Cerro Verde National Park

Cerro Verde National Park

door Yasmin Visser

Maak een trek over de zwart vulkanische bodem van Cerro Verde National Park. Vogels en vlinders vliegen je tegemoet. Van de vulkaan hoef je niets meer te vrezen, van bandieten des te meer dus kies een goede gids.

Cerro Verde National Park ligt aan het Lago de Coatepeque, ingeklemd door drie vulkanen. In het park bevinden zich vele vogelsoorten zoals toekans, spechten en kolibries. Cerro Verde is 37 kilometer verwijderd van de stad Santa Ana in het westen van El Salvador.

ZELF NAAR El Salvador?

Bekijk alle 1 reizen naar El Salvador

Vulkaan als vuurtoren

De drie vulkanen zijn: de Cerro Verde, de Santa Ana en de Izalco. Die laatste vulkaan is een stratovulkaan van 1.910 meter hoog. Het is een perfecte kegel met een perfect ronde krater. Een vulkaan precies zoals een kind het zou tekenen.

Izalco is niet meer actief. Lange tijd kwamen vlammen en zwarte rook continu uit de krater. Daarom werd de vulkaan ook wel 'Vuurtoren van de Stille Oceaan' genoemd. In 1957 stopte Izalco met sputteren en daarmee werd de vuurtoren voor altijd gedoofd.

Beklimmen

De Izalco vulkaan in het Cerro Verde National Park is goed te beklimmen. Wegens berovingen wordt aangeraden dit te doen onder politiebegeleiding.

Met wandelschoenen aan en genoeg water begin je aan de tocht. Het eerste deel van de wandeling is naar beneden, tot je aan de voet van Izalco bent. Hier ligt het kleine dorpje Izalco, waarvandaan de moeilijke klim omhoog begint.

Scherpe zwarte rotsen vormen het pad naar boven. Af en toe rollen stenen onder je voeten vandaan en val je bijna achterover.

Hoogste vulkaan van El Salvador

Na een driekwartier sta je op de top van Izalco. Op sommige plekken komt de rook nog uit de grond. Je voelt de warmte vanuit het binnenste van de aarde naar boven komen.

Vanaf boven zijn de twee andere vulkanen goed te bewonderen. De vulkaan Santa Ana, of Llamatepec, staat recht voor je. Dit is met 2.365 meter de hoogste vulkaan van El Salvador. Links van de Santa Ana zie je de kleinere en groenere Cerro Verde vulkaan.

De zon staat bijna op haar hoogste punt. Gelukkig is het pad naar beneden een stuk makkelijk dan naar boven. Het grootste deel glijd je met grote stappen door het fijne vulkanische grind naar beneden. Binnen een paar minuten sta je weer beneden, onder het stof en met grind in je schoenen.

Groen bergje in Coatepeque

Het Lago Coatepeque ligt aan de voet van de Santa Ana vulkaan, aan de rand van Cerro Verde. Dit schone blauwe kratermeer is 120 meter diep en 6 kilometer breed. Veel rijke San Salvadorianen hebben hier hun tweede huisje.

In het Coatepequemeer ligt het kleine Isla Teopán als een groen bergje in het strakke blauwe water. Het eiland bestaat uit een dichtbegroeid bos, waar je via verschillende paden doorheen wandelt.

Maya-eiland

Met een klein motorbootje vaar je binnen enkele minuten van het vasteland naar Teopán. Een luxe hotel is de enige mogelijkheid om te overnachten op dit eiland. Gekleurde vogeltjes zingen je tegemoet en mooie Monarchvlinders fladderen voor je uit.

Lang geleden gebruikten de Maya's dit eiland voor spirituele rituelen. Er zijn voorwerpen gevonden zoals beelden en een Mayakalender. Wat ze hier precies deden is archeologen niet duidelijk. Misschien genoten ze net als jij enkel van het overweldigende natuurschoon.

Wat is er te doen in Cerro Verde National Park?

  • Beklim één van de drie vulkanen in het Cerro Verde National Park. Zowel de Izalco, de Cerro Verde en de Santa Ana bieden mooie uitzichten vanaf hun toppen.
  • In het Cerro Verde park vind je ontzettend veel verschillende vogelsoorten, zoals toekans, spechten en kolibries. Trek met je verrekijker de jungle in. Doe dit wel onder begeleiding van een gids.
  • Overnacht in totale rust op het kleine Isla Teopán. Dit eilandje bestaat uit een groen woud met verschillende wandeltochten.
  • Bezoek het nabijgelegen bergdorpje Juayúa. In dit dorpje, omringd door koffieplantages, doen de inwoners het rustig aan. Laat de dag aan je voorbijtrekken terwijl je op het plein zit.
  • In het schone blauwe water van het Lago Coatepeque is het heerlijk zwemmen. Het klimaat is hier het hele jaar perfect.

Reizen El Salvador

Meer Cerro Verde National Park

Specialisten El Salvador

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors