De top 5 must-sees in Bonaire

De top 5 must-sees in Bonaire

door Emma van Kampen

Het eiland Bonaire is dan wel klein, maar er valt genoeg te beleven. Vooral als je graag de natuur in duikt én je een echte waterrat bent. Op Bonaire maak je kennis met tropische dieren, voel je je een zeemeermin in de kleurrijke onderwaterwereld en rust je uit op de meest paradijselijke stranden. Pak je vast je koffer?

Bonaire staat bekend als hét walhalla voor duikers en snorkelaars dankzij de koraalriffen, de turquoise zee en de dierlijke eilandbewoners. Maar waar moet je nou naartoe om al dat natuurschoon te bewonderen? Om ervoor te zorgen dat je tijdens je vakantie op Bonaire alle must-sees van het eiland bezoekt, volgen hier onze vijf favoriete plekjes op Bonaire.

5. Snorkelen op het strand Thousand Steps

Met je zwembroek of bikini aan en je snorkel in de aanslag, daal je de treden van de kalkstenen trap af om bij het paradijselijke strand Thousand Steps te komen. Spierwitte koraalstenen bedekken de grond en rollen met de golven mee over het strand. Je springt met je duikbril op het water in en komt in het paradijs terecht. Tropische vissen, schildpadden en levend koraal komen in het ondiepe water voorbij.

Thousand Steps ligt ten westen van Kralendijk en is omringd met kalkrotsen. De naam dankt het strand aan de lange trap die je af moet gaan om bij het strand uit te komen. Maar geen zorgen, het zijn er niet écht duizend. De trap heeft er gelukkig maar 67, al voelen ze in de hitte misschien aan als duizend...

4. De Caribische flamingo’s van het Pekelmeer

Het vergezicht bij het zoutmeer, het Pekelmeer, is bijna buitenaards. Het water verandert door de schommeling van het zoutgehalte continu van kleur. Je ziet blauwe, roze en paarse poeltjes waarin tientallen flamingo’s paraderen, op zoek naar een pekelkreeftje. In de verte zie je grote witte zoutbergen die het zonlicht weerkaatsen.

Het Pekelmeer Flamingo Sanctuary ligt aan de zuidkant van Bonaire. Dit is een van de vier gebieden op aarde waar flamingo’s broeden. De duizenden Caribische vogels die rondom het zoutmeer leven zijn de trots van het eiland. Toch zijn flamingo’s niet de enige bewoners van het Pekelmeer. Toeristen zien met een beetje geluk ook een visarend, aalscholver of reiger voorbij vliegen.

3. Hiken door Washington Slagbaai National Park

In het Washington Slagbaai National Park struin je langs metershoge cactussen en exotische aloë vera-velden. Je baant je een weg tussen uitstekende rotsen door en sluit een vriendschap met de nieuwsgierige wilde ezels. Uiteindelijk kom je terecht bij de Slagbaai. Daar spring je vanaf een klif in een helderblauwe lagune.

In het noorden van Bonaire ligt het Washington Slagbaai National Park van zesduizend hectare. Te voet, met de auto of per mountainbike ontdek je de natuurschatten van dit gebied. Je bevindt je in het natuurlijke habitat van kleurrijke vogelsoorten zoals de geelvleugelamazone, geiten, ezels, hagedissen en leguanen. En geluksvogels zien soms de zeldzame papegaaisoort ‘lora’ of een zeeschildpad tijdens een frisse duik.

2. De verborgen grotten van Bonaire

Als je niet achterover slaat van kleine ruimtes, wacht je een groot avontuur op in het grottenstelsel van Bonaire. Via smalle ingangen bereik je uitgeholde droge grotten én onderwatergrotten. Je ziet stalagmieten en stalactieten, pilaren, verborgen ruimtes en glinsterende kristallen. In sommigen grotten maak je een reis door de tijd en bekijk je eeuwenoude rotstekeningen van de oorspronkelijke bewoners van Bonaire.

In de afgelopen millennia is het zachte kalksteenkoraal door de kracht van water en wind versleten, waardoor tal van kieren en gaten en dus hele grotten zijn ontstaan.Speologen schatten dat er verspreid over het hele eiland ongeveer tweehonderd grotten verborgen liggen. Daarvan mogen er slechts vier bezocht worden door mensen. Met als doel de vleermuizen, uilen en zeedieren die er leven te beschermen.

1. Ontdek het onbewoonde Klein Bonaire

Ontsnappen aan de drukte doe je op het onbewoonde eilandje Klein Bonaire. Het witte strand, de felblauwe zee en het feit dat er amper bebouwing is maken het eilandje tot een oase van rust. Tijdens een verkenningstocht kom je langs zoutmeertjes en warmwaterbronnen. Maar de onderwaterwereld van Klein Bonaire is pas écht de moeite waard. Je snorkelt tussen kleurrijk koraal, zeesterren, reuzeanemonen en exotische vissen.

Klein Bonaire ligt op achthonderd meter  van Bonaire en bereik je in twintig minuten met de watertaxi. Het eilandje heeft een oppervlakte van ongeveer zes vierkante kilometer en is het thuis van maar liefst 54 diersoorten waaronder leguanen en de gele troepiaal vogel. Ook broeden hier veel schildpadden tussen mei en november.

Wil jij ook op vakantie naar Bonaire in het Caribisch gebied? Bekijk dan hier het reisaanbod.  

Specialisten Bonaire

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors