Top 5 natuurschatten van de Dominicaanse Republiek

Top 5 natuurschatten van de Dominicaanse Republiek

door Maurice Kosterink

De Dominicaanse Republiek is het decor van een échte piratenfilm. Volg in de voetstappen van kapitein Jack Sparrow en zet je bemanning aan het werk. Met je ooglapje op je hoofd en je papegaai op je schouder ben jij de schurk van de Caraïbische Zee! Beveel je stuurman te varen naar de witte kustlijn om te zoeken naar een plek waar je je schatkist vol goud begraaft. Laat kapitein Zwartbaard hem niet ontdekken!

Wat is een goede plek om je schat veilig achter te laten? Een mangrove? Een diepe grot? Of toch onder een palmboom op een wit strand? Naast piratenschatten is de Dominicaanse Republiek ook bezaaid met natuurschatten. We hebben de vijf leukste natuurwonderen op een rij. Bekijk ze tijdens je rondreis door de Dominicaanse Republiek en misschien ontdek je daar nog een echte piratenschat! 

5. Ga ondergronds in de wonderlijke Cuevas de las Maravillas

De Cuevas de las Maravillas zijn een grottenstelsel waar de oorspronkelijke bevolking van de Dominicaanse Republiek wel honderden rotstekeningen achterlieten. De indianenstam Taíno tekenden er verhalen uit hun mythologie. Helaas bestaat deze stam niet meer, waardoor niemand de verhalen kan hervertellen. 

De naam Cuevas de las Maravillas betekent iets als ‘wondergrotten’. De grotten zijn in 1926 ontdekt in de buurt van La Caña en zijn sinds 2003 open voor bezoek. Met een gids loop je ongeveer tweehonderd meter door de grotten. Hij vertelt je over het ontstaan van het stelsel en de rotstekeningen. De Cuevas de las Maravillas zijn een natuurwonder met een historisch tintje! 

4. Kijk de natuur in de ogen bij Los Tres Ojos

In het natuurpark Mirador del Este vind je drie meren die de ‘drie ogen’ worden genoemd. De meren zijn duizenden jaren geleden ontstaan in een ingestorte kalksteengrot en worden gevoed door een ondergrondse rivier. Door de mineralen in het water krijgen de meren hun heldere groenblauwe kleur. 

Dit natuurspektakel creëert een rijke leefomgeving voor verschillende diersoorten. In de meren leven verschillende vissen en schildpadden, zoals de roodwangschildpad. Laat hem niet in je tenen bijten als je gaat pootjebaden!

3. Ontdek het regenwoud in het nationale park Cotubanamá

In de zuidelijke provincie La Altagracia ligt het nationale park Cotubanamá. Hier hike je vanaf het plaatsje Bayahíbe door een regenwoud. Tijdens je tocht kom je mangroves én grotten tegen. Dit regenwoud is ook het huis van verschillende soorten vogels, zoals de gekroonde duif. Een leuke plek om vogels te spotten dus. 

Maar in het nationale park is meer te doen. Een deel van het park grenst aan de kust waar verschillende stukken koraal op je wachten. Het park is daarom ook erg geschikt voor snorkelen en duiken. Je zal niet de enige zijn die tussen het koraal snorkelt. Zeeschildpadden en zeekoeien dobberen ook graag in dit nationale park. 

2. Bezoek ook het kindvriendelijke Dudu Lagoon Park

Een lange hike door het regenwoud of een tocht door een grot zijn niet altijd kindvriendelijk. Maar je hoeft je kroost niet in het hotel op te sluiten als jij de Dominicaanse natuur in wil. Het Dudu Lagoon Park is een natuurpark waar je kinderen veilig zwemmen in natuurlijke wateren of spelen in stukken gras. Het park is speciaal ingericht voor kinderen. 

Het park vind je in het noordoosten van de Dominicaanse Republiek, in de buurt van het plaatsje La Entrada. De ingang van Dudu Lagoon is makkelijk aan te rijden, omdat het naast een grote kustweg ligt. Geen excuus om het park over te slaan dus!

1. Het Los Haitises National Park voert je terug naar de piratentijd

Het Los Haitises National Park ligt in het oosten van de Dominicaanse Republiek. Het park staat bekend om de mangroves. In een boot vaar je over het water waar de boomwortels langzaam in verdwijnen. Tijdens je vaartocht vliegen een heleboel vogels om je heen, zoals de fregatvogel en de bruine pelikaan. Een hotspot voor vogelliefhebbers.

De naam van het park gaven de oorspronkelijke bewoners van de Dominicaanse Republiek aan dit gebied. Ook in de grotten van dit park bewonder je rotstekeningen van oude indianenstammen. Naast de natuurschatten, zoals de mangroves, is Los Haitises dus ook rijk aan historische schatten. Die combinatie geeft je een indruk van het gebied zoals het eruit zag toen piraten nog de baas waren in de Caraïben. 

Wil jij nu ook op zoek naar de schatten van de Dominicaanse Republiek? Bekijk dan hier de mooiste aanbiedingen voor een rondreis naar de Dominicaanse Republiek. Deel je wel Zwartbaards schat met ons?

Fotocredits: Jos1950, LubmirSub, Anton Bielousov

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mexico kenner
Sponsors