Eten: Creoolse keuken

Eten: Creoolse keuken

door Yasmin Visser

Dat Curaçao tot voor kort bij Nederland hoorde, wil nog niet zeggen dat de bewoners van dit Caribische eiland 's avonds ook aan de boerenkool met worst en andijviestamppot zitten. Op Curaçao eet je Creools.

De mix van volkeren en culturen die Curaçao hebben aangedaan bepalen niet alleen de taal en de muziek van het land, maar ook het culinaire leven.

Op Curaçao geniet je van de Creoolse keuken, of kuminda krioyo. Dit betekent dat de gerechten op het eiland zijn ontstaan met West-Europese, West-Afrikaanse en Caribische invloeden.

Ingrediënten

Op het eiland zelf wordt niet veel verbouwd, daar is het te droog voor. Veel ingrediënten, met name groenten, moeten dus geïmporteerd worden uit Zuid-Amerika.

Wat natuurlijk wel altijd voor handen is, is verse vis. Verder zijn maïs, bananen en bruine bonen de belangrijkste ingrediënten in de keuken van Curaçao. Hiermee maken de bewoners van het eiland bijvoorbeeld funchi, een soort brij van water, zout, boter en maïsgriesmeel. Of banana hasá, gebakken banaan.

Over het algemeen is het eten op Curaçao zwaar en hartig. De mensen eten veel gebakken vis, stoofschotels van geitenkaas, kip of rundvlees en daarbij rijst of maïs.

Leguaan stoofschotel

Exotische gerechten zijn er ook volop. Probeer bijvoorbeeld eens een stoofschotel, of stoba, van leguaan, of een soep van hetzelfde reptiel. Leguaan smaakt een beetje als kip.

De beste plek om deze gerechten te proeven is op de Marshe Bieuw markt in Punda. Doordeweeks zie je hier de locals boodschappen doen. Bij verschillende kraampjes worden gerechten klaargemaakt. Eet bijvoorbeeld hobi duchi, cactussoep met varkensvlees, vis of garnalen. Of gewoon een verse gegrilde vis met wat rijst en bonen.

Het is wel duidelijk: groenten hebben in de Creoolse keuken van Curaçao een ondergeschikte rol. De gerechten draaien om het vlees of vis. Toch zijn er veel lekkere groenten te vinden op het eiland. Bijvoorbeeld groene papaja, okra en cactus.

Gouda kaas

De keuken is dus Creools, maar de invloed van Nederland is zeker terug te zien. Het bekendste gerecht van Curaçao is keshi yena, gevulde kaas. Voor het maken van dit gerecht gebruiken de bewoners van Curaçao soms Gouda kaas uit Nederland.

En 's avonds, als de zon bijna onder is, eten de mensen op Curaçao graag een kleine snack. Bijvoorbeeld een empanada, een pasteitje van maïsgriesmeel gevuld met vlees, kip of vis. Maar ook een zogenaamde cala is geliefd, dit is een soort grote bitterbal.

Drankjes

Vruchten worden meestal gebruikt in de vorm van siroop, voor het maken van drankjes. Tijdens het diner wordt bijvoorbeeld vaak awa lamunchi gedronken. Dit is een zoetzuur drankje gemaakt van limoensiroop.

Verder drinken de bewoners graag alcoholische drankjes en likeurtjes. Wat is lekkerder dan na een goede maaltijd van gestoofde leguaan op het terras nog even een sinaasappellikeurtje te drinken, terwijl de zon ondergaat in de Caribische Zee.

Specialisten Curaçao

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

MiddenAmerika.nl kenner
Sponsors