Zeilen in de Bahama's

Zeilen in de Bahama's

door Maarten van Dun

De wind blaast in de kraakwitte zeilen. Laat je meevoeren op de diepblauwe Caribische zeeën rond de eilandengroep Bahama's. Meer aan op eilandjes waar piraten echte schatten hebben begraven.

Bij het vallen van de avond ga je voor anker in een verlaten baai van één van 2.500 onbewoonde eilanden van de Bahama's. Vanaf de boot duik je het helderblauwe water in en kun je naar het strand zwemmen voor een diner onder de sterren.

ZELF NAAR Bahama's?

Bekijk alle 2 reizen naar Bahama's

Robinson Crusoë eiland

Het kalme water van de Caribische Zee slingert langs de minuscule eilandjes. Soms niet groter dan een zandheuvel met een palmboom erop. De Bahama's staan garant voor het ultieme Robinson Crusoë-gevoel.

De eilanden van de Abacos zijn onderdeel van de Bahama's. Ze dragen de titel 'Zeilhoofdstad van de wereld' met gepaste trots. Al sinds de komst van ontdekkingsreiziger Columbus bepaalt het leven op zee het ritme op de Out Islands van de Bahama's. Iedereen komt hier om te vissen, zeilen of duiken.

Piraten op Bahama's

De dagen beginnen vroeg, maar het tempo is relaxed. De moderne wereld is ver weg. Het vasteland van de Verenigde Staten ligt honderden zeemijlen achter horizon. Nog niet eens zo heel lang geleden begroeven beruchte piraten als de Britse Blackbeard hun schatten in het witte zand van verlaten eilanden.

Een kleine honderdvijftig jaar later is er weinig veranderd. Het water is rimpelloos. Haast zonder geluid snijdt de boeg van de boot door het water, begeleidt door een groep dolfijnen. Zelfs diep onder water zijn de razendsnelle dieren te volgen. Soms kun je hier meer dan dertig meter naar beneden kijken.

Onontdekte eilandjes

De kleine eilandjes die de horizon doorbreken bieden ontelbare verborgen baaien waar het schip voor anker kan gaan. Op sommige van deze eilanden liet nooit een mensenvoet zijn afdruk achter in het zand.

Met een kleiner bootje ga je aan land. Vanaf het dek zie je het koraalrif onder water schitteren. Snorkelend deel je de wereld met rifhaaien, zeeschildpadden en honderden tropische vissen.

Parels op de Bahama's

Een zeiljacht huren is makkelijk op de Bahama's. In Marsh Harbour huur je een boot: groot of klein, met of zonder crew. Marsh Harbour is samen met Hope Town wereldberoemd onder zeilers. Varend langs de kleine Abaco eilanden vind je duizenden baaien die je uit kunt kiezen als ankerplaats.

In de verte, waar zee en lucht elkaar vinden, liggen honderden eilanden. De Exuma eilanden, een andere paradijselijke eilandengroep van de Bahama's, heeft een kustlijn van een dramatische schoonheid. En het mooiste aan dat alles is dat je al deze pareltjes vrijwel voor jezelf hebt.

Traditionele bootrace

Want de zeeën zijn verlaten. Slechts één week per jaar wemelt het rond de Abaco's van de zeilschepen en jachten. Dan wordt de jaarlijkse Family Regatta gehouden, een traditionele bootrace van de lokale bewoners.

Op de kleine eilandjes zoemen de geruchten en voorspellingen over de winnaars en verliezers van de wedstrijd. Dit is de grootste gebeurtenis van het jaar op de Bahama's. Zelfs de belangrijkste zeilwedstrijd behoudt een aandoenlijk kleinschalig karakter. Waar meedoen belangrijker is dan winnen.

Het past bij het karakter van een zeiltocht door de Bahama's. Zelden stormt het, alleen tijdens het orkaanseizoen kan de zee gaan spoken. De rest van het jaar lijkt het alsof het schip over een spiegel glijdt, ongestoord door golven en stromingen. Nergens is zeilen zo rustgevend als op de Bahama's.

Wat moet je weten over zeilen in de Bahama's?

  • Maak een zeiltocht langs de Out Islands van de Bahama's. Ver weg van het toerisme van Grand Bahama Island en New Providence is de blauwe zee en al haar eilanden helemaal voor jou.
  • Ga voor anker en spring overboord. Het water is zo helder dat je tientallen meters zicht hebt. Er liggen koraalriffen met duizenden tropische vissen en gezonken schepen en vliegtuigen onder water op je te wachten.
  • De wateren van de Bahama's zijn druk gedurende de Family Regatta, maar je bent verzekert van goed gezelschap: de mooiste zeilwateren ter wereld trekken tijdens deze wedstrijd veel zeilliefhebbers aan.
  • Huur een boot met kapitein en crew en beleef de ultieme vakantie. Je ligt languit op het dek, terwijl de kok eten klaarmaakt en de kapitein de boot naar de mooiste plekjes stuurt.
  • Ga voor anker in een verborgen baai en ga aan land op één van de onbewoonde eilanden. Geniet van de verlaten stranden en waan je in je eigen paradijs.

Reizen Bahama's

Meer Zeilen in de Bahama's

Specialisten Bahama's

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors