Montecristo Trifinio National Park

Montecristo Trifinio National Park

door Yasmin Visser

Het hoogste punt van Montecristo Trifinio National Park vormt meteen een drielandenpunt. Waag de tocht naar het afgelegen natuurpark en wordt verliefd op de orchideeën en vlinders van deze jungle in El Salvador.

In het Montecristo Trifinio National Park komt El Salvador samen met haar buurlanden Guatemala en Honduras. Het park is het grootste beschermde gebied van het land en ook het meest vochtige deel van het El Salvador.

ZELF NAAR El Salvador?

Bekijk alle 1 reizen naar El Salvador

Het park ligt in het noordwesten van het kleinste Midden-Amerikaanse land. Vanaf hoofdstad San Salvador is het vier uur rijden naar het park. Het is een moeilijke tocht over slechte wegen. Openbaar vervoer naar de ingang van het park is er nauwelijks. Je zult dus moeten liften of met een eigen jeep op pad moeten gaan.

Hordelopen door Montecristo

Na een lange tocht kom je aan bij Los Planes. Deze plek bij de ingang van het park bestaat voornamelijk uit een voetbalveld en een winkeltje. Er is ook een kleine camping. Hier zet je je tentje op om te overnachten.

Vanaf Los Planes vertrek je voor de zware trek naar El Trifinio: het hoogste punt van het Montecristo park met een hoogte van 2.418 meter. El Trifinio betekent zoiets als: 'punt van drie eindes'. Bovenop de berg komen namelijk de drie landen El Salvador, Honduras en Guatemala, bij elkaar.

Het is een tocht van zeven kilometer door een dampende mistige jungle. De enorme wortels van de bomen vormen hindernissen. Het lijkt soms net hordelopen in de jungle.

Drie landenberg van El Salvador

Na drie uur lopen kom je boven. De kleren plakken klam aan je lijf, maar warm is het niet. Je kijkt naar beneden aan de andere kant van de berg. Het landschap is hetzelfde, maar het land is anders.

De top bevindt zich boven de wolken. Recht voor je ligt Honduras. Links zie je het glooiende landschap van Guatemala, bedekt door dikke mistflarden.

Schreeuwende slingeraapjes

De tocht naar beneden door het Montecristo park leidt je langs eiken van wel dertig meter hoog. De bladeren van deze en andere bomen vormen een natuurlijk dak dat alle stralen zonlicht tegenhoudt. Uit de zompige grond schieten kleurige orchideeën en varens van wel acht meter groot omhoog.

Drie slingeraapjes vechten met elkaar om een stukje fruit en schreeuwen luid. Regen komt ineens met bakken uit de hemel vallen. Na vijf minuten is de bui voorbij. Gekleurde toekanvogels en kleine kolibrie's vliegen weer door de jungle alsof er nooit iets gebeurd is.

Verliefd op Montecristo

Terug bij het vertrekpunt Los Planes, loop je langs een tuin vol bloeiende varens en orchideeën. Dit is 'De tuin van 100 jaar'. Deze naam werd gegeven door de Duitse botanist Fritz Hamer. Hij vond in het Montecristo park een orchideesoort die honderd jaar geleden voor het eerst in Duitsland gevonden was.

In de tuin groeien wel 74 orchideeënsoorten. De kleurige planten zijn te zien via verschillende wandelingen door de tuin. Vlinders fladderen rond en het lijkt wel of de 87 vogelsoorten in het bos allemaal tegelijk geluid maken.

De orchideeëntuin midden in de dampende jungle vormt een romantische omgeving. Je voelt vlinders in je buik. Je bent verliefd geworden op deze geïsoleerde plek in het kleine El Salvador.

Wat is er te doen in Montecristo Trifinio National Park?

  • Onderneem een tocht naar El Trifinio vanaf Los Planes. Dit gebied is gesloten van mei tot en met oktober. Dan is het namelijk broedseizoen. Maar de rest van het jaar is het mogelijk de 7 kilometer lange tocht te maken.
  • Neem een kijkje in Guatemala en Honduras als je op de top El Trifinio staat. Vanaf deze hoogste plek in het Montecristopark kan je de beide buurlanden goed zien.
  • In het Montecristo park leven ook veel dieren op de grond, miereneters, wilde zwijnen, en agouti's, een soort grote knaagdieren die overal in Midden-Amerika voorkomen.
  • Overnachten op camping. Wel van tevoren reserveren bij Ministerio de Medio Ambiente y Recursos Naturales in San Salvador.
  • Bezoek de orchideeëntuin bij Los Planes. In deze 'tuin van 100 jaar' groein wel 74 orchideeënsoorten. De bloemen geven de plek een sprookjesachtig uiterlijk.

Reizen El Salvador

Foto's & video's Montecristo Trifinio National Park

Specialisten El Salvador

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors