Playa Dorada

Playa Dorada

door Niels Posthumus

De noordkust van de Dominicaanse Republiek kent verschillende strandgezichten: het massatoerisme op Playa Dorada, het victoriaanse Puerto Plate en de watersport van Cabarete. Vanaf de berg Mount Isabel de Torres heb je een prachtig uitzicht over de Dominicaanse noordkust. En daarmee over badplaats Puerto Plata, met 200.000 inwoners de derde stad van de Dominicaanse republiek.

Een replica van het Jezusbeeld uit Rio de Janeiro staat op de top. Armen gespreid. Op 780 meter hoogte.

Playa Dorada

Vanaf de berg zie je goed hoe druk de langgerekte, witte zandstranden een kilometer ten oosten van Puerto Plata zijn. Het bomvolle Playa Dorada is een mierenhoop, een ware toeristenfabriek die elk jaar dan een half miljoen bezoekers verwerkt.

Enorme hotels staan er in rijen opgesteld langs de kust. Luxe maar betaalbaar. Playa Dorada is dé plek voor een betaalbare tropische strandvakantie.

Mount Isabel de Torres

Je kunt de top van Mount Isabel de Torres te voet bereiken of met een in vrolijke kleuren geschilderd karretje. Een kabelbaan trekt je in het laatste geval in een angstaanjagend steile hoek omhoog. In zeven minuten ben je boven.

Daar tref je een prachtige botanical garden aan. Palmbomen op een bergtop! Overal bloemen. De verfrissende zeewind slaat in je gezicht. Verrukkelijk als je net omhoog bent gelopen. Een mooie, bosrijke tocht was het. Maar wel zweten geblazen bij dertig graden.

Laat de gidsen aan de voet van de berg overigens links liggen. Hoe vaak zij je ook vertellen dat er Haïtiaanse maffioso rondlopen op de berghelling, dat blijft een leugen. En de weg vinden lukt je zelf ook best.

Puerto Plata

Puerto Plata, gesticht door Columbus' broer Bartelomeo, is geen hectische stad. Ze is zelfs rustig. Ook is het geen speciale plek. Je hoeft er niet voor om te rijden.

De victoriaanse pakhuizen in het centrum zijn mooi. Net als de houten huizen met brede veranda's. Maar monumentaal is het allemaal niet. De stad moet het hebben van zijn stranden. En van Playa Dorada. Van zonaanbidders dus.

Cabarete

Een heel andere sfeer hangt in het oosten van de noordkust. Badplaats Cabarete is het kloppend hart van de watersport in de Dominicaanse Republiek. Waterskiërs en surfers moeten hier dus heen.

Het ondiepe water en het altijd stevige briesje maken dat het zeegroene wateroppervlak vooral bont kleurt met driehoekige surfzeiltjes. Bozo Beach is waarschijnlijk het beroemdste surfstrand van de Domicaanse republiek.

Als je wilt kitesurfen, moet je uiteraard naar Kite Beach. De naam zegt het al. Je kunt er les nemen en spullen huren. Ben je van plan te blijven en wil je alle spullen zelf kopen, dan zijn er in het stadje surfshops genoeg.

Rond Cabarete vind je bovendien nog relatief rustige stranden, zoals Playa Alicia, waar je kunt zonnen zonder om de haverklap een beach volleybal of iets dergelijks op je gezicht te krijgen. Duiken en snorkelen kun je het best in het nabijgelegen Sosúa, tussen Caberete en Puerto Plata in.

Wat is er te doen in Playa Dorada?

  • Voor watersporten is Cabarete de plek. Hier kun je kitesurfen, waterskiën of windsurfen. In de ochtend is de zee nog glas, waardoor vooral beginnende windsurfers hun lol op kunnen.
  • Het oude centrum van Puerto Playa, Old City, is leuk om doorheen te lopen. Het bestaat uit kleine straatjes, Victoriaanse huizen en leuke winkeltjes.
  • Vanaf het nieuwe centrum van Puerto Playa gaat een kabelbaan naar de top van Mount Isabela. Binnen 25 minuten ben je boven en sta je voor het standbeeld van Christus.
  • Lekker eten en uitgaan doe je in Cabarete. De stad zit vol bars en restaurantjes die allemaal bezocht worden door de vele expats.
  • Ten westen van Puerto Plato ligt het vissersdorpje El Castillo. Dit was de plek waar Columbus zich als eerste vestigde. Het dorpje ligt aan een mooie baai met turquoise water.

Meer Playa Dorada

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors