Fort Oranje Fort Oranje

Fort Oranje

door Willeke van Doorn

Achter de vier meter hoge oranjegele muren in het centrum van Kralendijk gaat het zeventiende eeuwse Fort Oranje schuil. Een aandenken aan het koloniale verleden van Bonaire.

De West Indische Compagnie bouwde Fort Oranje in 1639 en legde daarmee de eerste hand aan wat later de hoofdstad Kralendijk zou worden. Het fort diende als bescherming van het eiland en de kostbare zoutvoorraden die het herbergde. Ondanks een korte verovering van Bonaire door de Engelsen schoot Fort Oranje nooit in de verdediging. 

Geschiedenis Fort Oranje

Hoewel Fort Oranje in de zeventiende eeuw werd gebouwd met als doel het verdedigen van Bonaire, is dat nooit nodig geweest. Het fort telt vier kanonnen, maar deze zijn tot op heden enkel gebruikt voor het afvuren van saluutschoten.

Het huidige Fort Oranje dat je bezoekt tijdens een vakantie in Bonaire dateert echter niet uit 1639, maar is gebouwd na 1816. In dat jaar heroverde Nederland Bonaire op Engeland. De stenen vuurtoren die nu uit het fort omhoog steekt is zelfs nog jonger. In 1932 verving de huidige stenen vuurtoren de houten voorganger. 

Door de eeuwen heen kende Fort Oranje verschillende functies. Naast een verdedigingsfort was het ook de woning van de gouverneur, een gevangenis, brandweerkazerne, opslagplaats en een museum. 

Kralendijk

Fort Oranje is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Kralendijk. Het eeuwenoude fort ligt in het midden van de hoofdstad. Kralendijk is vaak het beginpunt van een rondreis door Bonaire. Het internationale Flamingo Airport ligt op slechts enkele kilometers buiten de stad.

Naast Fort Oranje kent Kralendijk nog meer attracties. In het nieuwe Terramar Museum duik je de geschiedenis van Bonaire in. Shoppen doe je aan de hoofdstraat Kaya Grandi. Voor wat ontspanning na een dag sightseeing in Kralendijk moet je aan de boulevard Kaya Craane zijn.

Aan de boulevard scoor je een hapje en een drankje bij een van de eettentjes die uitkijken op de haven en de vele cruiseschepen die in Kralendijk aanmeren. Achter je ligt Fort Oranje, het oudste gebouw van de hoofdstad. 

Specialisten Bonaire

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Midden-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Curaçao kenner
Sponsors