Blue Mountains Jouw vakantie naar Midden-Amerika begint hier!

Blue Mountains

door Marieke Verhoeven

De bergen van Blue Mountains National Park zijn de plek op Jamaica om te hiken. En heb je een opkikkertje nodig tijdens je jungletocht, dan is er op de lager gelegen koffieplantages wel een bakkie te halen. De Blue Mountains danken hun naam aan de blauwige mist die boven hun toppen sluimert. De bergen verrijzen ten noorden van Kingston en vormen Jamaica's oudste en hoogste gebergte.

Je kunt ze beklimmen, het liefst voor zonsopgang. Dan is het uitzicht letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van je bezoek aan Jamaica.

Jamaicaanse bamboo

Toen Columbus in 1494 Jamaica ontdekte, waren de Blue Mountains, ontstaan in het krijttijdperk 144 tot 65 miljoen jaar geleden, nog één groot bos. Na de kolonisatie van Jamaica door de Engelsen schoof de bosgrens onder invloed van de houtkap echter steeds verder omhoog op.

Toch is het ecosysteem van gebergte op de top nog grotendeels onaangetast. In het natuurgebied, dat ongeveer zes procent van het totale oppervlakte van Jamaica beslaat, vind je meer dan 800 planten en 200 vogelsoorten.

Ben je een echte bloemenliefhebber, plan je bezoek dan in 2017. In dat jaar staat de Jamaicaanse bamboo in bloei, iets dat eens in de 33 jaar voorkomt.

Ruige wandelingen

Door de onherbergzaamheid van het gebied gaan wandeltochten er behoorlijk ruig aan toe. Je kruist rivieren, je creëert zelf paden en je kapt begroeiing weg met een machete.

Toch hoef je geen Indiana Jones te zijn om hier rond te lopen. In de vele kleine dorpjes in het gebied bieden lokale gidsen allerlei wandeltochten en excursies onder begeleiding aan.

Tot aan de bosgrens op 600 meter aan de noordzijde en op 1500 meter aan de zuidzijde is het gebied ook op eigen gelegenheid prima te verkennen.

De beste tijd voor een bezoek aan de Blue Mountains is tijdens het droge seizoen tussen december en april. In het regenseizoen kunnen de vele rivieren gemakkelijk buiten hun oevers treden.

Blue Mountain Peak

De klim naar de Blue Mountain Peak begint voor de meeste wandelaars in Penlyne Castle, op zo'n twaalf kilometer van de top. Na een korte nacht in een van lodges in het dorp kun je de top in een uur of drie a vier bereiken.

Het uitzicht tijdens zonsopgang is adembenemend, vooral op heldere dagen, als zelfs Cuba op 200 kilometer afstand is te ontwaren.

Op de weg terug tekent de botanische rijkdom van het gebergte zich duidelijk af. Van elfachtige bossen vol kronkelende bomen daal je langzaam af naar de jungle met lianen en bamboo.

Exclusieve koffie

De lager gelegen delen van de Blue Mountains bestaan grotendeels uit grasland en worden van oudsher gebruikt voor de verbouw van groenten en kruiden.

Ook staat het gebied, en Jamaica in het algemeen, bekend om haar uitstekende koffie. In de eerste helft van de negentiende eeuw was Jamaica de grootste koffieproducent ter wereld. Mavis Bank, op ongeveer een uur van Kingston, is nog een echt koffiedorp.

In de Mavis Bank Coffee Factory, waar nog steeds koffie wordt geproduceerd, kom je alles te weten over de productie en geschiedenis van de exclusieve Blue Mountain Coffee. Na afloop kun je uiteraard een kopje koffie drinken of tegen bodemprijzen wat koffiebonen inslaan.

Meer Blue Mountains

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Cuba kenner
Sponsors