Punta Cana
8,0
8,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
7,0 Locals
8,0 Restaurants
6,0 Veiligheid
10,0 Stranden

Punta Cana

door Niels Posthumus

Punta Cana is strand, strand en nog eens strand. De badplaats is vooral populair onder Europeanen. Heb je geen zin om te bakken in de zon die aan de oostkust van de Dominicaanse Republiek het hele jaar door schijnt? Dan heb je geen enkele reden om hier te zijn. Dan heb je in Punta Cana, met zijn ruim 32 kilometer strand, niets te zoeken.

Ansichtkaart

Of het moet zijn dat je in de eerste maanden van het jaar graag walvissen wilt spotten. Maar zelfs dan kun je beter enkele tientallen noordelijker aan de kust gaan zitten in Samaná Bay.

Voor alle zonaanbidders geldt echter: dit is hemel op aarde. In Punta Cana regent het overdag praktisch nooit. De kuststrook heeft het beste strandklimaat van de Cariben. Het hele jaar door is het er een graadje of dertig. En zonnig. Alleen 's nachts valt soms een korte, heftige bui.

Punta Cana is een structurele Caribische ansichtkaart. Altijd witte stranden. Immer wuivende palmen die schaduw bieden. Felblauw water dat je normaal gesproken alleen in subtropische zwembaden tegenkomt. Zeewater dat zo helder is dat je kunt zien of je teennagels wel goed zijn geknipt.

Enorme hotels

Enige nadeel is dat enkele decennia geleden ook projectontwikkelaars de schoonheid van de Dominicaanse oostkust ontdekten.

In hoog tempo kochten zij de suikerrietplantages op langs de kust. Ze bouwden er hotels. Megahotels met minstens 500 kamers, met zwembaden, spectaculaire bloementuinen en soms ook vernieuwende architectuur.

Zo ook het Melía Caribe Tropical Resort en het Barcela Bávaro. De architecten hebben zowaar een subtiel samenspel van binnen- en buitenruimtes weten te creëren in deze vakantiebunkers. Het Melía Caribe Tropical Resort werd er in bescheiden, gespecialiseerde kring zelfs beroemd om.

Geen scotch en soda

Helaas ziet het merendeel van de hotels er echter uit als de standaard slaapfabrieken die je ook aan de Spaanse costa's zo vaak tegenkomt. En allemaal all-inclusive. Een echt dorp is dan ook niet te bekennen in het gebied. Mensen blijven in hun resort. Opstaan, naar het strand, eten en weer naar bed. Dat is in Punta Cana het leefritme.

Wat opvalt, is dat nagenoeg alle gasten Europees of Latino zijn. Dat staat in schril contrast met de meeste stranden van de Dominicaanse Republiek.

De Europeaan Christopher Columbus mag dan de eerste zijn geweest die er aanmeerde, de Noord-Amerikanen hadden een paar honderd jaar later in de Dominicaanse toeristenparadijzen al snel de overhand. Scotch en soda bepalen daar het aanzicht aan de bar. American Football spat er van de televisieschermen.

Spaans

In Punta Cana is het rode wijn en voetbal dat de klok slaat. Vooral onder Spanjaarden is de Dominicaanse oostkust buitengewoon geliefd. En bij latino beroemdheden, die er meestal een privévilla huren.

Spaans is de taal die je in Punta Cana het meeste hoort, in tegenstelling tot de meeste populaire badplaatsen in de Dominicaanse Republiek.

Maar ach, wat maakt dat uiteindelijk uit. Het is de zon waarom het gaat in Punta Cana. En die schijnt nooit Europees of Noord-Amerikaans.

Wat is er te doen in Punta Cana?

 • Wil je all-inclusive genieten van wat de Dominicaanse Republiek te bieden heeft? Dan ben je bij Punta Cana met al haar resorts aan het juist adres.
 • Wil je juist wat meer backpackersfeer oppikken, dan kun je beter iets meer naar het noorden, naar het openbare strand van Cortecito.
 • Op ongeveer veertig kilometer van Punta Cana vind je het Parque Nacional Los Haitises. Dit is een enorm gebied met mangrovebossen, waarin ook verschillende grotten te vinden zijn met Taíno kunst.
 • Het strand bij Punta Cana is heel groot en lang. Maak een wandeling over het witte zand met een constant uitzicht op de fonkelend blauwe zee.
 • Eet de heerlijkste visgerechten in Punta Cana. Er zijn een aantal restaurantjes waarbij je aan het strand kunt genieten van verse vis.
Like deze pagina

Reizen Punta Cana

Meer Punta Cana

Reviews Punta Cana

Een stukje paradijs (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Chantal Kluft op 25 juni 2017

Wauw, wat is Punta Cana mooi! De blauwe zee, de witte stranden en de oneindige rijen palmbomen. Een prachtige natuur, maar ook prachtige mensen. Erg behulpzaam, vrolijk en helemaal niet gevaarlijk of irritant. Alleen verkopers kunnen vervelend zijn in de zeer toeristische plekken.
Het eiland Saona is dé plek om naar toe te gaan. Een prachtig bounty-eiland met één dorpje met maar 270 bewoners. Maar probeer dan wel een 'authentic' excursie te boeken, zodat je het authentieke eiland kunt leren kennen en niet alleen de toeristische plekken.
De jungle en de arme dorpjes in de omgeving zijn ook erg mooi en bijzonder om te bekijken. Maar vergeet ook vooral zeker niet te snorkelen/duiken: de vissen, het koraal en (bij Saona) zelf zeesterren zijn zeker de moeite waard!
Daarnaast vooral genieten van het prachtige uitzicht, wat je eigenlijk overal hebt, met een opengemaakte, verse kokosnoot in je ene hand en een glaasje rum in de ander!

8,0
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Locals
8 Restaurants
6 Veiligheid
10 Stranden

Pluspunten Punta Cana

 • Prachtige natuur
 • Vrolijke locals
 • Heerlijk eten en drinken

Minpunten Punta Cana

 • Slecht openbaar vervoer
 • Weinig interessante steden.
Ultieme tip: Zeg gewoon één keer duidelijk nee tegen de verkopers die je tegenkomt op toeristische plaatsen. Over het algemeen laten ze je daarna gewoon met rust en blijven ze uit de buurt.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors