Freeport Freeport

Freeport

door Willeke van Doorn

Dankzij de Hawksbill Creek Agreement tussen de Amerikaanse investeerder Wallace Groves en de regering van de Bahama’s werd Freeport het tropische vakantieparadijs dat het vandaag de dag is. Freeport en de aangrenzende buitenwijk Lucaya vormen het middelpunt van Grand Bahama.

Op slechts 88 kilometer ten oosten van Florida ligt een van de grootste eilanden van de Bahama’s: Grand Bahama. Freeport is de grootste stad van het paradijselijke eiland en vormt het kloppende hart van de toerisme-industrie op Grand Bahama. In de afgelopen decennia kroop Freeport, inmiddels de op één na grootste stad van de Bahama’s, langzaam uit de schaduw van hoofdstad Nassau.

ZELF NAAR Freeport?

Bekijk alle 2 reizen naar Freeport

Hawksbill Creek Agreement: het begin van Freeport

Toerisme is vandaag de dag de belangrijkste industrie in Freeport, maar dat was nog niet zo heel lang geleden een heel ander verhaal. In 1955 was Grand Bahama een van de minst ontwikkelde eilanden in de Bahama’s. De Amerikaanse ondernemer Wallace Groves uit Virginia besloot hier verandering in te brengen.

Doordat Grand Bahama zo dicht bij de Verenigde Staten ligt, zag Groves grote kansen voor toerisme op het eiland. De Amerikaan ging in gesprek met de overheid van de Bahama’s en kreeg onder de Hawksbill Creek Agreement tweehonderd vierkante kilometer land toegewezen. Zo ontstond de stad Freeport en haar buitenwijk Lucaya.

Om de economie op Grand Bahama een extra boost te geven, werd de stad een belastingvrije zone. Het plan van Groves slaagde, want tientallen jaren laten zijn Freeport en Lucaya populaire bestemmingen voor vakantiegangers tijdens een rondreis in de Bahama’s.

Lucaya

Een haven en de eerste hotels, resorts en restaurants werden in Freeport uit de grond gestampt. Enkele jaren later volgde Lucaya. Vandaag de dag is Freeport en dan met name de wijk Lucaya een toeristische hotspot. Luxe resorts sieren de kustlijn en trakteren reizigers op een ontspannen eilandvakantie.

Dankzij haar status als belastingvrije zone scoor je in Freeport souvenirs voor een prikje. Echte koopjesjagers nemen een kijkje bij Port Lucaya Marketplace. Met meer dan veertig winkels en nog veel meer kraampjes met handgemaakte goederen vind je hier altijd wel een souvenir als aandenken aan je vakantie in de Bahama’s.

Taino Beach

Port Lucaya Marketplace ligt in het zuiden van Freeport. Hier vind je ook de mooiste stranden van de stad. Geniet van de zon op de met palmbomen overgoten witte zandstranden Lucaya Beach en Taino Beach en neem een duik in het azuurblauwe water dat Grand Bahama omringt.

Iets verder naar het oosten liggen Churchill Beach en Fortune Beach waar het net iets rustiger is dan op Taino Beach. Ben je juist op zoek naar gezelligheid na een dagje luieren aan het strand, dan is William’s Town Beach dankzij de vele beach bars de place to be.

Grand Bahama

Natuurlijk kom je niet alleen naar Freeport om een biertje te drinken aan het strand, te luieren in de zon en te winkelen bij de duty-free shops. De grootste stad van Grand Bahama dient tevens als uitvalsbasis om de rest van het eiland te verkennen.

In het Lucaya National Park duik je in een van de grootste met water gevulde grottenstelsels ter wereld. In het oosten van Freeport vormt de Garden of the Groves een tropisch paradijs in de stad. Watervallen, lagunes en duizenden plantensoorten vullen de botanische tuin op Grand Bahama. 

Garden of the Groves opende in 1973 en werd opgedragen aan Wallace Grove, de man die Grand Bahama halverwege de vorige eeuw omtoverde tot een van de toeristische hotspots van de Bahama’s. Met Freeport als het stralende middelpunt. 

 

Reizen Freeport

Specialisten Bahama's

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Cuba kenner
Sponsors