Bachata dansen op de Dominicaanse Republiek

Bachata dansen op de Dominicaanse Republiek

door Getaway Travel

Wiegende heupen en opzwepende muziek van gitaren en güira. Muziek en dans hoort bij de Dominicaanse Republiek. Niet voor niets is op dit eiland de bachata ontstaan.

In hoofdstad Santo Domingo hoor je de vierkwartsmaat van de bachata muziek op elke straathoek. 's Avonds laat vullen de bars zich met publiek om op de zwoele deunen te dansen.

Gitaarmuziek hoort al sinds jaar en dag bij de Dominicaanse Republiek. In 1961 werd het eerste bachata nummer opgenomen door José Manuel Calderón. De muziek van Calderón leek erg op de bolero stroming uit Cuba en lange tijd werd de bachata dan ook in één adem genoemd met de bolero muziek.

Vulgaire muziek

In de jaren zestig was er niet echt sprake van een radiocultuur op de Dominicaanse Republiek en de bachata muziek moest het hebben van spontane optredens in de buitenlucht. De muziekstroming werd vooral groot op het platteland van de Dominicaanse Republiek.

Lange tijd werd de bachata geassocieerd met armoede en prostitutie. Vooral mensen uit de hogere kringen van de Dominicaanse Republiek keken met afkeuring op de muziek neer. Bachata zou vulgair en grof zijn.

Omdat de bachateros, zangers van de Bachata, nergens aan de bak kwamen, speelden ze in bars en bordelen om toch publiek te hebben.

Caribische smartlap

Pas vanaf de jaren negentig wordt de bachata als muziek geaccepteerd en gedraaid op de radio. De akoestische gitaar is toen vervangen door een elektrische gitaar.

De bachata muziek wordt gezongen door mannen die soms op klagerige en jammerende toon zingen over hun tragische liefdes. De bachata wordt daarom ook wel de Caribische smartlap genoemd.

Bachateros zingen over harten die gebroken worden en verdriet. Als instrument gebruiken ze naast de gitaar ook bongo's en de typische güira. Een güira is een cilindervormig metaal instrument dat bespeeld kan worden door er met een soort vork overheen te schrapen.

Creatieve dans

Vanaf de jaren tachtig ontwikkelt zich een speciale dans voor de bachata muziek: de bachata dans. De bachata wordt gedanst met een partner op enige afstand van elkaar. De dansers houden elkaars handen vast terwijl ze snelle pasjes maken..

Op verschillende plaatsen op de wereld wordt nu de bachata gedanst, maar de stijl op de Dominicaanse Republiek is het meest creatief. Improvisatie wordt aangemoedigd.

De bachata dans wijkt af van de salsa op complexiteit. Er komen niet zoveel snelle draaibewegingen in voor. Het gaat meer op de kleine bewegingen, waardoor het een sensuele dans wordt.

Reggeaton

De bachata muziek is steeds aan verandering onderhevig. De muziek wordt meer en meer beïnvloed door reggeaton. Deze stroming is gebaseerd op reggae, hiphop en dancehall. Het ritme is in deze muziek is veel meer aanwezig dan in de oorspronkelijke bachata.

Het staat in ieder geval vast dat een bezoek aan de Dominicaanse Republiek swingend is. De heupen gaan los en het ritme van de bongo is voelbaar tot in je ziel.

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors