het zuiden van Argentinië waar de langste route ter wereld voor korte tijd stopt. De even beruchte en beroemde Darién Gap, het Darién Gat in Nederlands.

Tachtig kilometer op enkele tienduizenden mijlen. Het is zo'n klein stukje, maar het maakt de oversteek per auto of motor van Midden- naar Zuid-Amerika desalniettemin volstrekt onmogelijk.

Het is bij het dorp Yaviza dat de geasfalteerde weg plotseling stopt. Een strook modder met daarop enkele geparkeerde auto's en trucks is wat rest. En een opstappunt voor bootjes, de toegangspoort tot het Darién rivierennetwerk. Het is het eindpunt voor alle wegverkeer.

Wildernis

Maar het einde van een weg houdt een echte avonturier natuurlijk niet tegen. De onveiligheid in het gebied misschien ook niet, maar het is wel goed om hier voor vertrek bij stil te staan. Want de echte wildernis in, het verkennen van authentiek regenwoud, afreizen naar een plek waar bijna niemand anders is, het heeft natuurlijk zo zijn nadelen.

Het belangrijkste minpunt is dat in het uitermate dunbevolkte gebied alle hulp altijd ver weg is. Ook medische hulp. Het duurt dagen voordat je een ziekenhuis bereikt. Als er iets fout gaat, ben je dus al snel de klos. La Palma, de grootste stad van de provincie heeft niets eens 5000 inwoners. Het aantal dorpen in het uitgestrekte gebied is bovendien op twee handen te tellen.

Guerrilla

Het is ook oppassen geblazen voor de gevaarlijke dieren in de Darién. Er lopen jaguars rond. Maar vooral de fer-de-lance slang is een serieuze bedreiging voor elke wandelaar. De slang is zeer dodelijk en komt veel voor in de Darién jungle. Doe dus altijd laarzen aan tijdens het wandelen!

En dan zijn er nog de guerrillastrijders. Waarschijnlijk vormen zij uiteindelijk de grootste bedreiging. Colombiaanse rebellen hebben tegen de grens van hun land, in de dichte jungle van de Darién hun uitvalsbases gebouwd.

Maar wie zich door al deze bedreiging niet laat tegenhouden, weet zich in Darién verder van de wereld verwijderd dan ooit tevoren. Die vaart over de prachtigste rivieren, zont op nog echt verlaten bountystranden en wandelt door de jungle op een manier die nooit meer te evenaren is.

En de Pan-American Highway? Die pakt de draad gewoon weer op in Colombia. Alsof er niets is gebeurd. Alsof de Darién Gap niet uiteindelijk veel machtiger is dan zij.

Wat is er te doen in de Darién?

  • Wees altijd alert tijdens je trip naar de Darién provincie. Deze provincie grenst aan Colombia en is de plek waar guerrillastrijders huizen en drugskoeriers Panama binnenkomen vanuit het buurland. Ook leeft hier de gevaarlijke fer-de-lance slang.
  • Rijdt over de Pan-American Highway richting Colombia. Je zult dan stoppen in het dorpje Yaviza, want de weg gaat niet verder. Vanaf Yaviza kun je vervolgens per boot naar El Real.
  • Bij het dorpje El Real kun je het Parque Nacional Darién in. Dit is ook de enige reden om naar dit dorp te reizen.
  • Loop naar het Pirre ranger station. Vanaf hier leiden vier verschillende paden de jungle in, waar veel vogels te zien zijn. Onderaan een waterval is de mogelijkheid om te zwemmen.
  • Op het zuidelijke puntje van de Golfo San Miguel ligt Punta Patiño. Hier vind je een wildlife preserve waar je via een Ancon Expeditions naartoe kunt. Ga hiken, op zoek naar cabibara's en snuif de geur van jungle in je op.

Reizen Darién

Specialisten Panama

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mexico kenner
Sponsors