New Providence

New Providence

door Maarten van Dun

Je kunt duiken en je kunt duiken bij de Bahama's. De wateren van de Caribische Zee zijn als een filmdecor waar je doorheen zwemt.

Met een kop koffie in je hand loop je naar het voorsteven van de boot. Terwijl je nog half slaperig naar de zonsopgang kijkt, wordt het rimpelloze water van de Caribische Zee ruw verstoord. Een groep dolfijnen doorbreekt het wateroppervlak.

ZELF NAAR Bahama's?

Bekijk alle 2 reizen naar Bahama's

Duikcruise op de Bahama's

Tijdens een liveaboard duikcruise in de Bahama's kan het zomaar een paar keer per week gebeuren. De naam liveaboard zegt het al: je leeft een week aan boord van een schip, dat je naar de mooiste duiklocaties van de eilandengroep brengt. Doordat je niet telkens aan land hoeft, kom je op de unieke duikplekken. En daar kom je superlatieven tekort.

Al sinds de begindagen van het diepzeeduiken zijn de Bahama's een topbestemming voor liefhebbers. In 2010 kozen de lezers van het toonaangevende Scuba Diving Magazine de Bahama's als beste duikspot ter wereld.

Caleidoscoop van kleuren

De kapitein van jouw boot kent het gebied als zijn broekzak. Ver weg van de drukte rond de grootste eilanden weet hij de verlaten koraalriffen te vinden. Direct nadat je je achterover laat vallen vanaf het schip, kom je in een caleidoscoop van kleuren terecht.

Nergens ter wereld is de zee blauwer dan hier. De wuivende anemonen van het koraal zijn het leefgebied van ontelbare vissen, die razendsnel langs je duikbril schieten.

Kippenvel onder water

Zeeschildpadden, rifhaaien, mantaroggen en dolfijnen leven in evenwicht met elkaar bij de koraalriffen van de Bahama's. De absolute heersers van het rif zijn de haaien. Je kunt wel heel dicht bij deze mysterieuze roofdieren komen bij Walker Cay.

In de wateren rond dit eiland voer je de haaien, terwijl ze rakelings langs je zwemmen. Rifhaaien, tijgerhaaien en stierenhaaien komen in grote groepen op je af. Het lijkt onmogelijk, maar zodra je omringd wordt door deze snelle zwemmers merk je dat je onder water kippenvel kunt krijgen.

Bahama's en James Bond

Een volgende duikplek is misschien nog wel mysterieuzer. De Bahama's liggen midden in de Bermuda driehoek. Vele schepen en vliegtuigen zijn hier onder water verdwenen. Niemand weet precies hoe het komt. In de wateren rond het eiland New Providence liggen tientallen wrakken op de zeebodem.

Het water is hier zo helder, dat je vaak dertig meter zicht hebt. Je ziet de wrakken snel opdoemen, weggezakt in het witte zand. Veel schepen zijn inmiddels veranderd in kunstmatige koraalriffen. Vissen zwemmen de wrakken vrij in en uit.

Ook Hollywood weet dat de Bahama's een perfecte duikspot is. Voor verschillende films creëerden de filmstudio's hier hun filmlocaties. Het voelt alsof je midden in de film zit als je boven de vliegtuigwrakken drijft waar Sean Connery himself het in James Bond films aan de stok kreeg met allerhande slechteriken.

Ravijnen van de Caribische zee

De ware schatten van de Bahama's liggen echter verborgen bij de Out Islands. De dagboten vanaf New Providence en Grand Bahama Island kunnen hier niet komen. De grotten van de Abacos zijn dan ook helemaal verlaten als je dieper en dieper afdaalt in deze ravijnen van de zee. Murenen en roggen vergezellen je op een eenzame reis richting de bodem van de oceaan.

Zelfs ervaren duikers zien op één dag aan boord van een liveaboard meer van de zee dan tijdens al hun andere duiken. Voordat je aan het eind van de avond je hut opzoekt, geniet je op het dek van een diner van verse vis, die je kapitein soms hoogstpersoonlijk met een speer uit de diepte heeft gehaald.

Wat moet je weten over duiken in de Bahama's?

  • San Salvador. De absolute top voor zogenaamde wall-duiken, waarbij je langs de zijkanten van een zeetrog steeds verder de diepte in gaat.
  • The Big Blue Hole. Ooit bekend als King Kong Cave. Een uitgestrekte grot onder water, met drie verschillende verdiepingen.
  • New Providence. Wrakken van schepen en vliegtuigen, haaien en dolfijnen. Drukker dan de Out-Islands, maar hier vind je alles waar een duiker van droomt.
  • De Out-Islands. Verlaten en onaangetast. Water dat zo helder is dat je 30 meter ver kunt zien. Koraalriffen, onderwatergrotten en enorme biodiversiteit.
  • Bimini. De beste plek om met dolfijnen te duiken, die hier vrijwel altijd zijn te vinden. En alleen al omdat het hier zo mooi als haar prachtige naam doet vermoeden.

Reizen Bahama's

Meer New Providence

Specialisten Bahama's

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors