Winkelcentrum met wapens in El Salvador

Winkelcentrum met wapens in El Salvador

door Getaway Travel

Wanneer je door El Salvador reist zie je waarschijnlijk meer wapens in één dag, dan normaal in één jaar. In de etalage van een winkel, op de stoel naast een vrachtwagenchauffeur of aan de riem van een politieagent.

El Salvador is lang geteisterd door een wrede burgeroorlog. Van 1979 tot 1992 werd El Salvador geregeerd door militaire groeperingen en extreem rechtse partijen. De Frente Farabundo Martí para la Liberación (FMLN) was een linkse guerrillabeweging die in opstand kwam tegen de heersende regering.

ZELF NAAR El Salvador?

Bekijk alle 1 reizen naar El Salvador

Tijdens de burgeroorlog vielen vele doden, vooral onder de Salvadoraanse bevolking. Nu de oorlog voorbij is, hechten de inwoners van El Salvador veel waarde aan hun veiligheid. Het hebben van een wapen geeft ze een beschermd gevoel.

Wapenwinkel

Er wordt geschat dat er meer dan één miljoen wapens in omloop zijn in El Salvador. Dat is best veel voor een landje met ongeveer zeven miljoen inwoners.

Je koopt een wapen niet alleen op de zwarte markt, maar ook in een winkelcentrum waar de wapenwinkel naast een kledingboetiek staat. Ben je ouder dan zeventien en heb je geen strafblad, dan neem je zo een Berretta mee.

Straatbendes

Wapens zijn dus legaal in El Salvador. Dit betekent dat niet alleen de politie, die voor veiligheid moet zorgen, aan wapens kan komen, maar dat iedereen er één aan kan schaffen. Ook mensen die kwaad willen.

Verschillende delen van steden in El Salvador worden succesvol gerund door straatbendes of zogenaamde mara's. Ook de hoofdstad San Salvador wordt geteisterd door mara's. Als toerist kun je sommige gebieden maar beter vermijden.

Voor de politie is het moeilijk om de veiligheid van haar inwoners te garanderen. Er zijn wel gesprekken over het aanpassen van de wet. Het kopen van wapens moet moeilijker worden en het aantal wapens in het land moet verminderen.

No Armas!

Een bord dat je vaak zult tegenkomen op publieke plaatsen in El Salvador, is een rond bord met een wapen erop en een rode streep erdoor met daarnaast 'No Armas', wat 'Geen wapens' betekent. Vergelijkbaar met de bordjes 'Verboden te roken' in Europa.

In het begin zul je even moeten wennen aan dit soort borden. En aan het feit dat bijna iedereen een vuurwapen bij zich draagt. Maar na een tijdje worden ook die geweren een onderdeel van de omgeving en het alledaagse leven van El Salvador.

Veilig land

El Salvador is zeker niet het veiligste Midden-Amerikaanse land. Maar de oorlog is echt over en het land is veilig genoeg om als toerist doorheen te reizen. Laat je niet afschrikken door de aanblik van geweren.

De mensen zijn zeer vriendelijk en het geweld dat nu nog voorkomt in het land is niet gericht op toeristen. De reputatie die het land heeft, zorgt ervoor dat nog niet veel mensen het land ontdekt hebben. In El Salvador ervaar je het echte pure Midden-Amerika.

Reizen El Salvador

Specialisten El Salvador

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors