Willemstad Willemstad
7,8
8,3 Algemene ervaring
7,3 Beziens­waardigheden
7,8 Locals
8,7 Restaurants
7,3 Veiligheid
9,5 Stranden

Willemstad

door Charlotte de Vries

Willemstad is Amsterdam op z'n Caribisch. De antieke panden zijn versierd met Oudhollandse gevels, maar geverfd in vrolijke, felle kleuren. In twee rijen tegenover elkaar kijken ze uit op de donkerblauwe Sint Annabaai, die de stadsdelen Punda en Otrobanda uit elkaar splijt. Een brug op pontjes dobbert gezellig tussen de delen in. Terwijl je over de golvende brug wandelt komt tropische muziek je tegemoet.

Als enige stad van Curaçao is Willemstad bekroond tot hoofdstad. Waar de stadsgrenzen zich precies bevinden is voor iedereen een raadsel. Volgens de cijfers telt Willemstad ongeveer 140.000 inwoners, maar heel Curaçao ook. Curaçaoënaars hebben het daarom vrijwel nooit over Willemstad, maar over Punda of Otrobanda.

Terrassen in Willemstad

Behalve met bandjes en souvenirkraampjes, zijn weerszijden van de Sint Annabaai opgetooid met terrassen. Terwijl je er geniet van een fruitcocktail komt er zo nu en dan een schip voorbij gevaren. De pontjesbrug drijft opzij zodat cruiseboten, olietankers en marineschepen zo groot als flatgebouwen erlangs kunnen. Een enorm spektakel!

Als je zin hebt in nog zo'n heerlijke fruitcocktail, geef dan een bezoekje aan de drijvende fruitmarkt. Aan de kant van Punda meren Venezolaanse bootjes aan met vers fruit. Voor een paar gulden koop je hier een zak verse mango's.

Slavenmuseum

Voor de Caribische gezelligheid die je vandaag in Willemstad vindt, hebben de Curaçaose voorouders lang moeten vechten. Als slaven streden ze tegen de West-Indische Compagnie die het eiland eeuwenlang in handen had. Als je meer over deze geschiedenis wil weten, besteed dan een middag in het bijzondere Slavenmusem in Otrobanda.

Fort Amsterdam

Meer geschiedenis vind je in Fort Amsterdam. Dit is het oudste fort van de West-Indische Compagnie op Curaçao en tot op de dag van vandaag het regeringscentrum. Voorbij een hoge muur en antieke kanonnen, vind je de gele Fortkerk, het huis van de gouverneur en het regeringsgebouw. Deze oude koloniale gebouwen in Punda zijn een must-see tijdens je bezoek aan gezellig Willemstad!

Meer Willemstad

Reviews Willemstad

Vakantie Curaçao (bezocht in mei 2012)

Review geschreven door Helma Louwrenssen op 25 oktober 2021

Mooie vakantie gehad in Curaçao we zijn hier geweest in mei 2012 wij waren hier 9 nachten volgende keer gaan we voor langer is meteen voorbij 9 nachten ook naar de dolfijnen show geweest was ook prachtig we hadden een all inclusief hotel was ook geweldig hotel elke dag lekker eten en drinken was geweldig

8,7
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Restaurants
8 Veiligheid
9 Stranden

Pluspunten Willemstad

 • altijd lekker warm weer

Minpunten Willemstad

 • avonds
 • niet
 • alleen
 • op
 • straat
 • lopen
Ultieme tip: Je eigen goed insmeren
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Heel vet!! (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Max de Kok op 19 november 2017

Willemstad is een leuke stad met aardige locals. Ik vind zelf de drijvende markt in het stadsdeel Punda heel leuk om te zien. Verder is de Koningin Emmabrug een hoogtepunt om overheen te lopen. Verder heb je veel keuze wat eten betreft.

9,0
10 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Restaurants
7 Veiligheid
10 Stranden

Pluspunten Willemstad

 • Het weer
 • aardige locals
 • veel eetkraampjes

Minpunten Willemstad

 • niets
Ultieme tip: Bekijk de drijvende markt in het stadsdeel Punda. Verder de Koningin Emmabrug.
Aangeraden voor: Gezinnen

Curacao...een paradijs op aarde....!! (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Ruby Berghorst op 13 november 2017

Leuke stad om mooie dingen te bekijken, prachtige natuur en gezellig om een hapje en/of een drankje te nuttigen. Kleurrijke huisjes vormen het typische Curacao gevoel. Vriendelijke mensen en een prachtig uitzicht. Onder het genot van een heerlijke cocktail is het goed vertoeven op het prachtige strand met zijn mooie palmbomen. Locals zijn zeer gastvrij.

Pluspunten Willemstad

 • Aardige locals
 • Gastvrij
Ultieme tip: Maak een heerlijke wandeling en geniet van het uitzicht!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Curacao, een aparte ervaring (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Judith Bakkers op 16 juni 2017

Zelf verbleven we aan het strand (bij Van der Valk resort, aanrader), maar een bezoekje aan Willemstad mocht natuurlijk niet ontbreken. Stel je vooral geen wereldstad voor. Het is meer een klein dorpje met bijzonder kleurrijke huizen, een fort en gezellige straatjes. Niet met de nieuwste en de duurste kleding, dat kennen ze hier niet. Een beetje als een plattelands gemeente. En alles gaat op z'n midden Amerikaans. Geen haast! We hebben het slavenmuseum Kura Hulanda bezocht. Ook lekker kneuterig, maar wel leuk. De ijskoude drankjes en overheerlijke lekkernijen van de dames voor de ingang waren meer dan welkom in die hitte. De bewegende pontonbrug over het kanaal was een grappige ervaring.

6,0
6 Algemene ervaring
6 Beziens­waardigheden
5 Locals
nvt Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Willemstad

 • bijzonder kleurrijke huisje
 • haven
 • terrasjes
 • fort
 • restaurants aan het water

Minpunten Willemstad

 • wat sjofel
 • best druk
Ultieme tip: Echt iets heel bijzonders is in Willemstad niet te vinden. Het is leuk om de kleurrijke huisjes gezien te hebben bij het water en daar een drankje te doen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers

Gewerkt en vanatie gehouden (bezocht in januari 2011)

Review geschreven door Yvonne Kapaan op 16 januari 2017

In Willemstad kan je goed shoppen en iets drinken op de vele terrassen, keus genoeg. Mijn ideale baai om te zwemmen en te zonnen, iets de drinken en eten is de Blue Bay. Lekker snorkelen en ook heerlijke massages, manicure en pedicure mogelijk.

Minpunten Willemstad

 • Erg druk als de grote cruise schepen Willemstad aandoen
 • maar als ze weer vertrekken keert de rust terug.
Ultieme tip: De terrassen op het Wilhelminaplein.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Een echte Caribische stad (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 22 augustus 2016

Willemstad is zo ongeveer de meest Caribische stad die je je kan bedenken. De koloniale en oud-Hollandse gebouwen zijn in vrolijke kleuren geverfd en staan recht aan de zee. Overal staan marktstalletjes waar souvenirs en vers fruit worden verkocht en daartussen loopt een mannetje rond met twee tamme leguanen. De winkels stellen niet veel voor; het gaat hier vooral om de ambiance.

Er zijn verschillende wijken in Willemstad die je kunt verkennen. Punda vormt het centrum met winkels, terrasjes, de drijvende fruitmarkt en Fort Amsterdam (gebouw van de regering). Aan de overkant (van de pondjesbrug) ligt Otrobanda, waar je een paar grote hotels, een fort en een klein winkelcentrum vindt.
Aan de kant van Punda ligt ook Pietermaai, een gezellige wijk waar ondernemers de vervallen landhuizen hebben omgetoverd tot uitstekende restaurants, hotels, clubs en café's. En in Scharloo zie je de prachtigste opgeknapte landhuizen van het eiland. De meesten zijn overgenomen door banken en bedrijven en kan je niet van de binnenkant bezichtigen, maar een wandeling door deze wijk is zeker de moeite waard.

7,4
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
7 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: Breng een bezoekje aan het hotel Kura Hulunda in Otrobanda. Hier zie je hoe Otrobanda eruitzag voor de brand van 1969 en vind je een interessant museum over de slavernij.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Curaçao

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors