La Romana
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

La Romana

door Niels Posthumus

In La Romana kom je om te zonnen op de prachtige tropische stranden. Maar je bent er niet alleen. De resorts rijgen zich er aaneen. Toch blijft de omgeving paradijselijk.

Je loopt in een zeventiende-eeuws mediterraan dorpje. Zo lijkt het tenminste. In het echt ben je in het zuidoosten van de Dominicaanse Republiek. In Altos de Chavón, nabij La Romana.

Te mooi om waar te zijn

Galeries rijgen zich aaneen langs de schattige smalle straatjes. Overal terrasjes. Je kijkt zo een aantal ateliers in. Vooral het plein met de fontein voor de San Estanislao de Cracovia kerk is van een aandoenlijke schoonheid. Verfijnde koloniale architectuur is het. Zo prachtig bewaard gebleven.

Het klinkt zo mooi. Te mooi om waar te zijn haast. En dat is het dan ook. Altos de Chavón is volledig nep. Een ideetje van Roberto Copa, een Hollywood decorontwerper, en Charles Bluhdorn. De bouw startte in 1976. Vier jaar later was het dorpje af. Een cadeautje voor Bluhdorn's dochter.

In het oog springt vooral ook het amfitheater, dat plaats biedt aan maar liefst 5.000 mensen. Grootheden uit de muziekgeschiedenis, zoals Frank Sinatra en Julio Iglesias, traden er op.

Megaresorts

Maar het nepdorp past eigenlijk wel bij de regio. La Romana is één groot megaresort.

De stranden zijn er hagelwit. Kokospalmen geven er schaduw. En in de verte, aan het einde van de baai, dobberen de vissersbootjes op het lichtgroene, tropische water. Vele duizenden toeristen komen af op de ongenaakbare kustlijn, de luxe hotels en het verrukkelijke weer.

La Romana is dé plek voor een zon, zee en standvakantie. Als je er tenminste geen probleem mee hebt dat je niet bepaald de enige bent. Een verlaten strand zul je er niet snel aantreffen.

Casa de Campo

Het vlaggenschip van al deze megaresorts ligt op een steenworpafstand van Altos de Chavón.

Casa de Campo is een enorm complex, gebouwd in 1975. Zo telt het hotel maar liefst drie golfbanen van toernooiafmetingen. Eén daarvan, beter bekend onder bijnaam 'Teeth of the dog' behoort tot de dertig beste golfbanen ter wereld.

Het zijn de gasten van dit hotel die elke avond het amfitheater in Altos de Chavón vullen. Al passen ze er natuurlijk nooit allemaal tegelijk in.

En zo als Casa de Campo zijn er vele hotels. Sommigen all-inclusive, anderen niet. Ze hebben in ieder geval wel hun eigen bar, restaurant, zwembaden en sportschool. Vaak tellen ze honderden kamers, in alle maten, soorten en prijsklassen.

Massatoerisme

In de provincie La Romana wonen zo'n 250.000 mensen. De gelijknamige hoofdstad is niet erg bijzonder. Alles in de stad zelf is relatief nieuw, net als in de hele omgeving. La Romana is nog geen honderd jaar oud.

Wie simpelweg zin heeft in de zon zit in La Romana dus goed. Maar iedereen die iets meer wil, of op zijn minst een beetje privacy, kan beter een kijkje nemen in een andere strandregio.

Want La Romana betekent niets anders dan massatoerisme. Iets dat overigens uiteraard natuurlijk hartstikke gezellig kan zijn.

Wat is er te doen in La Romana?

 • Op ongeveer tien kilometer van La Romana ligt Bayahibe. Vlakbij dit resort-dorp bevindt zich het Parque Nacional del Este. Hier loop je zo het oerwoud en zie je veel vogels.
 • Je kunt het park in per boot, maar een andere optie is een hike. Je loopt dan naar de grotten van José María. Binnen in de grot is een muurtekening te zien van Taíno kunst.
 • Uitgaan kan heel goed in La Romana. Genoeg barretjes en restaurantjes om je 's avonds te laven.
 • In de winter kun je naar het Michelin honkbal stadium om een wedstrijd te kijken. Je vindt het stadium ten westen van La Romana.
 • Eén van de beste resorts om te verblijven in La Romana is Casa de Campo. Twee golfparken, een tenniscentrum en veertien zwembaden. Hier heb je genoeg te doen.

Meer La Romana

Reviews La Romana

Bayahibe, Altagracia (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Renee Van Dalen op 27 november 2019

Op een regenachtige, maar héte dag, de straatjes van Bayahibe verkennen.
Via de ijssalon en uitstekende ontbijt- en koffiebarretjes naar het sigarenmuseum en naar het Plaza Taina, waar je niet alleen cultuur en kunst kunt opsnuiven en verschillende zelfgemaakte olies en crèmes van Dominicaanse producten kunt kopen, maar bij de Belgian Beer Bar zelfs kunt genieten van een Leffe, Duvel, Kasteel of 1 van de andere 30 importbiertjes. Al moet je de 'Mamaguana' zéker niet vergeten..
De straten zijn kleurrijk en op sommige plekken verlicht door middel van zogeheten 'fairy lights', waarvan de grotere zus hier op de foto staat.

Pluspunten La Romana

 • vriendelijke locals
 • taxi is goed te doen
 • sla de kleinere straatjes niet over

Minpunten La Romana

 • als soloreiziger snachts wat voorzichtig zijn
Ultieme tip: Ga er op uit! Drink Mamaguana met de locals, eet met de locals. Blijf in het donker met zn 2.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors