7x chille vakantietips voor Curaçao van een insider

7x chille vakantietips voor Curaçao van een insider

door Charlotte de Vries

Gisteren wandelde ik voor het eerst in tijden door Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Op het heetste uur van de dag streek ik met m’n pastechi keshi neer op een bankje langs de gekleurde huizen van de haven. Ik besefte me opeens dat je hier als local niet vaak komt, tenzij je voor je werk in Willemstad moet zijn. Het zou me niets verbazen als menig toerist deze stad beter kent dan ik, terwijl ik hier meer dan tien jaar heb gewoond.

Op dat moment spuugde een cruiseschip verschillende hoopjes toeristen uit, gepantserd met vette zonnebrandcrème, Hawaii-shirts en petjes met 'I Love Aruba'. Ze wezen naar Fort Amsterdam en de dobberende Pontjesbrug: beide prachtige bezienswaardigheden van Curaçao, echt waar. Maar ik dacht, wat zonde dat jullie alleen de Disneyversie van dit Caribische eiland zien.

Ik geef de schuld aan de reisbrochures die een simpel beeld van leuke huisjes en opgespoten hotelstranden voorschotelen. Zo wordt Curaçao bestempeld als niets meer dan een tropisch vakantieoord. Zonnen en strandhangen is veelal het enige wat toeristen verwachten van hun vakantie op Curaçao. Dit beeld is zó sterk, dat een aantal mensen in Nederland mij zelfs vroegen: 'Werk jij dan ook op Curaçao of liggen mensen daar alleen maar op het strand?'

Ik laat jullie met liefde een ander beeld van het eiland zien met deze vakantietips voor Curaçao. Reis met me mee naar de mooiste natuurparels, naar de plekken waar locals heen gaan en naar mijn eigen favoriete plekje. Volg deze tips op en haal meer dan een bruinleren huid uit je vakantie op Curaçao!

Tip 1: Ontdek een geheime wandelroute

Curaçao is ontdekt door wandelaars. Verschillende groepen Nederlandse fanatiekelingen leggen steeds meer wandelpaden aan in de meest afgelegen gebieden van het eiland. Splinterdunne wandelroutes die je meenemen naar de ruïnes van landhuizen en waterputten, verscholen inhammen en beeldschone uitzichten op het heuvellandschap van Westpunt.

Zelfs weinig locals wisten af van de bezienswaardigheden die de wandelaars ontdekten. Ze zijn namelijk verstopt in de ‘mondi’, de wildernis vol dividivibomen en stekelige struiken. Wandel samen met een gids door dit bijzondere landschap en ontdek plekken die zelfs veel locals nog niet hebben gezien! Secret Trails Curacao, Mondi Addiction en Curacao Footprint organiseren wekelijks wandeltochten.

Tip 2: Snorkel met de schildpadden van Playa Grandi

Tot een paar jaar geleden was het strand Playa Grandi, op wat sporadische vissersbootjes en snijtafels na, volledig uitgestorven. Inmiddels is het strand ontdekt. Het is niet de penetrante vislucht waar toeristen met hun splinternieuwe snorkelsets op afkomen, maar de tientallen zeeschildpadden die er azen op wat restanten van de visvangst.

De eerste keer dat ik mee zwom met een zeeschildpad raakte ik betoverd. Het prehistorische beest deinde zachtjes mee met de stroming. Een zwevend baken van rust in de oceaan. Ik werd er zelf rustig van. Sindsdien geef ik deze tip aan iedereen: pak je duikbril en meng je tussen de toeristen bij Playa Grandi, waar je gegarandeerd schildpadden tegenkomt. Andere plekken waar je ze waarschijnlijk ziet zijn Playa Lagun en Klein Curaçao.

Tip 3: Plan een detoxdag in bij 8 The Experience

Een koor van suikerdiefjes en troepialen zorgt voor wat achtergrondmuziek terwijl je ligt te zonnen in een jacuzzi; bovenop een klif, met uitzicht op de turkooizen zee. Een bezoekje aan de sauna klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar geloof me: door het contrast met de extreme hitte in de sauna zijn de tropische temperaturen opeens veel draaglijker.

Voorbij de flamingo’s van Jan Kok, diep in een van de mooiste villawijken van Curaçao, ligt een beeldschone spa verscholen. Als je direct van je stress af wil zijn tijdens je vakantie op Curaçao, is dit the place to be. Van massages en gezichtsbehandelingen tot manicures en hairstyling: hier kan je terecht voor een volledige makeover. Ik voelde me herboren na een dag bij 8 The Experience. Oja, en de broodjes zijn belachelijk lekker. 

Tip 4: Geniet van het perfecte uitzicht op landhuis Ascencion

In de zeventiende eeuw vielen onder meer Curaçao en buureiland Bonaire in handen van de West-Indische Compagnie. Plantages werden opgericht waar slaven uit Zuidelijk Afrika aan het werk werden gezet. Ascencion was een van de belangrijkste daarvan en werd beheerd door een wrede slavendrijver. Volgens de legende keerde de wind bij landhuis Ascencion voor altijd om nadat de gehate man met zijn gezicht naar beneden werd begraven.

Het landhuis kijkt vanaf een heuvel op Bandabou nog altijd uit op de zee. Natuurlijk moet je het landhuis bezoeken en om een rondleiding vragen, maar rijd eerst de zanderige straat in vóór de afslag naar Ascencion. Na een paar minuten kom je uit in een binnenbaai, vanwaar je een prachtig uitzicht op het landhuis hebt én een wandelroute naar een schildpaddenbaai vindt.

Tip 5: Proef krioyo in een lokaal restaurant

De Curaçaose keuken, genaamd ‘krioyo’, beperkt zich echt niet tot leguanensoep en pastechi’s (al moet je beide zeker proeven tijdens je vakantie op Curaçao)! Op het eiland ontdek je een scala aan lokale gerechten met Indiase, Surinaamse, Afrikaanse en Nederlandse invloeden. Proef eens ‘stobá’, een stoofpot met geiten- of rundvlees. Of ga voor mijn favoriete gerecht: ‘keshi yená’, een gevulde Edammerkaas.

Onder de toeristen is Jaanchie’s de bekendste plek om krioyo te eten. De eigenaar van dit restaurant op Westpunt komt altijd even aan je tafel zitten om de menukaart uit te leggen of, als hij écht een goede dag heeft, voor je te zingen! Een krioyo-restaurant waar je meer locals vindt is Plasa Bieu in Punda. Ik ben zelf gek op Pop’s Place aan het einde van de Caracasbaaiweg.

Tip 6: Relax in de Natural Jacuzzi

De woeste zee maakte van de noordelijke kustlijn van Curaçao een spectaculair beeldhouwwerk. Door de eeuwen heen hakten krachtige golven allerlei grotten, natuurlijke bruggen en trapsgewijze kliffen uit de rotsen. Het Shete Boka National Park is de toeristische hotspot voor de Curaçaose noordkust, maar niet de enige plek om haar ruige schoonheid te bewonderen.

Een verborgen zandpad tegenover het benzinestation van de wijk Barber leidt naar een natuurverschijnsel dat locals de Natural Jacuzzi noemen. Deze waterpoel ligt direct aan de zee, maar, anders dan de naam doet vermoeden, wordt het water nooit heet. Om de minuut valt er namelijk een frisse bak zeewater over je heen dat door een blaasgat wordt uitgespuwd.

Tip 7: Bezoek Baya’s vergane glorie

Dan zijn we aangekomen bij mijn laatste vakantietip voor Curaçao. Mijn eigen favoriete plek: Baya. Niet iedereen begrijpt me hierin, maar dat komt denk ik door de wanstaltige olietanker die van Baya zijn ligplaats heeft gemaakt. Het kost wat moeite, maar denk dat monster even weg en er blijft een magische baai met een aantal prachtige monumenten over.

Vanaf Fort Beekenburg, dat veel weg heeft van een schaakstuk, kijk je uit op de intrigerende buurvrouw van het fort: het Quarantainegebouw. Het Quarantainegebouw is in 1883 gebouwd en staat sinds de Tweede Wereldoorlog leeg. De muren en vloeren kunnen elk moment instorten, maar dat geeft het gebouw juist een bijzondere look. Loop een rondje om het Quarantainegebouw heen en ontdek de verschillende zalen en spookachtige kelder.

Maar bij Baya vind je meer dan monumenten. Vlak voor de kust, bij Tugboat Beach, is ooit een sleepboot naar de zeebodem gezonken. Het bootje is uitgegroeid tot een schilderij van kleurig koraal waar tientallen tropische vissen in rondzwemmen. Een tweede strand vind je voorbij het Quarantainegebouw. Director’s Bay is een van de verborgen pareltjes van Curaçao.

Ben je er klaar voor om deze vakantietips voor Curaçao op te volgen? Bekijk hier de beste deals voor een vakantie naar Curaçao!

Fotocredits: dronepicr

Specialisten Curaçao

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nicaragua kenner
Sponsors