Península de Samaná Península de Samaná

Península de Samaná

door Willeke van Doorn

Sta oog in oog met gigantische walvissen in Santa Barbara de Samaná, waan je in een Bacardi commercial op Cayo Levantado, ontspan op de fotogenieke stranden van Las Terrenas en Las Galeras en duik de groene jungle in van het Parque Nacional Los Haitises. Dit is Península de Samaná!

Een smalle strook land gevuld met uitnodigende stranden, kletterende watervallen en met zon overspoelde badplaatsen vormt de Península de Samaná. Dit schiereiland grenst aan de westkant aan het vaste land van de Dominicaanse Republiek. Een reis over Península de Samaná neemt je mee naar een aantal van de mooiste plekken van het land.

Santa Barbara de Samaná

Santa Barbara de Samaná - vaak kortweg Samaná genoemd - is met ruim 60.000 inwoners de grootste plaats op het gelijknamige schiereiland. Het beste moment om Santa Barbara de Samaná te bezoeken tijdens je rondreis door de Dominicaanse Republiek is tussen januari en maart.

In de wintermaanden trekken duizenden walvissen naar de baai van Samaná om te paren. Haar ligging aan de baai maakt Santa Barbara de Samaná de perfecte plek om deze walvissen van heel dichtbij te zien. Je ziet de gigantische dieren omhoog springen uit het water vanaf het Land Whale Observatory of vanaf een boot tijdens een excursie door de baai.

Cayo Levantado

In dezelfde baai ligt Cayo Levantado. Dit eiland draagt de bijnaam Bacardi Island. In de jaren '70 sierde het tropische eiland een reclame van het rummerk. Na een korte boottocht vanuit Santa Barbara de Samaná loop je over de witte zandstranden die in de advertentie schitterden.

Vandaag de dag bezet een luxe 5-sterren resort tweederde van Cayo Levantado. Dagjesmensen die niet in het resort verblijven kunnen terecht op het openbare strand aan het westen van het eiland.

Las Terrenas

De Dominicaanse Republiek staat bekend om de vele kilometers aan prachtige stranden en dat is op Península de Samaná niet anders. Vervolg je reis over het schiereiland naar Las Terrenas. Deze plaats dient als uitvalsbasis om de stranden in het noordwesten van Samaná te verkennen.

Dankzij haar centrale ligging nabij een snelweg, een internationaal vliegveld en haar kilometers aan parelwitte stranden groeide Las Terrenas uit van een rustig vissersdorpje tot een van de drukst bezochte plekken op Península de Samaná.

Playa Bonita trakteert je op drie kilometer aan parelwit zand omringd door een helderblauwe zee vol prachtig koraalrif. Verder landinwaarts vind je de 52 meter hoge Cascada El Limón. Een rit te paard brengt je naar deze kletterende waterval.

Las Galeras

Ver weg van de drukte van Las Terrenas bevind je je in het uiterste oosten van Península de Samaná in een waar paradijs. Net buiten het rustige vissersdorpje Las Galeras loop je een van de mooiste stranden van de Dominicaanse Republiek - en misschien wel ter wereld - op.

Op Playa Rincón komt de Dominicaanse Republiek zoals je die kent van perfecte ansichtkaarten tot leven: spierwit zand zo ver je kunt kijken en een turquoise zee die zo helder is dat je de zandkorrels op de zeebodem kunt tellen. Zonaanbidders willen hier nooit meer weg.

Parque Nacional Los Haitises

Toch komt er een moment dat je de prachtige stranden van Península la Samaná met pijn in het hart moet verlaten. Aan de overkant van de baai van Samaná wacht namelijk het volgende avontuur tijdens je vakantie in de Dominicaanse Republiek: Parque Nacional Los Haitises.

Groene mangrovebossen vullen het 1600 vierkante kilometer grote nationale park. Tussen deze jungle liggen uit kalksteen gevormde grotten. Tekeningen van de Taíno, de oorspronkelijke inwoners van het eiland Hispaniola, versieren deze bijzonder grotten in het Parque Nacional Los Haitises.

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors