Kingston (Jamaica)
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Kingston (Jamaica)

door Marieke Verhoeven

Kingston heeft zijn reputatie niet mee. Eén van de steden met de meeste moorden ter wereld. Maar de Gregoriaanse architectuur van de oude Spanish Town maakt bijvoorbeeld veel goed.

Vertel een willekeurig persoon dat je naar Kingston gaat en de eerste reactie is waarschijnlijk: weet je het zeker? De hoofdstad van Jamaica heeft niet echt een positief imago. Met drie à vier moorden per dag in de stad is dat misschien ook niet zo vreemd. Toch kan Kingston aangenaam verrassen.

Downtown

Alleen al de ligging van Kingston is de moeite waard: pal aan de azuurblauwe zee en aan de voet van de spectaculaire Blue Mountains.

De stad is grofweg verdeeld in twee gebieden, downtown en uptown. Hoewel je geneigd bent downtown te omschrijven als vergane glorie, staan hier wel Jamaica's grootste kunstmuseum en de meeste historische gebouwen.

Het straatleven is er uitbundig. Vooral op King Street en rond William Grant Park is het een prettig chaotisch zooitje van straatverkopers, schreeuwende predikanten en winkelende locals.

Uptown

Op slechts zes kilometer, maar gevoelsmatig veel verder, ligt het modernere uptown. Hier vind je de mooie hotels, de luxe winkels, restaurants en het bruisende nachtleven. Ook het diplomatieke en economische centrum van de stad bevindt zich hier.

Kingston is niet alleen de stad van sloppenwijken en gangsters, het is ook een stad vol ontwikkeling. Met twee universiteiten, een internationale zeehaven en een moderne luchthaven is Kingston verre van een achtergestelde stad.

Voor liefhebbers van reggae en dancehall muziek is Kingston in ieder geval een feest: op elke straathoek knallen de beats uit de speakers. Lawaai is overigens sowieso een centraal thema in de stad. Of het nu de pompende dancehall is, de toeterende taxi's of de luidruchtige bevolking, oordoppen zijn in Kingston geen overbodige luxe.

Port Royal

Eigenlijk is het eerder het roemrijke verleden dan de hedendaagse verlokking die een bezoek aan Port Royal de moeite waard maakt.

Ooit was deze haven dé piratenhoofdstad van de Cariben, en Britse kolonisten kwamen er graag tijdens hun West-Indische missies.

Nu is de oude haven een wat mistroostige plek, vol historische gebouwen die van ellende in elkaar lijken te storten. Toch heeft Port Royal op mysterieuze wijze nog altijd haar charme. Slenterend langs de aftandse panden ben je bijna blij dat het geplande historische themapark, met onder andere een entertainment centrum en een arcade, hier nooit is gekomen.

Spanish Town

In de taxi van Kingston naar het nabijgelegen Spanish Town twijfel je misschien aan het nut van de trip. Je passeert de ene na de ander sloppenwijk. Het is haast niet voor te stellen dat Spanish Town wel iets zal voorstellen.

Maar bij aankomst in Spanish Town, dat 300 jaar lang de hoofdstad van Jamaica was, weet je het zeker: de reis was zeer zeker de moeite waard!

In het centrum van de stad vind je de mooiste en best bewaarde Gregoriaanse architectuur van de Cariben, evenals een indrukwekkende, zij het vervallen, kathedraal.

Een kanttekening: 's avonds kan het in het centrum nog weleens onrustig zijn. Kies dus voor een betrouwbaar en iets prijziger hotel. Of maak er een dagtrip vanuit Kingston van.

Wat is er te doen in Kingston?

 • Op elke hoek van de straat hoor je in Kingston Jamaicaanse danchall muziek. Dans mee met de Jamaicanen op straat en drink er een glaasje rum bij. Zoals het hoort.
 • Bezoek de National Gallery en bekijk de permanente tentoonstelling. Hier zie je houtsnijwerken, religieuze schilderijen en meer. De galerie heeft ook werken van de zogenaamde 'Jamaicaanse School'.
 • De Knutsford Boulevard is helemaal bepakt met restaurantjes en barretjes en staat bekend als de Strip. Het is hier altijd druk en altijd wel wat te zien.
 • Wie aan Jamaica denkt, denkt aan Bob Marley. Reggae fans kunnen naar het Bob Marley Museum. Dit museum is gevestigd in het huis waar Marley is opgegroeid.
 • Iets buiten Kingston, vlakbij Port Royal, vind je Lime Cay. Dit kleine eilandje van wit zand bevindt zich in helder turquoise water. Dit is de ideale plek om te snorkelen en lekker te luieren op het strand.

Meer Kingston (Jamaica)

Reviews Kingston (Jamaica)

Ge-wel-dig (bezocht in mei 2019)

Review geschreven door Mae Rutten op 19 november 2019

De mensen, de sfeer, de natuur... alles was geweldig. Ik had totaal geen verwachtingen. Vrijwel iedereen heeft mij van te voren gezegd dat ik uit moest kijken. Hier klopte helemaal niks van. Ik houd veel van reizen maar er zijn weinig landen waar ik mij zo veilig voelde als in Jamaica. Op de momenten dat ik mijn tasje toch nog even extra goed vastpakte, kwamen andere jamaicanen meteen voor je op. Het was zo bijzonder. Mijn grootste advies... ga niet met een bureau mee op excursies. Laat je meenemen door een van de lokale jamaicanen. Wij zijn rondgeleid door onze grote vriend Kevin. Hij was geweldig en liet ons, samen met zijn chauffeur, zien wat wij wilde zien. Je hebt een hele andere ervaring en betaalt minder dan dat je doet bij een reisbureau. Daarnaast zijn wij ook nog bij de school van zijn zoontje op bezoek geweest, hier wilde ik graag fotograferen. Iedereen stond zo open voor ons en was zo lief. Mijn ervaring in Jamaica was geweldig. Ik wil er graag nog eens terug naartoe.

Pluspunten Kingston (Jamaica)

 • Aardige locals
 • Mooie natuur
 • Veel cultuur

Minpunten Kingston (Jamaica)

 • veel toeristen
Ultieme tip: Laat je rondleiden door een lokale Jamaicaan. Zorg er natuurlijk wel voor dat je hem goed leert kennen van te voren.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Panama kenner
Sponsors