Ocho Rios
8,3
10,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
6,0 Locals
9,0 Restaurants
6,0 Veiligheid
10,0 Stranden

Ocho Rios

door Marieke Verhoeven

De belangrijkste attractie van Ocho Rios is de Dunn's River Falls, de mooiste waterval ter wereld, hoor je vaak zeggen. Waarschijnlijk is het waar, al is het er daardoor wel vaak erg druk. Bij het zien van de schreeuwerige shoppingsmalls, fastfood restaurants, opdringerige straatverkopers en gladde tourguides, wil je Ocho Rios het liefst zo snel mogelijk weer verlaten.

Toch biedt het voormalige vissersdorp meer dan je op het eerste gezicht vermoedt: een prachtige omgeving en fijne stranden.

Cruiseschepen

In de eerste plaats zijn de stranden aan de boordkust van Jamaica bij Ocho Rios breed, goed verzorgd en van alle gemakken voorzien. Vanaf de 'Main Road' loop je zo het strand op. Keerzijde is dat Ocho Rios ook een populaire aanlegplek is voor cruiseschepen, wat de stranden behoorlijk druk, toeristisch en soms wat smoezelig maakt. In de middag en tijdens het weekend zijn de meest schepen weg en is het dorpje een stuk aantrekkelijker.

Reggae Explosion

De beste stranden vind je rond Island Village, een groot shopping centre. Hier is ook de permanente expositie Reggae Explosion te zien, speciaal gericht op Jamaicaanse muziek en (straat)cultuur.

Ondanks het wat artificiële karakter van het centrum, is de tentoonstelling toch de moeite waard. Al was het maar om de uitgebreide Bob Marley collectie te bewonderen - de zanger is nog altijd Jamaica's populairste exportproduct.

Dunn's River Falls

De grootste attractie van Ocho Rios bevindt zich echter niet in, maar drie kilometer ten westen van de stad. De Dunn's River Falls worden wel omschreven als de mooiste watervallen ter wereld. En inderdaad, het water dat trapsgewijs over de stenen naar beneden klettert, is spectaculair en de jungleachtige omgeving sprookjesachtig mooi.

Helaas heb je een mooie plek als deze nooit helemaal alleen voor jezelf. De Dunn's River Falls zijn druk bezocht, wat je soms het gevoel kan geven in een themapark te zijn beland. Kom daarom erg vroeg of juist wat later in de middag, wanneer de mensenmassa's wat zijn opgelost.

Je kunt de rotsen rondom beklimmen. Maar je kunt ook midden in de waterval gaan zitten. Het klaterende water geeft je dan een heerlijk natuurlijke massage.

James Bond

Als je vanuit Ocho Rios is oostelijke richting vertrekt, bereik je na zo'n 25 kilometer het slaperige stadje Oracabessa. Tot midden jaren negentig was dit dorpje het domein van rum bars, gokhuizen en arbeiders.

Dat veranderde met de komst van Chris Blackwell, de eigenaar van Island Records - het beroemde label van Bob Marley. Blackwell kocht een groot stuk land en bouwde de luxueuze James Bond Beach Club. Het smalle strand is er brandschoon, hagelwit en voorzien van alle faciliteiten. De nabijgelegen grasvelden worden regelmatig gebruikt voor grote concerten.

Iets ten westen van Oracabessa ligt Goldeneye, de vrij sobere witte villa van James Bond bedenker Ian Fleming. Fleming schijnt in dit huis nagenoeg alle avonturen van 007 te hebben geschreven.

Tegenwoordig is het een exclusief hotel, waar de gasten zijn opgedoft alsof ze zo uit een Bondfilm zijn weggelopen. Het hotel is alleen toegankelijk in pak of op hoge hakken. In een zwembroek kom je er niet in.

Wat is er te doen in Ocho Rios?

 • Ocho Rios is een prima plek om eens lekker op het strand te luieren. Vanaf de Main Road loop je het zo zachte strand op. Het is wel druk. Voor meer rust ga je naar de stranden rond Island Village.
 • Een klein stukje lopen van het centrum is Dolphin Cove. In dit park maak je kennis met getrainde dolfijnen. Je kunt met de vriendelijke dieren op de foto en met ze zwemmen.
 • Drie kilometer ten westen van het centrum bevindt zich Dunn's River Falls. Deze bekende waterval is geliefd bij de Jamaicanen. Onder de waterval is een klein schoon zandstrand. Voor de actievelingen is het mogelijk door de waterval omhoog te klimmen.
 • De Shaw Park Botanical Gardens liggen op een heuvel en vanaf deze bloementuinen heb je een mooi uitzicht over Ocho Rios en haar have.
 • In juni vieren de Jamaicanen in Ocho Rios feest. In deze maan vindt het Ocho Rios Jazz festival plaats. Er zijn verschillende concerten en optredens.

Meer Ocho Rios

Reviews Ocho Rios

Dunn's River Falls (bezocht in maart 2007)

Review geschreven door Wil van den Boom op 09 maart 2021

Geweldig mooi natuurgebied met een fantastische waterval van ca. 200 meter hoog die uitmondt in zee. Uiteraard beklommen.
Prachtige villa's uit de 19e eeuw mooie zandstranden, heerlijk om te vertoeven.

Pluspunten Ocho Rios

 • mooi
 • strand

Minpunten Ocho Rios

 • locals proberen vanalles duur aan je re slijten
 • ga savonds niet alleen op stap
Ultieme tip: Ga naar Dunn's River Falls en laat u verrassen door de schoonheid.
Aangeraden voor: Stellen, Natuurliefhebbers

Het land van wiet en honeybees (bezocht in januari 2002)

Review geschreven door Vince Eitje op 09 december 2016

Twee weken op een van de mooiste eilanden van de Caraïbische zee. Met een weekendtrip Havanna.
Ocho Rios ligt aan de goede kant van het eiland, weinig criminaliteit.
Ook een trip naar de Bleu Mountain is aan te bevelen en een bezoek aan de graftombe van Bob Marley.

8,3
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
6 Locals
9 Restaurants
6 Veiligheid
10 Stranden
Ultieme tip: Bob Marley Museum
Aangeraden voor: Vriendengroep
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mexico kenner
Sponsors